20 yıldır atıl durumdaki Organize sanayi bölgesi için kollar sıvandı

 Ödemiş Organize Sanayi Bölgesinin hayata geçirilmesi amacıyla Ödemiş Kaymakamlığı, Ödemiş Belediyesi ve Ödemiş Ticaret Odası başkanlığı nezdinde iş adamlarına bilgilendirme yapıldı.

Ödemiş Ticaret Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Kaymakam Abdullah Dölek, Belediye Başkanı Mahmut Badem, Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Kasım Sevin, Torbalı Organize Sanayi Bölgesi müdürü Abdil Çolar, İş adamları ve Banka müdürleri katıldı.

Ödemiş’e Danışmanlık yapan Torbalı Organize Sanayi Bölgesi müdürü Abdil Çolar, Ödemiş Organize Sanayi bölgesi ile ilgili teknik bilgiler sundu.

ÇOLAR, BU OKULA TALEBE LAZIM

Çolar şunları söyledi, “Burası 1993 yılında kurulmuş. EBSO’nun yüzde 70, Yüzde 30’u Valilik yatırım İzleme Koordinasyon kurulu ve Ödemiş Belediyesi ile kurulmuş olan burada yeniden yapılanma söz konusu.

Burasının yeniden canlandırılması gündeme geldi. Burada ofis kurup çalışmaları burada sürdüreceğiz. Okul var ama talebe yok. Bu okula talebe kazandıracağız. 930 bin metrekare alanda 530 bin metrekare sanayi arsasında parselasyonu ve imar planı yapılmış bir yerimiz mevcut. En küçük parsel 5 bin, En büyüğü ise 30 bin metrekare alana sahip. Yer seçimi, hali hazır haritası ve jeolojik haritaları hazır. Parseller arasında ana yollar açıldıktan sonra, alt yapı ile ilgili elektrik ve su, kanalizasyon çalışmaları hazır hale getirilecek. Yeni yönetim kurulunun ilk etapta tespit ettiği kısım kısım girelim diye tespitleri de yerinde.

Organize sanayi bölgelerinde Bakanlık yatırım yapmak ve firmasını büyütmek ve işe yeni başlayanların müracaatları benimsiyor. 1994-96 yılları arasında 430 firma başvurmuş ama çalışmalar olmadığı için 12 firma kalmış. Karma sektör, Gıda, makine, otomotiv, plastik sanayi gibi.

Kamulaştırma bakanlık desteği ile yapıldı. Hazır olan parsellerin şimdi hayata geçirilmesi önemli” dedi.

BAŞKAN BADEM, “İNEKLER OTLAMAYA DEVAM EDİYOR”

Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, “20 yıl aradan sonra ineklerin otlama devam ettiği burayı ayağa kaldırmak ve alt yapıyı yapmak için kaynak gerekiyor. Burada 20 yıldır güven bunalımı oluşmuş. Bunun için İZKA ile çalışmalar başlatıldı. Yarım kalan OSB ve Küçük sanayilerle ilgili kaynak ayrıldı. 12 milyonluk kaynaktan biz 2 milyon lira ile yararlanacağız. Bunun 1,5 milyon lirası hibe 500 bin lirası da Kaymakamlık, Belediye, EBSO, Ticaret Odası ile ortaklarla birlikte bunu temin etme yoluna gideceğiz.

İlk etapta 55 parselden 15 parseli ele alarak 95 bin metrekare alanda 10-15 firmanın gelmesi için alt yapı hibe kredisini kullanacağız.

55 parselin tamamının alt yapı maliyeti 10-11,5 milyon lira. Daha da artabilir. Ne yapmamız gerekli. Bu paranın hepsini bulmamız düşük ihtimal. Tek yapmamız gereken tamamı yerine, Bütün OSB’lerde olduğu gibi, Atatürk organize sanayi 30 yılda bugünlere geldi.

Biz ayağa kaldıracak miktarı konuşmaya başladık. Proje ortağı olarak yola çıkmamız gerekiyor.

Çaylı kavşağından enerji nakil hattı gelecek, 1500 metreküplük çok ciddi büyük su deposu var. Su deposunu 2 tane 750 metreküplük yapmak daha uygun. Enerji hat yapısı ile hattın çift yönden beslenmesi gerekiyor.

Yolların yapımında alt yapısını Belediye imkânlarını da devreye sokacağız.

Bölünmüş devlet yolu buradan geçecek. Binali bey ve Nihat Zeybekçi bakanımızla teşvik yerine bölgesel geliştirme modelleri üzerinde duruyorlar. Burada gücümüzü birleştirdiğimizde burada başarıya ulaşacağız. 2023 hedefindeki demiryolu ile burası aktif hale gelecek. Bu ancak sizlerin destekleri ile olacak. Birinci etabı başlatacağız.

Burada arsa bedelleri çok düşük” dedi.

KAYMAKAM DÖLEK, “ORGANİZE SANAYİ SİZLERİN DESTEĞİ İLE GÜÇLENECEK”

Kaymakam Abdullah Dölek’te burada yaptığı konuşmasında, “Bugün size yer satalım diye gelmedik. Elimizdeki bazı bilgileri paylaşmaya geldik.

Abdil bey baştan beri hep yanımızda oldu. Belediye Başkanımızda teknik olarak anlattı. Burayı bundan 1 ay önce EBSO’dan devraldık.

Burayı Ödemiş’in azmi ve kararlılığı kurtaracaktır. Elimizde 530 dönümlük 55 parsel tapusu ve her şeyi hazır arazi var.

Şu ana kadar alt yapı çalışması olmadığı için kimse gelmemiş.

Olumsuz özelliklerine rağmen, burayı hayata geçirmek önemli.

Buranın metrekare fiyatı 5 ya da 10 TL olacak. Buranın ön tahsis satış sözleşmesi için ilk etapta 15 tahsis sözleşmesi ile sizlerden alacağımız destekle, Bakanlıktaki görüşmelerde, Organize sanayiyi ayağa  kaldıralım teklifi bize şevk verdi. İZKA’dan destekleme verilecek. Organize Sanayi bölgesinin Üçte biri için hazırlıklı gelin dediler.

8-9 milyon liralık kaynağı da gerçekleştirebilirsek, 530 dönümlük alan ile bu işin üstesinden geleceğiz. Önümüzdeki günlerde birkaç toplantı daha yapacağız. İş adamları buradan yer alırsa, Alt yapı projelerine büyük destek vermiş olacaksınız” şeklinde konuştu.

Ödemiş Organize sanayi bölgesi ortaklarından Akın Tatlı söz alarak şunları söyledi, “1994 yılında ortak oldum. Yönetimde de bulundum.

Ödemiş Organize yıllardır Ödemiş’te olmalı dedim. Karşı çıkıldı. Bu söylediklerim bugün gerçekleşti. Ödemiş üzerinde ölü toprağı var. Bunu kaldırmak lazım. Hayata geçirilmesi gerekir. Güney doğudaki teşvikler neyse onların da buraya gelmesi lazım. Başkanımız Beydağ barajını hayata geçirilmesinde öncülük yaptı, Şimdi de Ödemiş Organize Sanayi bölgesi hayata geçirilmeli” dedi.

İŞ ADAMI HASAN DOĞAN İNŞAATLARA ÜCRETSİZ SU VERECEK

İş adamı Hasan Doğan’da yaptığı konuşmada, “1978 yılında Organize Sanayi bölgesi yanında arazi aldım. Burada su bulmak zor mesele.

Yağlar köyünden 7-8 kilometre öteden su getirdim. Su konusunda Organize sanayi Bölgesi inşaatlarındaki suyu ücretsiz vermeyi taahhüt ediyorum” şeklinde konuştu. 

 

 NAZİF HARUPÇU

Editör: Haber Merkezi