İzmir'de bir kötü kokusu var, sebebi net olarak söylenmeyen. Biraz da burnumuz alışmadı desek yalan olur. Neyse ki sıcaklar geride kaldı, rüzgar da var. Katlanmak daha kolay.

Şimdi başka bir konu daha var gündeme gelen. Onun ucuda kanalizasyona dayanıyor.

Kiraz ilçesinin Şemsiler mahallesi sakinleri, açık halde Küçük Menderes Nehri'ne dökülen atık suların sebep olduğu kötü kokudan ve pis sulardan şikayet ediyor. "Evimizde oturamıyoruz bu kokudan" diyorlar.

Kiraz'a hemen hemen 2 kilometre uzaklıktaki mahallede, evlerin arasından  geçen atık suları artırmak için bir tesis yapılmış. Ama gel gör ki tesis 10 yıldır çalışmıyor. Dile kolay 10 yıl. Pis su ve kötü kokuyu dillendiren mahalleli sırf bu kirlilik nedeniyle hastalıkların, kanser vakalarının arttığını iddia ediyor.

Erken yaşta ölümler başladı diyenler de var.

Mahallenin muhtarı, mahallenin içinden geçen atık suların etrafa çok kötü koku yaydığını, pis su nedeniyle sürekli hastalandıklarını söylüyor. Yani iddia öyle küçümsenecek türden değil.

Büyükşehir Belediyesinin yaptığı tesisin 10 yıldır çalışmadığını anlatan muhtar, biçare yardım bekliyor.

Yetkililere durumu aktardıklarını ancak sonuç alamadıklarını da ifade ediyor.

Yani ne denir bu duruma bilemedim.

Uzun yıllardır belediyenin başında olan bir yönetim var. Artık kentin mahalle mahalle, sokaka sokak sorunlarını biliyordur diye tahmin ediyorum. Öyleyse ortada duyarsızlık mı var?

Yıl olmuş 2018, İzmir'de hala 20 yıl öncesinde kalması gereken sorunları konuşuyoruz, dinliyoruz. Güzel İzmir'in kayıp yıllarını kim geri verebilir? Kiraz'da yaşayanların sağlığının bedelini kim ödeyebilir? Bir an durun ve evinizde pis kokuyla yaşadığınızı hayal edin. Çocukların o pis suların içinde büyüdüğünü düşünün. Kendinize bunu reva görüyor musunuz?

Biraz da empati gerekiyor. Alsancak'taki İzmirli hangi hizmeti hak ediyorsa Kiraz'daki de onu hak eder. Alsancak'a ne yapılıyorsa Kiraz'a da o yapılabilmeli.

MUAMMER BAŞKAN