CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, TBMM Başkanlığı’na, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehmet Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istemiyle sunduğu soru önergesinde, Küçük menderes havzasında incir üretimi ile dikkati çeken İrim ağzı bölgesinde olumsuz hava koşulları nedeniyle kalite düşüklüğü yaşandığına dikkati çekti. 

         Uzmanların, “İzmir ve Aydın bölgesinde yapılan incir üretiminde yaşanan kalite düşüklüğünün bölge ekonomisini de olumsuz etkilediğini” belirttiklerini ifade eden Türeli, şöyle devam etti: 

         “Ödemiş bölgesindeki incir üreticileri, hangi nedenle olurla olsun kalite düşüklüğüne karşı ürünün korunması için Aydın’da bir İncir Araştırma Enstitüsü bulunduğu ancak bu enstitünün Ödemiş bölgesine yeteri kadar faydalı olamadığını ifade etmektedir. Ödemişli üreticiler, kendi bölgeleri için de bir İncir Araştırma Enstitüsü kurulmasını talep etmektedir. 

Ülkenin en önemli incir üretim merkezlerinden olan bu bölge için araştırma enstitüsü talebinin dikkate alınmasını istiyoruz.” 

Türeli, önergesinde şu sorulara yer verdi: 

“-Bölgede incir kalitesinde yaşanan düşüşün nedenlerinin araştırılmasına ilişkin bir çalışma yapılması düşünülmekte midir? 

-Ödemiş’te daha önce incir konusunda bir araştırma enstitüsü kurulmasına ilişkin çalışma yapılmış mıdır? 

-Üreticilerin, ülkenin en önemli incir üretim merkezlerinden olan Ödemiş’te bir İncir Araştırma Enstitüsü kurulmasına yönelik talepleri değerlendirmeye alınacak mıdır?”

 NAZİF HARUPÇU

 

Editör: Haber Merkezi