Süt en basit tanımıyla: dişi memeliler tarafından yavrularını beslemek amacıyla üretilen besin değeri yüksek beyaz renkli bir sıvıdır. İçeriğinde yağ, protein, karbonhidrat, mineraller( kalsiyum, fosfor, potasyum, çinko) ve vitaminler (A, B, D, E, K) bulunan zengin bir besin kaynağıdır. Dünya genelinde üretilen sütün %91’i ineklerden sağlanmaktadır.
Süt başta kemik gelişimi ve kemik yapısının güçlendirilmesinde, diş gelişiminde, obezite, kalp damar sağlığı, kas yapısında, cildimizde hatta kanserden korunmamızda olmazsa olmaz bir besindir. Süt içmeyi sevmeyenler peynir, yoğurt, ayran, kefir olarak damak tatlarına uygun seçenekleri tüketerek bu mucize besinden faydalanabilir. Düzenli süt tüketimi alışkanlığının; bebeklikten yaşlılığa bireyin zihinsel ve fiziksel gelişimine, vücudun güçlenmesine ve sağlığının korunmasına çok ciddi oranda katkı sağladığı kanıtlamıştır.
Bu kadar besleyici bu kadar özel olan sütü en son ne zaman içtiniz? Cevapları duyar gibiyim ben süt içemiyorum ama peyniri çok severim, her gün yoğurt yerim… Kusura bakmayın ama istatistikler yalan söylüyorsunuz diyor. Neden mi? çünkü Türkiye de insan başı süt tüketimi yıllık 25 litre imiş bu miktar İtalya da 65 Finlandiya da 140 litre. Kimse pahalı olduğunu söylemesin 1 bardak çay en ucuz satıldığı kahvede 1tl.
Bölgemiz ekonomisinde lokomotif sektör olan hayvancılıkta en önemli girdiyi sağladığımız süt üretiminde Küçük menderes havzası olarak Türkiye genelinde 2.sıradayız. Tükettiğimiz süt ve süt ürünleri çocuklarımızın gelişmesi ve kendi sağlığımız için önemli olduğu kadar geçimini hayvancılıkla sağlayan bölge halkımızın da gelişmesini sağlayabilir.
Bu gün niye sütle ilgili paylaşım yaptığımı merak edenler için dünya genelinde ‘’21Mayıs Dünya Süt Günü’’ olarak değişik etkinlikler organizasyonlar ile kutlanırken, maalesef, Türkiye de hayvancılık ve sütün başkenti olarak görülen Küçük menderes havzasında birkaç küçük organizasyon dışında bir etkinlik yapılmadı. Bende kendi çapımda farkındalık yaratmak istedim.
‘’SAĞLIĞINIZ İÇİN SÜT İÇİN SÜT İÇİRİN’’