HABER :FARUK ÇARK

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof Dr. Nükhet Hotar, Kiraz ziyaretinde 16 Nisan'daki Anayasa değişikliği referandumuna ilişkin önemli mesajlar verdi.

Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar Ak Parti Ödemiş İlçe Başkanı İbrahim Yılmaz ile birlikte Umurcalı, Üç Şehitler Tepesi, Sarısu (Ozan), Olgunlar mahallelerinde temaslarda bulunan Hotar, Hisar tepe Şehit Uzman Çavuş Özgür Küçük sosyal tesislerinde Muhtarlar, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya gelerek yemek yedikten sonra referandum sürecine dair değerlendirmeler yaptı.

Ana muhalefetin "hayır" kampanyasında meclisin kapatılacağı yönünde algı operasyonlarına başvurduğunu öne süren Hotar, "Hepsinin üzerinde neden gerekli olduğuna dair açıklamalarımız yaparız. Bunlar anlaşılamaz, çok böyle karmaşık maddeler değiller. Hepsi çok açık.

Hepsi dünyadaki uygulamaların en iyi örneklerinden alınmış, Türkiye’ye özgü bir sistemi içeriyor. Ama biz bunların yanı sıra bu maddelere ilişkin bu güne kadar yalan, yanlış anlatılmış şeyleri düzeltmekte çalışıyoruz. Nedir mesela meclis kapatılacak deniliyormuş. Ya meclisin kapatılacağı şu maddelerin içinde hangisinde yazıyor, böyle bir şey olabilir mi?  Meclis kapatılırsa kanunları kim çıkaracak. Yani buna çocuklar bile inanmaz.

Ama maalesef, ana muhalefet başta olmak üzere bu hayırcı grupların en önemli söylemlerinden bir tanesi kamuoyu oluşturduğu, yani halkın içinde rahatça dolaşıp, meclis kapatılacak diyebiliyor bu insanlar. Bizim vatandaşımıza meclisin kapatılacağı nerde yazıyor. Meclis kapatılır mı? Kanunlar nasıl çıkarılacağa söylemiyor, yâda söyleyenler az sayıda. O halde bizim bu noktada, insan aklını bu kadar hafife alan, bizim vatandaşımızın bilgisini geleceğe yönelik öngörüsünü küçümseyen bu anlayışa, bir dur dememiz lazım. Meclis kapatılmayacağı gibi, fesih edilmesi de mümkün değil.

Cumhurbaşkanlığı sisteminde, Cumhurbaşkanının iki dönem hakkı var. İki dönem. Yüzde yüz oyla da seçilse iki dönem, Cumhurbaşkanlığı yapabiliyor. Ama meclis aday olunabildiği sürece sonsuz kez hakka sahip. Oradaki vekiller on kerede aday olabilir, yirmi kerede aday olur. Bir kerede olur. Bir sınırlama yok. Ve böyle bir sisteme de Cumhurbaşkanlığının iki dönemle sınırlandığı, meclisin sonsuz hakka sahip olduğu, eğer seçime gidecekse mecliste Cumhurbaşkanlığının aynı şekilde gitmesi gerektiğini Cumhurbaşkanı şuanda hiçbir şekilde sorgulanamaz, hiçbir şekilde yargılanamaz, yeni sistemde her türlü konudan dolayı sorgulanabileceği, yargılanabileceği, gibi bir sistemi burada yazan.  Bu kadar yanlış anlatmak, bu kadar yanlış ve yalan bilgilerle, bir anlamda algı oluşturarak halkın hayır vermesi yönünde değiştirmek ancak bu ülkenin düşmanlığına yakışır" dedi.

Hotar şöyle devam etti: "İyi niyetli vatandaşlarımızı ayrı koyuyorum. Olabilir Evet de diyebilir, Hayır da diyebilir. Ama bunu yaparken hayır diyenlerin başta teröristleri olmak üzere neden hayır dediğini ve neden bu kadar büyük bir kampanyayla 'Hayır’ın vatandaşlar üzerinde etkili olmasını sağlamaya çalıştıklarını sizin dikkatinize sunmak isterim. Buda bizim görevimiz. Neden Ana muhalefet, Fetöcular, darbeciler, teröristler, Avrupa birliği ülkeleri Türkiye’de hayır çıksın diye bu kadar canhıraş şekilde çalışıyorlar. Bunu ben sizlerin dikkatine sunmak zorundayım. Bu bizim görevimiz. Bizim iyiliğimizi hiçbir şekilde istemeyen kişilerin hayır çıkması yönündeki çalışmalarını değerlendirmenizi rica ediyorum. Ve bunların hiç biri, gel işte, şu madde şöyle, gerçek anlamda bu maddede şöyle eksiklik var. Şurada şöyle yanlışlık var demiyorlar. Genel söylemler. Meclis kapanacak. Ya yok öyle bir şey.

Cumhurbaşkanı meclisi feshedecek. Yok öyle bir şey. Seçimi yenileyebilir. Kendisi de mecburen seçime gitmek zorunda. Meclis birçok hakka sahip, ama kendisinin bir dönem hakkı yanmış olur eğer seçime giderse. Zaten topu, topu iki dönem hakkı var. Şuanda hiç bir şeyden yargılanamıyor. Bu yeni sistemle her şeyden yargılanmasının yolu açılıyor. Bunların hangisi kötü, hangisi yanlış, hangisi şimdiki sistemden daha kötü, hem sosyal, hem siyasal sorunlar. Kaos ortamı geriye gidişler yaşanabilir. Bunların hepsini yaşadık. Bir anayasa kitapçığı fırlatıldı. Ne oldu ekonomi tepe taklak geldi"

İmzasız mektuplarla "hayır" oyu istendiğini söyleyen Hotar, "Ben Kiraz'daki vatandaşın imzasız bir mektuba itibar ederek kararını belirleyeceğini hiç düşünmüyorum. Sade kirazda değil Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle bir kişi yoktur. Kimin yazdığı belli olmayan, bir kısmı İstanbul’dan postalanmış mektuplar var. İstanbullu, Leventli işini gücünü bıraktı. Her derdini bitirdi, Kiraz’daki vatandaşın kararıyla ilgileniyor. Burada öyle bir iyi niyet görebilir miyiz? İşte böyle fotokopisi birbirinin. İnsan bari biraz uğraşır da farklı mektup yazar. Ona bile çalışmıyorlar. Bu kadar hafife alıyorlar. Vatandaşımızın zekâsını, kararını iradesini bu kadar hafife alıyorlar. Birbirinin aynısı imzasız mektuplar evleri yollamakla, bizim vatandaşımızı hayır diyeceğini zannediyorlar.

Bu karşılık sizlerin bu oyuna gelmemesini, iradenizi, kararınızı, belirtmenizi rica ediyorum. Bu insanların zekâsını hafife almaktır. İradesini hafife almaktır. En hafif deyimiyle söylüyorum. Daha ağır bir şeyde, ben bu kadarını söyleyebiliyorum" dedi.


"Kişilere bağlı sistem değil de sistemin yerleştiği bir düzen getirebilmek bizim amacımız" diyen Hotar şunları söyledi: "Herkesin tam yüzde yüz mutlu olduğu, olabileceği bir şey çok keşfedilmedi, öyle bir şey yok.  Ama geneli zaten tümü açık, anlaşılır, geneli de 15 yıldır yapılanlar. Bundan sonrası 2023 hedeflerine daha kolay ulaşabilmek, daha hızlı yol alabilmek.

Sağ olsun MHP’nin bu konudaki desteğiyle Sayın Devlet Bahçelinin desteğiyle anayasayı geçirdik genel kuruldan ve halkımızın karşısına getirdik. Bu konuda diğer partilerden vatandaşlarımızın da destekleri var. Belki liderlerinin davranışından dolayı çok açık söyleyemiyorlar bunu. Çünkü CHP’nin başındaki genel başkan akşam başka söylüyor, sabah başka söylüyor, maddelerden haberi yok. Yeni sistemde diyor Başbakanla Cumhurbaşkanı nasıl anlaşacak, ya anlaşamazsa? Yeni sistemde zaten başbakan yok. Böyle bir genel başkana sahip olan kişiler, vatandaşlarımız çok açıktan bir şey söyleyemiyor olabilirler. Bu değişikliğin kendileri için, çocukları için faydalı olduğunu farkında destekler var. Bunu biliyoruz. Kürt kardeşlerimiz de öyle. HDP’nin kendisini temsil etmediğinin çok farkında zaten. Sırtımızı Kandil'e dayadık diyen bir temsil, siyasi temsilci olabilir mi? Onları seçtiler, meclise yolladılar gidin haklarımızı, hukukumuzu, ülkemiz için çalışın dediler. Ama onlar ne yaptı?

Biz sırtımızı kandile dayadık dedi. Teröristlerle kol kola fotoğraf verdi. Dolayısıyla Kürt kardeşlerimizde, zaten sağ olsunlar, oylarıyla bugüne kadar bizi desteklediler. Bu referandumda da onların desteğinin bizlerle olduğunu biliyoruz. Her görüşten, her inanıştan çünkü genel seçim değil, partiler yarışı değil, bu memleket meselesi. Bizim memleketimiz, daha güzel, daha çabuk kalkınsın mı? Gelişsin mi? Yoksa kişiye bağlı, işte anlaşırsa iyi gitsin, anlaşmazsa? Sorunlar yaşansın böyle bir sistemimi tercih ediyorsun bunun oylamasını yapacağız. Bu kadar basit aslında" dedi.

Hotar, Kiraz Hisar Tepe Şehit Uzman Çavuş Özgür Küçük Sosyal Tesisleri'ndeki yemekte şehit aileleriyle buluşarak birer buket çiçek sunup sohbet etti.

Editör: Haber Merkezi