HABER:SÜLEYMAN GÜLEROĞLU
CHP eski Ödemiş ilçe Başkanı Mehmet Birlik, milletvekili aday adayı olabilmek için geçtiğimiz ay görevinden istifa etmişti.

Milletvekili aday adayı Mehmet Birlik, “ Köylünün, çiftçinin sorunlarını ve çözümlerini çok iyi bildiğini belirterek, “Eğer milletvekili listesine girer ve seçilirsem üreticinin sorunlarını meclise taşıyacağım. CHP’nin iktidarında üretici eski güzel günlerine kavuşacak” dedi.

Köyde doğup büyüdüğünü ve her gün üreticilerle birlikte olduğunu anlatan Birlik, “Bugüne kadar hiçbir hükümet çiftçileriyle ilgilenmedi. Çiftçilerin en büyük kooperatifleri hiç desteklemedi. Aksine hep üreticilerden fedakârlık isteniyor. Ege’deki en büyük kooperatif olan Tariş’ bile battı, kimse bu sorunu çözmedi. Türkiye’nin başındaki olan hükümet de bu sorundan hiç ilgilenmedi. Artık bıçak kemiğe dayandı” dedi.

En Büyük Sorun Üretememek ve ürettiğini Pazarlayamamak
CHP’li Birlik, çiftçilerin artık üretemez bir noktaya geldiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “Çiftçi üretim anlamında destek almıyor. Tarımdaki girdiler çok pahalı. Mazot, gübre, ilaç gibi ürünlerin yanına yaklaşılmıyor. Girdiler, rakip olduğumuz ülkelere karşı korkunç şekilde pahalı. Türk çiftçisinin komşu ülkelerdeki çiftçilerle rekabet olanağı ortadan kalmış durumda. Örnek verirsek. Pamuk, Ege Bölgesi’nde 550 bin ton üretiliyordu. İhracat bile yapılabiliyordu. Şimdi ise bunun tam tersi oluyor. İnanılır gibi değil. 500 bin ton çekirdeği çıkartılmış pamuk ithal ediliyor. Çifti para kazanamadığı için ekim alanlarını terk etmek zorunda kaldı. Türkiye tarımı üretemiyor. Yabancı ülkelerle rekabet imkânsız” dedi. 

Çözüm CHP’nin İktidar Olması
CHP’nin iktidarında üreticinin tüm sorunlarının aşama aşama giderileceğini altını çizen CHP 2. Bölge milletvekili Aday adayı Mehmet Birlik, “Üretimin artırılması için tarımın girdilerinin düşürülmesi gerekiyor. Vergiler çiftçilerin belini büküyor. Örneğin üreticinin mazotu ucuza alması lazım. CHP iktidarında biz bunu yapacağız. Cumhurbaşkanı adayımız Muharrem İnce, Manisa’da yaptığı konuşmada çiftçiye mazotun litre fiyatını 3 ila 3.5 liradan vereceğinin sözünü verdi. Ben bu açıklamayı sonuna kadar destekliyorum. Çiftçi, ‘malımı pazarlayamıyorum bu girdilerin çok pahalı olmasından para kazanamıyoruz’ diyor. Çiftçi, köylü adeta kan ağlıyor. Eğer böyle giderse Türkiye topraklarını başka ülkelerdeki şirketler satın alıp onlar tarım yapacak. Çünkü çifti, köylü para kazanamadığından toprağı ekemiyor. Türkiye’de toprak alım yasası değiştirildi. Dışarıdan gelen biri istediği kadar toprak alabiliyor. Daha önce de ifade ettiğim gibi, kooperatifleşmek şart. Hem üretim hem tüketim kooperatiflerinin kurulması gerekiyor. 24 Haziran’da CHP’nin iktidarıyla birlikte tarım alanında yeniden bir şahlanma yaşanacak. Türk tarımı üretecek. Üretmezse daha vahim sonuçlar ortaya çıkacak. Bu insanlar köyde tarım yapamadıkları zaman büyükşehirlere akın edecek” dedi.

Halk Kendi Marketlerinden Alışveriş yapacak
CHP’li Birlik tüketim ve üretim kooperatifleriyle birlikte tarımın İzmir’de daha da gelişeceğini belirterek, “Bunun için mücadele edeceğim. Bugünkü büyük marketlerin benzerlerini kooperatifler aracılığıyla kuracağız. Aracılar ortadan çıkacak. Ürünler tarladan raflara gelecek. Halk kendi marketlerinde ucuza alışveriş yapacak. Hem vatandaşımız hem de üreticimiz kazanacak” dedi.

Editör: Haber Merkezi