Haber: Dilek Ayvalı

Üretimde kaliteyi artırmak ve kırsalda kalkınmayı desteklemek için üreticilere arı kovanından meyve fidanına kadar ihtiyaç duydukları pek çok malzemeyi ücretsiz dağıtan, ürettikleri ürünleri satın alarak her yıl on milyonlarca liralık kaynak aktaran İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de ziraat odalarına 2.7 milyon liralık tarım makinesi dağıtarak Türkiye'de bir ilk daha gerçekleşti. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, Türkiye'de tarım sektörü yüzde 2.1 büyürken, İzmir'de bu büyümenin yüzde 5.5 olarak gerçekleştiğini açıkladı.

İnciraltı Kent Ormanı'nda düzenlenen törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Vali Yardımcısı Erol Türkmen, İzmir milletvekilleri Murat BakanZeynep Altıok,Atilla SertelÖzcan Purçu, CHP İl Başkanı Asuman Ali Güven, Narlıdere Belediye BaşkanıAbdül Batur, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin DalgıçUrla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin SelvitopuKaraburun Belediye Başkanı Ahmet ÇakırDikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, Ziraat Odaları İl Koordinatörü İbrahim Erdallı, ziraat odaları başkanları, meclis üyeleri ve muhtarlar katıldı.

İzmir'deki büyüme Türkiye'yi katladı

2000 yılı ile 2014 yılı arasında Türkiye'de tarım sektörü yüzde 2.1 büyürken, İzmir'de bu büyümenin yüzde 5.5 olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İzmir'de tarım sektörü Türkiye'den 2.5 kat fazla büyümüştür. İzmir Büyükşehir Belediyesi kaynaklarını harcarken, bütçesini yaparken, parasını nereye harcayacağını belirlerken kırsal kesimin kalkınmasına öncelik vermektedir. Birçok öncelikli projemiz var ama kırsal bizim nazarımızda birinci gelmektedir. Her şey eksik olabilir, gecikebilir ama tüm dünyanın en stratejik sektör olarak gördüğü tarıma, kırsala vereceğimiz destek artarak devam edecektir."

Başkan Kocaoğlu, Kiraz'daki dolu yağışından zarar edenlere üreticilere de geçmiş olsun dileklerini ileterek, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yasal çerçevede ellerinden gelen desteği vereceklerini vurguladı.


Türkiye'de bir ilk

Ziraat odaları başkanları ve çiftçiler adına konuşan Ziraat Odaları İl Koordinatörü İbrahim Erdallı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tarım ve hayvancılığın gelişmesi için üreticilere verdiği desteğin altını çizerek "Ziraat odalarına tarım makinesi dağıtımı ile İzmir Büyükşehir BelediyesiTürkiye'de bir ilke daha imza attı. Odalarımızın, çiftçilerimizin gücüne güç kattı. Çiftçilerimizin emeğine bereket katan Başkanımız Aziz Kocaoğu'na teşekkür ediyorum" dedi. Konuşmaların ardından Erdallı, kentteki ziraat odaları adına Başkan Kocaoğlu'na bir teşekkür plaketi verdi.

Aliağa, Bayındır, BergamaBeydağDikiliFoçaKaraburunKemalpaşaKınık, Kiraz,MenderesMenemen, Selçuk, TireTorbalıUrla ilçelerine dağıtılan 2 milyon 705 bin lira tutarındaki aletlerin içerisinde traktör, ilaçlama, hayvan gübresi serpme, dal parçalama, zeytin hasat, mısır silaj, gübre atma, taş toplama, havalı ekim makineleri, hububat mibzeri ve hidrolik duyargalı toprak frezesi bulunuyor.

Tire Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Özsan Tarım, Hayvan Gübresi Serpme Makinelerini üretti. Üretilen makineler, Tire, Selçuk, Torbalı, Menderes, Dikili, Kınık, Foça, Beydağ, Kiraz ve Bayındır ilçelerine dağıtıldı. Özsan Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Arif Özsan konuyla ilgili olarak, "Türkiye’de ilk kez yapılan bu uygulamada yer almaktan mutluluk ve gurur duyduk. Benzer uygulamaların devam etmesinin çiftçimiz, sanayicimiz için ve ülke ekonomisine katkı sağlama anlamında olumlu getirileri olacaktır” dedi.


Editör: Haber Merkezi