Konuyla ilgili detaylı bir araştırma yaptıklarını belirten İzmir İl Başkan Yardımcısı Cumhur Bulut, “İzmir’i zor günler bekliyor. Öğrencilerin arttığı, araç sayısının katlandığı güzel İzmir’imizde ne yazık ki yollar aynı ve alternatif yol düzenlemeleri yok. Fakat çözümsüzlük, çözüm aramama, sorunu kabullenmek ve İzmir’i buna mecbur etmek normal değil. Şehir yaşamını tam anlamıyla sıkıntıya sokacak, şehir yaşantımızı felç edecek trafik sorunuyla ilgili bir dizi çözüm önerisi hazırladık” dedi.

En büyük sorun…

MHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Cumhur Bulut, İl Başkanı Necat Karataş’ın talimatıyla İzmir’in en önemli sorunlarının yıllardır başını çeken ‘Trafik’ sorununa ilişkin geniş çaplı bir çalışma yaptıklarını açıkladı. İzmir’in zor günlerine 2 gün gibi kısa bir süre kaldığını dile getiren Bulut, Yıllardır bir türlü düzene sokulamayan İzmir trafiği yeniden hayatımızı felç edecek, İzmir’de araç kullanan herkes Eyvah okullar açılıyor korkusunu yaşıyor” diye konuştu. İzmir’in güzel ve kadim bir şehir olduğuna ancak hızlı ve kontrolsüz büyüdüğüne dikkat çeken Bulut, şöyle devam etti; “İzmir’de yaşam trafik ve otopark sorunu nedeniyle zorlaşıyor. Nüfusumuz arttı, okula başlayan öğrenci sayısı ve öğrenci taşımacılığı yapan araç sayısı arttı, trafiğe çıkan araç sayısı da yüz bin araç arttı. Bazen bir ilçeden diğerine gitmek bir yana semtler arası yolculuk dahi saatler alıyor. Çağımız hız çağı ama İzmir trafiğinde en kıymetli değerlerimiz zamanımız ve enerjimiz heba oluyor. Tüm bu olanlara ek olarak sürücülerimizde yol stresi yüzünden psikolojik rahatsızlıklar da ortaya çıkarıyor.”

İzmir’in büyüdüğü görülmüyor

İzmir’in iki ana yol hattı bulunduğunu hatırlatan Bulut, “Bunlardan biri Gaziemir’den başlayıp Bergama’ya ulaşan Yeşildere, Altınyol, Anadolu Caddesi ve Çanakkale yolu bir diğeri de Çevre yolu. Diğer bütün yollar bu iki yola bağlantılı yollar ve ne yazık ki bu yolların kapasitesi de belli. Sabah bir yönü akşam da diğer dönüş yönü devamlı surette tıkalı. Hatta çoğu zaman her iki yönde de trafik duruyor. Yollar yetmiyor,  yıllardır yenisi ne yazık ki yapılmadı. İzmir büyüyor ama İzmir’in büyüdüğü maalesef görülmüyor. Sıkıntıyı da İzmirliler çekiyor. Saatlerce yollarda kalıyorsunuz. Beş veya sekiz dakikalık yollar konvoylarla 30 dakikaya, bir saate çıkıyor” şeklinde konuştu.

İzmirliyi mecbur etmek yanlış

Sözlerini “Şehri yaşayan bilir, biz de bu şehirde yaşıyoruz” şeklinde sürdüren MHP İl Başkan Yardımcısı Cumhur Bulut, “Trafik sıkışıklığı sorunlarını da yaşayarak görüyoruz. Çiğli ve Karşıyaka bölgesinde yaşanan yol sıkışıklığının en büyük sebebi Serinkuyu lambalı kavşağı ve Naldöken köprülü kavşak noktasıdır. Çiğli, Gümüşpala, Bahçelievler, Bostanlı, Örnekköy, Şemikler ve Karşıyaka Sahil yolundan gelen araçların tümünün buluşup üç şeritlik Altınyola akma çabası sıkışıklığın sebep noktasını oluşturuyor. Neredeyse sekiz şeritlik yol ihtiyacı olan bu yol Naldöken kavşağında üç şeritte tıkanıyor. Bu da normal. Fakat çözümsüzlük, çözüm aramama,  kabullenmek ve İzmir’i buna mecbur etmek normal değil. Aynı şekilde Altınyolla birleşen Bornova Kavşağında da aynı sıkıntı var. Gaziemir, Buca, Karabağlar yollarında da…”

Çözüm Arayan Yok

Şehrin en önemli sorununa çözüm önerisi getirilmediği gibi İzmirlilerin bu sorunla yaşamaya alıştırıldığına vurgu yapan Bulut, yıllardır çözüm bulunamamasının normal bir durum olmadığını söyledi. “Meslek Odalarının sessizliği ise en büyük zaaflardan biri. Trafikle ilgili olan hiçbir oda bu konuya eğilmiyor, İzmir bunu hakketmiyor” diyen Bulut, Valilik veya Büyükşehir çatısı altında hızlı çözüm yolları bulunması gerektiğini belirterek “Bilgi ve birikimlerini, yetki ve güçlerini çözüm için birleştirmeliler. Biz MHP İzmir teşkilatı olarak önerilerimizle vatandaşlarımızın hizmetindeyiz. MHP İl Teşkilatı olarak İzmir Valimiz Erol Ayyıldız’ın İzmir’in en büyük problemi olan trafik sorununu çözebileceğini hiç olmazsa eldeki imkânlarla çok aza indirebileceğini düşünüyoruz. Aynı şekilde Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu’nun da destekleyeceğini hatta bu konuda büyük adımlar atılacağına inanıyoruz. Trafik Sorunu için İzmir’de yapılması ve teşvik edilmesi gereken birçok adım var. Şehir yaşantımıza katkı sağlamak, birlikte yaşadığımız insanlara hizmet etmek ve kurumlarımıza destek olmak amacıyla çözüm önerilerimizi maddeler halinde şöyle sıralayabiliriz;

Örneğin Sayın Valimiz Erol Ayyıldız başkanlığındaki bir yapı, İzmir’deki çalışma saatlerini, resmi ve özel sektörün çalışma saatleri ile okulların ders saati başlangıçlarını yeniden düzenleyebilir. Bu hem servis araçları hem de toplu taşım araçlarının hususi araçlarla aynı saatlerde trafikte olmasını engelleyecektir. Sabah ve akşam saatlerindeki yoğunluğu zamana yayacaktır. Toplu taşım teşvikinin ve deniz yollarının sefer sayılarının artırılması yine önerilerimiz içinde. Bilhassa deniz taşımacılığımız yeterli şekilde önemsenmiyor ve sevdirilmiyor. Bu konuya özel ilgi gösterilmeli. Tramvay ve diğer yol inşaatlarının ivedilikle tamamlanması yolların bir an evvel kullanıma açılması önemli bir adım olacaktır. Trafik ışığı sinyalizasyon şebekesinin yeniden düzenlenmesi İzmir’in trafik akışını rahatlatacaktır. Gereksiz trafik ışıklarının kaldırılması, neredeyse 50 Metreye düşen lambaların azaltılması büyük fayda sağlayacaktır.

Bozyaka-Eskiizmir, Gümüşpala, Hatay Caddesi, Şirinyer-Buca, Karşıyaka, Çiğli-Kahveler ve Bornova gibi kalabalık caddelerde trafiğin yoğun olduğu saatlerde yol kenarlarının Trafik zabıtası ve polisi marifetiyle park edilmiş araçlardan arındırılması en önemli adımlardan biri olacaktır. Buralarda park edilmiş araçlar yüzünden iki şeritlik yollar ne yazık ki tek şeride inmektedir. Maalesef de kimse bu durumlara müdahale etmemektedir.

Anayollar üzerindeki, lambalı kavşakların ve yaya geçitlerinin köprülü kavşaklara ve üst geçitlere çevrilmesi çok yararlı olacaktır. Ve medya vasıtasıyla trafik eğitimlerinin verilmesi de sorunun çözümünde etkili olacaktır. Yollar üzerindeki tamir ve bakımların gece saatlerinde yapılması da çok faydalı olacaktır görüşündeyiz.”

 

 

Editör: Haber Merkezi