CHP Ödemiş Olağan İlçe Kongresi’nde örgüt yeni başkanını seçti. Mevcut İlçe Başkanı Emin Öztürk’ün aday olmadığı kongrede Mehmet Eriş en çok oyu alarak CHP Ödemiş’in yeni başkanı oldu. 417 delegeli CHP Ödemiş İlçe Örgütü’nde 407 delege sandık başına gitti. Mehmet Eriş, 171, Mehmet Birlik 152, Hüseyin Kurt 83 oy aldı, 1 oy boş çıktı.
 
Cumhuriyet Halk Partisi Ödemiş İlçe Olağan Kongresi Ödemiş Belediyesi Şehir Salonu’nda yapıldı. Üç adayın yarıştığı ilçe kongresinde ilk olarak divan kurulu belirlendi. Adayların ortak önergesiyle divan başkanlığına İzmir Milletvekili Aytun Çıray getirilirken, üyeliklere ise Cevdet Ayhan, Ahmet Balcılar, Süleyman Cingöz ve Kemal Sarısu seçildi.
Divanın belirlenmesinin ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra yine adayların ortak önergesiyle seçimlerin blok listeyle yapılması istendi ve önerge kabul edildi.
Kongrede tecrübeli Başkan Emin Öztürk’e de sürpriz bir doğum günü kutlaması yapıldı. Emin Öztürk son katıldığı kongrede üzerinde CHP logosu olan pastayı kesti. Salon, Goca Başkan sesleriyle inledi.
“AKP’NİN BALONU PATLATILMALI”
Divanın belirlenmesinin ardından konuşan İzmir Milletvekili Aytun Çıray, AKP hükümetine ağır sözlerle yüklendi.
Türkiye’nin zor bir dönemden geçtiğini ve olağanüstü şartların yaşandığını kaydeden Çıray, “Artık bazı balonları patlatmanın zamanı geldi” dedi.
İktidarın oluşturduğu medya gücü ve sermaye baskısı ile ülkeyi tozpembe göstermeye çalıştığını anlatan Çıray, CHP’ye düşen AKP’nin balonunu patlatmaktı” ifadesinde bulundu.
Ekonomik verilerin saptırılarak halkın kandırıldığını söyleyen Çıray, piyasaların 10 yılda geldiği dururumu rakamlarla anlattı. Çıray, “Ödemiş deyince eskiden herkesin aklına patates gelirdi. Patates üretimi 10 milyon tondan 4,5 milyon tona düştü. Motorin fiyatlarındaki artış belliyken patatesin fiyatı hep aynı kaldı. Yani Çiftçi eridi. 462 bin tarım işçisi işsiz kaldı” diye konuştu
“PARA İÇİN BU MEMLEKETİN ÇOCUKLARINI KESİYORLAR”
İktidarın sağlık politikalarının da tam bir balon olduğunu söyleyen Çıray, “2002’de toplam sağlık harcamaları 16 milyar dolardı. Bu rakam bugün 50 milyar dolar. Biz bu rakama karşı çıkmıyoruz. Halkımıza lazımsa tabii ki yapılsın. Ancak biz aynı sağlık hizmetini 30 milyar dolara vermeye talibiz. Her yıl Türkiye’nin 20 milyar doları çöpe gitmektedir. Performans sistemi getirdiler. Bir doktor ne kadar ameliyat yaparsa; ne kadar film çekip tahlil isterse o kadar para kazanıyor. AKP’nin getirdiği sistemden sonra ameliyatlar yüzde 81 artmış. Sezeryan yüzde 41 artmış. Bu şu demektir; ya bu hastalar ölüyordu ya boşuna ameliyat oluyorlar. Para için bu memleketin çocuklarını kesiyorlar” dedi
Sağlık Bakanı’nın halkı kandırdığını söyleyen Çıray, “Bütçeleri çöktü katkı payı adı altında sağlık harcamalarından para alıyorlar; saklıyorlar. Bu dolandırıcılıktır. Bir emekli teyzemizden 700 liralık maaşının 210 lirası kesilmiş; bu nasıl ücretsiz sağlık hizmeti. Muayenehaneleri kapattılar ama devleti koskoca bir muayenehane yaptılar” şeklinde konuştu.
“AKP HİÇBİR DARBENİN MUHATABI DEĞİLDİR”
Kesintili eğitim sistemini de eleştiren Çıray, CHP olarak büyük bir direniş gösterdiklerini ancak AKP’nin zorbalıkla kanunu Meclis’ten geçirdiklerini kaydetti. Çıray, “Bu memleket 1400 yıldır müslüman; bu memleketin çocuklarını dindar yetiştirmek ailelerin görevidir. Bu ne Başbakan’ın haddidir ne de görevidir. Bunu başbakan söylüyorsa haneye tecavüz sayarız. Rövanş alacaklarmış. 12 Eylül darbesinin ana muhatabı CHP ve Adalet Partisi’dir Onun rövanşı da siyasi arenada Sayın Ecevit ve Demirel’in Başbakan olmasıyla alınmıştır. Bunlar kim, muhatap filan değil. Bunlar 12 Eylül’ün yetiştirdiği ajan provokatörlerdir. Konya’da İstiklal Marşı otururken ayağa kalkmayan, ertesi gün darbeye zemin hazırlayanlar kimlerdi. 28 Şubat olduğunda neredelerdi. Masaların altına saklanıyorlardı” diye konuştu.
“ÖNCE REFAHYOL HÜKÜMETİNİ DÜŞÜREN CEMİL ÇİÇEK SORGULANSIN”
AKP’nin sahte demokrasi kahramanlığına soyunduğunu iddia eden Çıray soruşturmanın yanlı olarak yapıldığını söyledi. “AKP hiç bir darbenin muhatabı değildir” diye konuşan CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, “28 Şubat’çı aranıyorsa Refahyol hükümetinin düşmesi için oy kullanan Cemil Çiçek’in odasını arasınlar. O bildiriye imza atan Refah Partilileri yakalasınlar. Başbakan Evren’e bir nikah şahitliği sırasında “Ben sizin döneminizde belediye başkanı olacaktım ki hizmeti görecektiniz dedi mi demedi mi? Ben Ereğli Demir Çelik Fabrikaları yönetimindeyken Kenan Evren’in damadı bana geldi. Sizi Egemen Bağış diye biriyle tanıştıracağım dedi. O kim dedim. Paşa ABD’ye gittiğinde teşrifat memurluğunu yapıyor dedi. O zaman teşrifatçıları şimdi darbe avcısı oldu” diye konuştu.
AKP’nin İzmir’de havuç sopa politikası izlediğini kaydeden Çıray, icracı bakan olarak Binali Yıldırım’ın İzmir’de görevlendirdiğini, ancak Yıldırım’ın 41 kişinin vebalini üstünde taşıdığını söyledi. Çıray belediyeye yönelik operasyonla kentin cezalandırıldığını da belirterek “İzmir bu oyuna boyuna eğmez” dedi.
TACETTİN BAYIR, KONGREYİ GERDİ, GİTTİ…
Birlik ve beraberlikten bahseden ancak yaptığı konuşmanın bir bölümünde kongre ortamını geren İl Başkanı Tacettin Bayır ise, “Partimizde az sayıda genç bulunmaktadır. Aramıza katılan ve katılması sağlanması gereken gençlerimize ak saçlılarımızın deneyimleri aktarılmalıdır. Eğer iktidar olmak istiyorsak ak saçlıların deneyim ve birimlerine gençlerin dinamizmine kadınların şefkatine de ihtiyacımız var. Hepimiz aynı gemideyiz bunu unutmayacağız. Kol kola omuz omuza olacağız. CHP’nin iktidar olmasını bekliyor. Gün omuz omuza olma günüdür.
Sorunlarımızı sadece anlatarak öfkeyi dile getirerek değil çözmeye yönelerek siyaset yapmalıyız. Bizler birilerinin başarısızlıklarından medet umarak halkın başka seçeneği yok nasıl olsa iktidar oluruz deme lüksümüz yok. Yolsuzluğa yoksuzluğa şiddete nefrete karşı bir mücadele başlatmalıyız. Ortak üreten ortak söylem koyan ortak eylem koyan üye topluluğunu kim durdurabilir. Gerçek CHP’liler yapaycılıktan, taklitçilikten, şablonculuktan, adamcılıktan yana olmazlar. Devrimci örgütü reddetmezler. Sağ ve sığ politikaları onaylamazlar. Asla ve asla adamcı olmazlar, delegeler özgür iradesi ile oy kullanmalıdırlar. Bazı köylerimize üye yok, yeni yönetim o köylere üye yapsın, atama delege yapmayalım. Emin Öztürk bugün burada jübile yapıyor. Siyasi hayatı boyunca çalımlar attı, goller attı. Bugün artık jübile günü” dedi.
EMİN ÖZTÜRK, “TACETTİN BAYIR, ADAY OLAMAYACAK”
Partideki ilçe başkanlığı görevini bu kongreyle bırakan Emin Öztürk ise Bayır’ın konuşmasının ardından söz alarak, “Burada gelip ahkam kesiyor. Atamayla geldin. İl başkanlığına aday bile olamayacaksın. Biraz vefalı olun. İlçe başkanlığı döneminde 4 milletvekili çıkardım bir arsa alamadılar. Ben ilçe binasını satın aldım, yeni gelecek yönetimin kira derdi olmayacak” dedi.
TÜRELİ, “CHP BUNLARA DUR DİYECEK”
Bayır’ın ardından konuşmasını yapan CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli ise Türkiye’nin 80 yılda yapmadığı borçlanmayı AK Parti döneminde yaptığını söyledi.
Türkiye’de demokrasinin hukuk devleti katledilerek diktaya dönüştürüldüğünü öne süren Türeli şunları söyledi: “Türkiye’de demokrasiden bahsetmek zor. Demokrasi 4-5 yılda bir oy vermek değildir. Demokrasi muhalefetin sesini kısmak değildi. Maalesef ki Türkiye’de bunların hepsi var. Bu hükümet demokrasiyi bitirdiği gibi ekonomiyi de bitirdi. 80 yılda 130 milyar dolar dış borç yapan Türkiye AKP’nin iktidara geldiği 2002’den bu yana toplam 180 milyar dolar dış borç yaptı. 80 yılda yapılmayan dış borç 9 yılda yapıldı. Tüm bunlara dur diyebilecek tek örgütlü güç CHP’dir. Bu gücü artırmak bizim elimizde” dedi.
Siyasi konuşmaların ardından ilçe başkan adayları konuşmalarını yaptı. Üç adayın konuşma sıralaması ise kurayla belirlendi. Kurayı partinin emektar ismi Kadir Şen çekti. Kadir Şen’in kurayı çekmesinin ardından ilk konuşmayı Mehmet Birlik yaptı. Mehmet Birlik seçim süreci boyunca bahsettiği projeleri anlattı. Hüseyin Kurt ve Mehmet Eriş de konuşmalarında yapacak oldukları işlerden bahsettiler ve hükümete yüklendiler.
ERİŞ, “BEKİR KESKİN KORKMASIN, ADAY OLURSA YANINDAYIM”
Kongrede CHP Ödemiş İlçe Başkanı seçilen Mehmet Eriş yaptığı konuşmada, “Bu salonlardan birçok büyüğümüz geldi geçti. Hepsinin emekleri büyüktür. Önemli olan CHP bayrağını dalgalandırmaktı. Bu partide belediye başkanlığı yapma onurunu yaşadım. İnsanları kıracağıma, kaybetmeye razıyım. Bizim yenmemiz gereken kendimiz değil, AKP iktidarıdır. Biz birbirimizi yersek başkalarına nasıl inandıracağız. Var olan üye sayımızı altı binlere çıkarmayı hedefliyoruz. Partide birlik ve beraberliği sağlamak en büyük gayemiz. Bizler sokaklara inmeliyiz, halkla iç içe olmak zorundayız. Vermiş olduğumuz görevlerde kim görevini aksatırsa onu görevde tutmayacağız. Köy köy, belde belde gezerek çiftçimize, emeklimize, memurumuza sahip çıkacağız. Ben hiçbir zaman pazarlık içerisinde olmadım, örgüte geldim görev istedim. Dediler ki belediye başkanı, milletvekili adayı oldu şimdide ilçe başkan adaylığı soruyorum siz aday oldunuz da önünüzü kesen mi oldu? Sayın belediye başkanımız Bekir Keskin benden korkmasın. Siyasette kimsenin önünü kesmedim kesmeyeceğim Bekir Keskin aday olursa sonuna kadarda arkasında duracağım” dedi.
Kongreden sonra Hüseyin Kurt ve Mehmet Birlik’le, beraberlik mesajı veren Eriş, “Örgüte teşekkür ediyorum. Bundan sonra her yere beraber gideceğiz. İki arkadaşımızın da yönetim kurulunda çok değerli insanlar var, hepsinden faydalanacağız” ifadelerinde bulundu.
YÖNETİM VE İL DELEGELERİ
Eriş’in yönetim kurulu listesinde Muammer Arıkan, Onur Bacak, Demet Baştuğ, Yaşar Cura, Nuray Çıtlık, Bülent Eker, Adem Enderin, Erkan Esel, Hüsnü Gezertekin, Özay Kaptan, Halil Kır, Yılmaz Okur, Fahri Sayat, Ahsen Şenöz, Gülin Varış ve Fatma Yünel isimleri yer aldı.
İl delege listesinde ise Sema Bilgi, Ayfer Çetin, Aynur Dikicioğlu, Mehmet Eriş, İzzet Eryılmaz, Doğan İnan, Tuğrul Kahraman, Melis Karhan, Sezer Kazan, Mehmet Keskin, Erol Nokta, Mustafa Ölçer, İzzet Özgül, Cumhur Şener, Osman Toprakçı, Nezihe Uzunkol, Yaşar Varış ve Serpil Yatar isimleri yer aldı.
Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, il delegesi olamazken, belde belediye başkanlarından Cumhur Şener ve Mehmet Keskin il delegeliği listesine girmeyi başardı. Bekir Keskin, sadece Hüseyin Kurt’un il delege listesinde yer buldu.
KİMLER KATILDI?
CHP Ödemiş’in olağan ilçe kongresine yoğun bir katılım oldu. Kongreye İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır’ın yanısıra milletvekilleri Rahmi Aşkın Türeli, Aytun Çıray, Bergama İlçe Başkanı İdris Yavuzyılmaz, Konak İlçe Başkanı Sinan Karamustafaoğlu, Tire İlçe Başkanı Mustafa Güngör, Kiraz İlçe Başkanı Pilot Zeybek, Beydağ İlçe Başkanı Murat Kırcan, Bayındır İlçe Başkanı Hüseyin Tamer Yanık, Beydağ Belediye Başkanı Vasfi Şentürk, Kiraz Belediye Başkanı İsmet Korkmaz, İl eski Başkanları Rıfat Nalbantoğlu, Ekrem Bulgun, Kemal Karataş, Hilmi Değirmenci, eski milletvekilleri Muharrem Toprak, Ali Rıza Bodur, İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Çelikkaleli, siyasi parti ilçe başkanları, oda başkanları, muhtarlar ve partililer katıldı.
Editör: Haber Merkezi