Ödemiş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 5 Temmuz 2013günü resmi gazete de yayınlanmış olan, hijyen eğitimi zorunluluğu ile ilgili olarak açıklama yapıldı.

Başta gıda üretim ve perakende iş yerleri olmak üzere, çeşitli sıhhi ve gayrisıhhi iş yerlerinde çalışanların yaptırmak mecburiyetinde olduğu portör muayeneleri yerine “Hijyen Eğitimi Alınması” zorunluluğu getirildi.

Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ortaklaşa hazırlamış oldukları    “Hijyen Eğitimi Yönetmeliği” 05 Temmuz 2013 tarihli ve 28698 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.  

HANGİ İŞ YERLERİ İÇERİYOR

         Yönetmelikle belirtilen iş kolları da şu şekilde belirtildi, Gıda üretim ve perakende iş yerleri, İnsani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerleri, Kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve pirsing yapılan yerler, masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerler, Otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerler, Komisyon tarafından hijyen eğitimi verilmesi uygun görülen diğer iş kolları olarak belirtildi.

                        Hijyen eğitimleri, Halk Eğitimi Merkezi ve Ödemiş Mesleki Eğitim Merkezi (Çıraklık Eğitim) tarafından düzenlenerek, katılımcılara kurs bitirme belgesi verilecek. Gıda sektörü için alınmış bir belge, kişi gıda sektörünün herhangi bir alanında hizmet verdiği sürece geçerli kabul edilecek. İş yeri sahipleri ve işletenler çalışanlarının hijyen eğitimi almasından ve belgeli olarak çalıştırılmasından birinci derecede sorumlu olacak. Ayrıca, iş yeri sahipleri ve işletenleri de bizzat çalışmaları durumunda bu eğitimi almak zorunda.  

HİJYEN EĞİTİM BELGESİ OLMAYANLARA CEZA KİŞİ BAŞI 205-1000 LİRA ARASI

        İlgili işyerlerinde yapılan denetimlerde işyerinde doğrudan hizmetin içinde olan çalışanların “Hijyen Eğitim Belgesi” sorulacak olup, 05 Temmuz 2014 tarihine kadar çalışanlarına hijyen eğitimi belgesini aldırmayıp bu tarihten sonra belge almamış kişileri çalıştıran işyerleri hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesine göre işlem yapılacak.  

5 Temmuz 2014 tarihinden itibaren yapılan denetimlerde hijyen eğitimi belgesi almamış her bir çalışan ayrı ayrı aykırılıklar olarak değerlendirilecek olup kişi başı 250-1000 TL arasında ceza kesilecek.

 

 

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi