Çiğ sütün desteklenme uygulamalarını belirlemek amacıyla hazırlanan Tebliği bugünkü Resmi Gazetede yayınlandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Çiğ Sütün Değerlendirilmesine Yönelik Destekleme Uygulama Esasları Tebliği (TEBLİĞ NO: 2016/6)  Resmi Gazetede yayınlandı.  Tebliğ ile, ülkemiz süt üretiminin geliştirilmesi, kayıt altına alınması, çiğ süt arzının fazla olduğu dönemlerde piyasadan çekmek suretiyle üretici fiyatlarında istikrarın sağlanması amaçlanıyor. Ayrıca ihracatçı firmaların ihraç ettikleri ürünlerde kullandıkları çiğ süt ve/veya süt tozunun iç piyasadan temin edilmesinin desteklenmesi ile ilgili usul ve esasları düzenleniyor.

Süt tozunun yurt içinde ürettirilmesi ve temin edilmesi esasları

1-       İhracı yapılan işlem görmüş ürünün elde edilmesinde hammadde olarak kullanılan süt tozunun ve çiğ sütün yurt içinden temin edilmesi esastır.

2-       Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü, piyasaya müdahale amacıyla süt tozu alımı yapmış ise süt tozu bu kurumdan temin edilir. Piyasa müdahalesinin olmadığı durumlarda süt tozu, Bakanlıkça üretim kotası tahsis edilen süt tozu üreten/ürettiren firmalardan temin edilir.

3-       Yurt içinden temin edilemeyen özel ürün kapsamındaki süt tozunun, ilgili İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinin uygun görüşü ile Konseyce düzenlenen süt tozunun yurt içinden temin edilemediğine dair belge olması kaydıyla ithal edilmesine Bakanlıkça izin verilebilir.

4-       Süt tozu üretimi için gerekli olan soğutulmuş çiğ sütün, üretici örgütlerinden tedarik edilmesi esastır. Doğrudan çiftlik bazında sütün tedarik edilmesi halinde üreticinin örgütlü olması ve bu durumun belgelendirilmesi zorunludur.

5-       Süt tozu ve diğer süt ürünlerinde kullanılan çiğ sütün 27/12/2011 tarihli ve 28155 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğine uygun olması gerekir.

6-       Süt tozu ve diğer süt ürünleri ile bunların üretiminde kullanılan çiğ süt Gıda Kodeksine uygun olur.


Desteklemeden faydalanma koşulları

1-       Bakanlıkça tahsis edilen kota kapsamında süt tozu üreten/ürettiren firmaların ihracatçı firmaya satmış olduğu birim ton süt tozu için ihracatçı firmaya destekleme ödemesi yapılır. Süt tozu üreten/ürettiren ile ihracatçı firmalar arasında süt tozu alımına dair sözleşme yapılması zorunludur.

2-       Süt ürünleri ihracatçısının ihraç ettiği ürünlerde kullandığı çiğ sütün, süt tozu eşdeğeri için çiğ süt üreticilerine veya örgütüne destekleme ödemesi yapılır.

3-       Bakanlıkça gerekli görülen hallerde, süt tozu ihracatçısına, Bakanlıktan ihracat ön izin belgesi almaları ve ön izin tarihinden sonra dört ay içerisinde analiz raporuyla belgeleyerek ihraç etmeleri koşuluyla doğrudan süt tozu ihracatı için destekleme ödemesi yapılır. Ancak yurt dışı alıcılarla, uzun süreli sözleşmeli satış yapan ihracatçıların, sözleşmelerini ibraz etmeleri halinde bu süre uzatılabilir.

          4-    Desteklemeden yararlanacak firmalar piyasadan aldığı çiğ sütlerde referans fiyata uymak zorundadır

Editör: Haber Merkezi