Ödemiş CHP İlçe Teşkilatında 30 Mart yerel seçimler sonrası, seçimlerden beklenen oyu alamayan partinin Ödemiş’te seçimleri kaybetmesinin ardından, delegeler imza toplayarak olağanüstü kongreye gidilmesini istediler.


CHP İl yönetimi de delegelerin imzalı talepleri doğrultusunda kongre yapılması kararını aldı ve 6 Temmuz 2014 tarihinde Belediye Nikâh salonunda kongreye gidildi.

Kongreye CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, İl yönetim kurulu üyeleri Barış Erel ve Bülent Çıllı, Ödemiş, Tire, Bayındır, Kiraz ilçe teşkilatları ile delegeler ve partililer katıldı.

Kongrede İlçe Başkanı Hikmet Güriş bu dönemde aday olmadığını ve kongreye 2 adayla gidileceğini belirterek seçimlerin parti için hayırlı olması temennisinde bulundu.



Güriş şunları söyledi, “Cumhurbaşkanlığı seçimi gibi zorlu bir süreçte Gerçekleştirdiğimiz olağanüstü kongremiz başarısızlıklarınınÜstünü örtmek isteyenlerin eseridir. Bu yönetim 15 Nisan 2012 tarihinden beri sizlerin ve partili emekçilerimizin katkılarıyla birçok işi başardı.

Bu yönetim göreve geldiğinde partinin parası yoktu amaİnancı vardı, morali vardı. Örgütümüz tam desteğini verdi.

 Yönetimimiz kesinlikle başarısız değildir. 2 yıl boyunca en iyi şekilde çalışmış, halkın içerisinde yer almıştır, partide yeniden

 bütünleşmeyi sağlamıştır. Partiye kazandırılan bir minibüs, partili büyüğümüz Nazif Çelmek ’in evini bağışlaması gibi güzel olayların yanı sıra üye sayısındaki patlama da bunun güzel bir göstergesidir. Nazif amcamıza da sağlıklı bir ömür diliyoruz. Yıllardır düzenlenmeyen dayanışma yemekleri 3 kez düzenlenmiş, 2 kez düzenlenen kahvaltı ile tüm CHP ailesi bir araya getirilmiştir. Köy çalışmalarıyla partideki enerjinin sahaya yayılması için mücadele edilmiştir. Bizler geçtiğimiz yıl yaz mevsiminde köy-köy gezip yerel seçimlere hazırlanırken bugünün imzacılarının birçoğu deniz kıyısında tatildeydiler”

 CHP yönetimi başarısız değildir

Konuşmasına devam eden Güriş, Seçim çalışmalarında Perşembe Pazarı’nda ‘Evleri dolaşalım’  dediğimizde, ‘Ben Ayşe teyze ile şu zeytin ağacının altında “Çok çay içtim’ deyip yönetimimizi geri çevirenler maalesef sadece Ayşe teyzenin oyunu alıp Hüseyin amcanın, Fatma teyzenin oylarını alamamışlardır. Bu örnek bile her şeyin göstergesidir.

CHP ilçe yönetimi başarılı olduğu halde bazı kesimler başarısızlık algısı yaratmıştır. Belli kesimler, ‘Biz seçimi 20 bin farkla zaten kazandık’ dediklerinden bütünleşmeye engel olmuşlardır” dedi

BELEDİYE BAŞKANI KÖY ÇALIŞMALARINA KATILMADI

 Belediye Başkanına çalışmalara katılmadığı konusunda eleştiren Güriş, “Şehir merkezindeki projelere güvenip köylere gitmeye gerek duymayanlar, köylerdeki insanlarımızın sorunlarına ve beklentilerine kulak tıkayarak yerel seçim sonucunu doğrudan etkilemiştir.

İlçemizde il yönetimimizin de katkılarıyla ilk kez bu kadar çok milletvekilinin katılımıyla köy ve belde çalışması düzenlendi.

 Planlamaya göre il başkanımızın da isteği doğrultusunda belediye başkanın da kendisine eşlik etmesini istediği halde ne yazık ki belediye başkanımız hiçbir gerekçe sunmadan katılma gereği duymamıştır. Buna il başkanı ve il yönetimi de, milletvekillerimiz de yaşayarak tanık olmuşlardır”

PARALEL İLÇE YÖNETİMİ OLUŞTURULDU

Güriş, “Size sunduğumuz tüm bu yaşananlarda olduğu gibi yerel seçim sürecinde de başarılı çalışmalarına karşın ilçe yönetimimiz yok sayılarak adeta “paralel” bir ilçe yönetimi oluşturulmuş ve çalışmalar bu komite ile sürdürülmüş ama ne yazık ki ilçe yönetimi suçlanmıştır . Bu konunun değerlendirmesi CHP üyelerinindir. Kongre delegelerimizden de sağduyu ile hareket edip partimizi yükseğe taşıyacak, partinin gücünü artıracak isimlerden yana olmalarını rica ediyorum” dedi.

Divan Başkanlığına Barış Erel ve divan üyeliklerine de Yaşar Varış ile Süleyman Cingöz seçildiler. Divan Başkanı Barış Erel gündem maddeleri gereği parti tüzüğünü okuyarak, Öncelikle Olağan üstü kongrelerde mevcut yönetimin güven oylamasının yapılmasının şart olduğunu dile getirerek, Delegelerin aynı yerde toplu halde oturmalarını istedi.

OLAĞAN ÜSTÜ KONGRE İÇİN AÇIK OYLAMA YAPILDI

Ardından kongreye gitmeden mevcut yönetimle seçimlere kadar devam edilmesi yönünde açık oylama yapılmasını istedi. Delegelerden sadece 33 tanesi bu karara evet oyu verdi. Diğer 286 civarındaki delege de kongreye gidilmesi yönünde ellerini havaya kaldırarak hayır oyu kullandı.Delegelerin açık oylaması sonucu Olağan üstü kongreye gidildiğini divan başkanı Barış Erel açıkladı.

Kongre süreci başlayarak burada ilk konuşmayı CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam yaptı.


Susam şöyle konuştu, “Ödemiş her yönüyle önemli bir kent. Onun için buraya koşarak geldim. Bu kongreye geldiğimde belediye başkanımızı kucaklamayı çok isterdim ama ümitsizliğe düşmeyeceğiz. Bundan sonraki süreçte hatalarımızdan ders çıkaracağız. Burada iktidar partisi olarak bayrağı göndere çekmek hedefimiz olmalı. Türkiye önemli süreçten geçmekte. 10 Ağustos’ta vatandaşların oy kullanarak seçeceği Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Bu seçimde Türkiye yeniden tercih yapacak. Devlet Başkanlığına giden bir yol mu, yoksa parlamenter rejimle Cumhurbaşkanı mı seçeceğiz. Bu önemli bir yol ayrımı.

Çevremiz ateş çemberi, Suriye karışmış, Irak’ta bölünme ile karşı karşıya. Türkiye’nin komşularını yeniden dizayn etme hevesleri, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşı İsmet İnönü’nün Lozan antlaşmasıyla çizdiği haritayı değiştirmek için yapıyorlar.

Musul, Kerkük ve Erbil’i enerji kaynaklarının sahibi olmak büyük devletlerin hedefi. Sıkıntı burada. Türkiye’de bu sıkıntı yaşanmıyorsa, Atatürk’ün bir İslam ülkesinde hem Müslüman, hem çağdaş, hem laik olunur felsefesi yatmaktadır. Bugün oy almak için Samsun’dan başlayıp, Erzurum’a gidenlere seslenenlere diyorum ki, Onu yapacak olan sadece Atatürk’ün çizgisinde gidenler yapabilir” dedi.

“İHSANOĞLU UZLAŞMANIN ADIDIR”

Susam, “Cumhurbaşkanlığı adaylığında, Devletin birliği ve bütünlüğünü sağlayacak koordinasyonu sağlayacak olan kişi Bizim seçeceğimiz Ekmeleddin İhsanoğlu ’dur. Herkesi kucaklayan adayımız işte bu.

Bu adayımız ne CHP’nin, Ne MHP’nin ya da diğer partilerin adayı değildir. Türkiye’de uzlaşmanın adıdır. Erdoğan’ın tek aday olduğu otoriter yapı Türkiye’nin anlayışına uymaz.

Ayrıştırma ile bir yere varılamaz. Türkiye’de her etnik kökene saygımız var. Ama biz büyük bir devlet ve milletiz. Bu devleti ve milleti kimse bölemez. Bu ülkeyi her noktada geri götürdüler.

Niçin 8 defadır seçim kazanıyorlar O zaman diye soracak olursanız, O zaman biz nerede hata yapıyoruz diyeceğiz ve kendimizin öz eleştirisini yapacağız ve bunlardan ders çıkarıp ona göre yol haritasını çıkaracağız”

PARTİ İÇİ İKTİDAR OLMAK ÖNEMLİ DEĞİL

PARTİYİ İKTİDAR YAPMAK ÖNEMLİ

Susam, “Bugün baktığımızda parti içerisinde iktidar olmak önemli değil. Önemli ola partiyi iktidar yapmak. Belediyeyi, Milletvekilliğini ve Cumhurbaşkanlığını kazanacak seçim çalışması yapmak durumundayız.

Birbirimizin kuyusunu kazmayı değil, rakipleri alt edecek ayrışmayı yapmak önemli” dedi.

Ardından iki aday kürsüye kura çekerek konuşmaya çıktı.

İlk konuşmayı İlçe Başkan adayı Halil Kır yaptı. Kır konuşmasında, “Kongremize katkı koyduğunuz için teşekkür ediyorum. Ben 2003 yılından beri CHP’nin çeşitli kademelerinde görev yaptım. Bu seçimde de partime daha iyi hizmet etme inancı ile aday oldum. Bazı arkadaşların partiye dargınlık, küskünlüğüm olduğu yönündeki iddiaları gerçek dışıdır” dedi

Ardından ikinci konuşmayı diğer aday Mehmet Birlik yaptı. Birlik konuşmasında, “CHP ilçe örgütünde yeni heyecan oluşturmak için göreve talibim. Dışa dönük çalışma sergileyeceğiz. Cumhurbaşkanlığı ve Genel seçimlerde Ödemiş’in gücünü sandığa yansıtmak zorundayız.

Ekip çalışmasıyla bunu başaracağız. İlkemiz Ödemiş’in ve partinin en iyi hizmetleri sunmasıdır” dedi.

Konuşmaların ardından 390 delege yeni CHP İlçe başkanını belirlemek üzere oy kullandılar.

İlçe seçim kurulu tarafından yürütülen seçim çalışmaları sonucu sandıklar saat 17.00 itibariyle açıldı.

390 delegeden 319 delege oy kullandı. Yapılan oylama sonucu Mehmet Birlik 216 oy, Halil Kır 101 oy ve 2 oy da geçersiz sayıldı.

Olağan üstü kongrede İlçe Başkanlığına Mehmet Birlik seçildi.

Yönetim kurulu asil üyeliklerine Müşerref Baştürk, Sema Bilgi, Saadet Cezayerli, Nazan Dönmez, Zihni Duran, Mustafa Egen, Mustafa Gerçek, Ayşen Görgülü seçildi.

Yönetim kurulu yedek üyeliklerine de 16 kişi seçildi.

 

NAZİF HARUPÇU/AYŞE AKYÜZ 

Editör: Haber Merkezi