Türkiye o kadar enteresan bir ülke ki; her gün gündem değişiyor. Bu yüzden de pek çok önemli konu insanımızın haberi dahi olmadan kaynayıp gidiyor.

Çok önemli olduğuna inandığım bir konuda fikirlerimi siz saygıdeğer okurlarıma aktarmak isterim. Konu: “Kaçak Elektrik Kullanımı.”

Televizyonlardan duymuşsunuzdur. (ne yazık ki, insanımızın, gazete okuma oranı çok düşük olduğu için böyle yazdım)

Bir müddet önce Yargıtay kaçak enerji kullananların trilyonlarla ifade edilebilecek  zararın dürüst vatandaştan tahsil edilemeyeceğine dair bir karar verdi.

Elektrik Dağıtım Şirketleri, yıllardır, kaçak elektrik kullanan hırsızların ödemesi gereken parayı; dürüst vatandaş, işletme ve şirketlerden alıyorlardı. Bunu duyuyor, biliyor lâkin bir şey yapamıyorduk, biz namuslu aboneler.

Yargıtay’ın kararından öğreniyoruz ki; aboneler kendilerinden tahsil edilen haksız paraları geri alabileceklermiş. Bahse konu da az bir rakam değil 6 milyar lira civarında. Ancaak… Tüketicinin kendinden haksız alınan parayı tahsil etmesi için, Ahrandı yokuşu gibi bir formalite gerekiyormuş. Öncelikle Tüketici Hakem Heyeti’ne, sonrasında mahkemeye müracaat etmek lâzımmış.

Biz masum abonelerden parayı tahsil eden şirketlerde abonelere ait her türlü bilgi zaten mevcut. Mahkeme “haksız tahsilât” diyecek ama ben gidip paramı almak için Tüketici Hakem Heyetleri’nde, Mahkemelerde sürüneceğim, yok yaa.. Tüketiciyi böyle korumak nerde görülmüş? Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) dolayısıyla Hükümet, yeni bir yasa hazırlığı içindeymiş. Bütün bu alacakları, yıllardır sömürülen insanımız almaya kalkarsa, dağıtım şirketleri batarmış, beter olsunlar haramzadeler.

Bakın hazırlanan yeni işi kılıfına uydurma yasası neler içeriyor: birçok hayali gider kalemleri ile Dağıtım Şirketleri’nin zararlarının yine biz tüketicilere yüklenmesi düşünülüyormuş. Anlayacağınız faturalara “kayıp-kaçak” yerine başka bir adla enerji vergisi getirilecek. Anlatabiliyorum değil mi, saygıdeğer okurum?

Tüketiciyi böyle korumak nerde görülmüş? Bu durum hangi hak-hukuk kuralına uyar? Tüketici Koruma Kanunu çıkarmanın gayesi bu mu?

Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) kimin adına neyi denetliyor acaba? Kurul üyelerinin vicdanları ne söylüyor ki? Sizler önce, masum tüketicilerden alınan haksız parayı vatandaşa, sanayideki şirketlere, küçük işletmelere bir ödesenize!

Naçizane fikrim, bir yasa çıkarılarak, tüketiciye alacakları ödenebilir. Yahut da belli bir zaman için tüketicinin alacaklı olduğu miktarı, kullandığı enerjiden mahsup etsinler.

Tüketiciyi korumak, doğru dürüst bir devlet olmak bu değil midir? Bu şirketler kimlere ait biliyor musunuz? Aşk olsun nasıl bilmezsiniz? Havuz Medyasına para akıtan, çoğu AKP. nin para musluğu olan Reis’in aziz dostlarının şirketleri. İnternete girin, Elektrik Dağıtım Şirket Sahipleri diye yazın. Bakın neler göreceksiniz.

Saygılarımla.