Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı’nın imzasını taşıyan genelge tüm illerdeki odalara gönderildi. 

Çin’de ortaya çıkan, dünyayı olumsuz etkilediği gibi Türkiye’de de gündelik hayatı sekteye uğratan koronavirüse karşı devlet kurumları ve yetkililer mücadeleyi sürdürürken diğer yandan hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapılıyor.

Tam bu noktada halkın temel gıda maddesi olan ekmek satışlarında ambalaj kuralına uyulması istendi.

EKMEK ELDEN DEĞMEDEN VERİLİYOR!
Ayrıca pazar yeri gibi açık alanlarda ise ambalajlı da olsa satışın yapılmaması gerektiği vurgulandı. İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Nejdet Durmuş konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Durmuş, “Biz İzmir’de yıllardır bu sağlığa çok önem verdik. 10-15 yıldır hijyen eğitim kursları yapıyoruz. Bununla ilgili federasyonumuz bakanlıkla protokol imzalanmıştı. Şu anda olağanüstü bir durum var. Fırınlarımız daha fazla ilgileniyorlar. Bununla ilgili de Tarım ve Orman Bakanlığı Kontrol Şube Müdürlüğü’nden bir genelge yayınlandı. Daha evvel olduğu gibi normal buğday ekmeği, halk tipi ekmeği, kepek ekmeği, ekşi hamur ekmeği ambalaja konulacak ama ağızları bağlı olmayacak. Şu anda fırında verilirken normal poşete verilerek konuluyor. Tezgahtarlar da ağızlarına koruyucu eline eldiven takarak bunları veriyor. Ekmek elden değmeden veriliyor” dedi.

İZMİR ÇAĞDAŞ BİR YER ARTIK, ARABA BAGAJLARINDA EKMEK SATILMASIN!
Durmuş ayrıca,”Market ve bakkallarda da aynen uygulanacak. Fakat ambalajlı dediğimiz ekmekler normal ambalajlı olacak. Burada halkımız ya da diğer kurumlar karışmasın, halk tipi ekmekte bir değişiklik yok. Ama geçmişte tezgahtarlar maske ve eldiven kullanmıyordu, şimdi kullanıyorlar. Bizim yıllardır en fazla üzerinde durduğumuz, belediyelere zorladığımız halde uygulanmıyordu. Pazar yerlerinde, cami önlerinde, köprü başlarında, araba bagajlarında ekmek satılıyordu. Ben bununla ilgili de 31 Mart seçimlerinden sonra ilçe belediyeleri ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızı ziyaret ederek 10 maddelik dosya sundum. Artık benim ricam; İzmir çağdaş bir fırın ve her şeyimizi buna yakışır şekilde uygulayalım. Artık pazar yerlerinde, sokak aralarında, cami önlerinde, araba bagajlarında gerçekleşen bu ekmek satışlarının bakanlık, müdürlükler, belediyeler üzerinde dursun” ifadelerini kullandı. 

Kaynak :  Egedesonsöz

Editör: Haber Merkezi