HABER:EGEMEN SÜLEYMAN TURGUT/ŞERİF TUNUS
Uzman Doktor Zerrin Kara şunları söyledi, "Havaların soğumasıyla enfeksiyon hastalıkların sayısında artış tespit ettik. Bu artışın bir sürü nedeni  var. Örneğin burun ve boğazlarımız kuruyor ve hastalık yapıcı etkenlere daha açık hale gelebiliyoruz. Kapalı ortamlar hastalık yapıcı etkenlerin havada daha fazla asılı kalmasına neden oluyor. Hijyene dikkat etmememiz daha çabuk yayılmasına neden olabiliyor. Özellikle bu tür enfeksiyon hastalıklarına yakalandığımızda ateş yüksekliği, öksürük, hapşırık, burun akıntısı, eklem ağrısı, halsizlik, kırgınlık gibi şikayetlerimiz olabiliyor. Bu tür rahatsızlıklarımız olduğunda hekime başvuruyoruz,  hekim arkadaşımız gerekli tetkikleri yaptıktan sonra hastayı yönlendiriyor ama bizim asıl amacımız hasta olmadan önce ne yapabiliriz diye konuşmak çünkü hastaneye başvuru sayısını azaltıp, antibiyotik kullanım oranlarını düşürmek istiyoruz, buda ancak enfeksiyon yayılmasını önleyerek mümkün olur. insanların temas edebileceği alanların temizlenmesini istiyoruz, hastanelere gidiyoruz, bankaya gidiyoruz, fatura ödemeye gidiyoruz ve daha pek çok alanlara gidiyoruz. Buralar enfeksiyonların yayılmasında riskli bir alan oluşturuyorlar buraların periyodik temizlenmesi önemli,  bizde özellikle bu sezonda enfeksiyon hastalıklarının hastanemizde fazla olduğunu gözlemliyor ve personelimizin eğitimlerini de arttırıyoruz kapı kollarının silinmesi periyodik temizliklerin kontrolü konusunda denetimlerimizi arttırıyoruz, iç denetimlerimizi arttırıyoruz.” dedi.

Virüslerin yayılmasını önlemek ve hasta olmamızı engelleyecek önlemler ise :

1.El yıkama ve el hijyeni: 15-20 saniye ellimiz ve parmak arası, el sırtı, avuç içi ve tırnak içi yıkanmalı

2.Ortak kullanım alanı ve ortak malzeme temizliği: havalandırma, bekleme salonları klavye, kalem, kapı kolu, masa vb.

3.Düzenle egzersiz: Bedenimizin daha güçlü olmasına sağlayacaktır. Günlük yürüyüşler çok önemli.

4.Doğal ve dengeli beslenme: Mevsimine göre meyve ve sebze, yeterli protein(kilo başına 0.8 gram), paketlenmiş ve fast-food tarzı yiyeceklerden uzak durmalı.

5.Hasta olan kişilerin cerrahi maske takması hem kendisi hemde çevresi için risk alanından korumuş olacaktırç

6.Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı(KOAH), kronik böbrek yetmezliği, diyabet hastaları, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanan kişiler, kronik solunum yolu hastalığı olanlar(astım, bronşit vb.), 65 yaş ve üzeri kişiler, gebeler, sağlık çalışanları gibi risk grubunda olan vatandaşların grip aşısı olması çok önemli.

Bunları dikkate aldıktan sonra enfeksiyon hastalıklarının yayılmamasını mümkün mertebe en aza indirgemek olası görünüyor.


Ayrıca  Uz. Dr. Zerrin Kara, Mevsimsel grip aşısından halkın içindeki etken maddelerden korktuğunu ancak bu aşıyı olmadığı taktirde risk grubunun karşılaşacağı enfeksiyon aşının içindeki katkı maddesinden çok daha riskli hale gelmekte olduğunu ifade ederek, "Bu yüzden özellikle risk grubunun özellikle aşılanmasını istiyoruz. Son olarak okula giden çocukların hijyene dikkat etmesi ve beslenmesine dikkat etmesi gerekli, bu alışkanlıklarda küçük yaştan başlayıp enfeksiyonlara yakalanma oranının ciddi ölçüde azalacaktır” dedi.

Editör: Haber Merkezi