HABER:BSHA
Henüz deneme aşamasında olan ilaç için Türk Tıbbı Onkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlem Er, “Aşının devam etmekte olan çalışmalarının sonuçları değerlidir ve beklenmelidir.” dedi.
Aşının ilk olarak ileri evre cilt, meme ve akciğer kanserlerinde denendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Özlem Er, aşının denemesinin ilk aşamalarında bağışıklık sistemini uyardığının altını çizdi. Prof. Dr. Er, “Faz 1 denilen bu çalışmalarda aşının bağışıklık sistemini uyarabildiği ve hastalar üzerinde yan etkilerinin fazla olmadığı bulunmuştur. Daha sonra yine araştırma amacıyla bölgesel ileri veya yaygın evre küçük hücreli dışı akciğer kanserli hastalarda yapılan faz 2 çalışmalarda; ilk verilen kemoterapi kürlerinden sonra ‘racotumumab’ aşısı uygulananların, uygulanmayanlara oranla daha uzun süre yaşadıkları görülmüştür. Hastalarda aşının faydalı olması için kemoterapi sonrasında hastalığın gerilemesi veya en azından aynı kalması gerekmektedir. Kemoterapinin faydalı olduğu 176 hastada ilk iki ay içinde başlanılan aşı tedavisiyle yaşam 2 aya kadar uzamaktadır.” diye konuştu.
Faz 3 denilen araştırma evresi tamamlanmadan önceki çalışmaların olumlu sonuçları dikkate alınarak aşının Küba ve Arjantin’de 2013 yılında onaylandığını söyleyen Prof. Dr. Özlem Er, aşının devam etmekte olan çalışmalarının sonuçlarını beklemek gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Er, “Bugün için standart tedavi olarak kabul edilmesi uygun değildir. Küçük hücreli olmayan akciğer kanserinin standart tedavisinde hedefe yönelik moleküler tedaviler ve immunoterapi ajanları ile sağkalımda bu aşıya göre çok daha belirgin sağkalım avantajı gösterilmiştir. Faz 3 çalışmaları yapılan bağışıklık güçlendirici (immunoterapi) ajanları standart kullanıma girmiştir.” dedi.
Türk Tıbbi Onkoloji Derneğinin kanser tedavisinde alınan her olumlu sonucu heyecanla karşıladıklarını belirten Prof Dr. Özlem Er, tedavide faydalı olduğu kanıtlanan her yeni ilaç ve yöntemi de hızla kullanıma katmaya çalıştıklarının önemini vurguladı.

 

Editör: Haber Merkezi