ÖZEL HABER:BURCU KESKİN/BSHA
Bir facebook grubu olan ve neredeyse üye sayısı 40 bin kişiyi bulan ‘Buhar Abi’ sayfası takipçileri,  normal sigaralardan daha az zararlı olduğunu ve sigarayı bırakmaya yardımcı olduğunu belirtti.
Kanser yaptığı bir çok bilimsel araştırmayla kanıtlanan sigaraya alternatif olarak çıkan elektronik sigara kullanımı gün geçtikçe artarken, ‘e-sigara ne kadar zararlı’ tartışması da sürüyor. Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Muhabiri Burcu Keskin, e-sigara kullanıcıları tarafından oluşturulan Türkiye’nin en büyük sosyal medya profillerinden biri olan ‘Buhar Abi’deki yorumları inceledi.
Buhar Abi isimli facebook sayfasının tanıtım yazısında, “''Buhar Abi'' Elektronik Sigara İle Alakalı Herhangi Bir Ürün Tedariği Ve Alım Satım Yapmamaktadır. Bilgi, Görüş Ve Paylaşım Amaçlı Doğmuş Bununla Birlikte Sigarayı Bırakmaya Yardımcı Olduğunu Düşündüğümüz Elektronik Sigaranın Sağlıklı Ve Güvenli Kullanımı Konusunda Bilgi Sahibi Olmak İsteyen Herkese Yardımcı Olmak Amacı İle Kurulmuştur” ifadelerine
Dünya Sağlık Örgütü , “Yeterince Araştırma Yok”
E- sigara kullanıcıları normal sigaraların içindeki arsenik, metanol, amonyak ve bütan gibi sağlığa ciddi şekilde zarar veren maddelerin olmadığı ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı’nın araştırmasın da belirttiği gibi nikotin, aroma, bitkisel gliserinden oluşan sıvının ısınmasıyla ortaya sadece buhar çıktığını ve bununda normal sigaraya oranla %95 daha az zararlı olduğunu savunuyorlar.  Ancak yine Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı’na göre asıl tartışılan ve araştırmaya konu olan ise bu sıvıdır. Dünya Sağlık Örgütü ise e-sigara üzerinde henüz yeterince araştırma yapılmadığını savunuyor. E- sigaranın normal sigaradan daha az zararlı olduğu yönündeki bilimsel makaleler ve yabancı basının hazırladığı belgeseller ile insanların elektronik sigaraya duyduğu güven artarken yine birçok bilim insanının ısıtılmış olan maddenin tütünle aynı zarara sebep olduğu ve e-sigaralarında normal sigaralar gibi bağımlılığa neden olarak insan sağlığına zarar verdiğini belirtiyor.
Buhar Abi sayfasındaki yorumlardan bazıları şu şekilde :
 - Bana kalırsa e sigarayı içiyoruz ama oda sigarayla aynı boyutta zararlı, sonuçta ciğerlere kimyasal çekiyoruz bunun bilmecesi iyisi yok. Vücuda anormal alınan hele hele ciğere çekilen her şey zararlı. Kaç kişi sigarayı bıraktıktan sonra cihazı da elinden kenara attı?
Zihniyetler hiç bırakma kurtulma yönünde değil bu çok daha kötü hepimiz için.
İyi de bana sigarayı bıraktırdı günde 1 paket içiyordum bir anda kestim ve bunu da 1 gün içmediğimde oluyor canım istemiyor bir sıkıntı yok yani.
Sigaradan yüzde 95 daha az zararlı bu kanıtlanmıştır.
Şuan için zararsız gözükse de uzun vadede ne olacağı şimdiden merak konusu olmuş durumda Lakin sigaraya göre artıları gözle görülür derecede çok inşallah yeni nesillerde sigara içenler için umut olur...

Editör: Haber Merkezi