Büyükşehir yasasının yürürlüğe giren maddelerinden kaynaklanan Ödemiş gibi Bergama gibi kırsalı çok fazla olan şehirlerin gelirlerinin düşmesi sonucu meydana gelen sıkıntıyı Ödemiş Belediye başkanı Mahmut Badem Ankara’ya taşıdı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Mahmut Badem şunları söyledi, “Yeni çıkan Büyükşehir yasası ile birlikte 6360 yasa ilçeleri net olarak ele almadığı için ve Genel bir kavram içerisinde ilçeleri değerlendirdiği için, Maalesef bizim gibi bazı ilçelerin gelirleri düştü.

30 Martta, yani Mart ayında benden önceki Belediyeye 76 bin nüfus ve 16 mahalle ile 18 kilometre alana İller Bankası payı olarak 2 Milyon 454 bin lira para geldi.

GELİRLER VE HİZMETLER DE TERS ORANTI VAR

Şimdi ise 130 bin nüfus, 99 mahalle ve 1082 kilometrekare alan. Yani Ödemiş’in ilçe hudutları 60 kat büyümüş ve Ödemiş Belediyesine gönderilen İller bankası payı ise sıkı durun 1 Milyon 611 bin lira.

Bu rakam Nisan ayı ve Mart ayından yüzde 40 daha aşağı durumda gelirler. Nüfusu 2 kat artırıyorsunuz, Mahalle sayısını 6 kat artırıyorsunuz. Hizmet alanınızı 60 kat artırıyorsunuz. Ama buna karşılık yüzde 40 daha az para gönderiyorsunuz.

BU ŞARTLARDA YAPACAK BİRİSİ VARSA GELSİN YAPSIN

Bu şartlar altında hizmet etmek çok zor. Buyurun bu parayla hizmet edecek varsa gelsin yapsın. Biz sorunumuzu her kademeye ilettik.

Önümüzdeki günlerde yasal çözüm bulunacaktır.

Ama asıl mesele bu değil. İlk gelen ve hızlı gelen evraklarla birlikte Beldelerden gelen 8,5 milyon lira ile birlikte 23,5 milyon lira borç devraldık. Bu borcu öteleyerek, ittirerek devam ettirdik. Ama bundan sonra Deniz bitti. Her gün haciz evrakları önümüzde ve borcu yapanlar ise satmayın diyorlar.

BİZ BANKADAN BORÇ ALMAYIN DİYORDUK

Bizde zamanında kendilerine hiç gereği yok ve Banka’dan borç almayın diyorduk. Ama meclis çoğunluğu ile güle oynaya borç almaya devam ettiler. Almayın bu hesap böyle gitmez dedik. Zamanında meclis tutanaklarında bunlar var. Borcu borçla ödemek ve borcu bankadan aldığınız kredi ile ödemek mümkün değildi.

Biz kucağımızda bulduğumuz bu borcu ödemek üzere bizden önceki borçları ödemek üzere mülkleri satmak durumundayız. Ama satarken de şunu çok net söylüyorum. Sahip olamayacağımız kıyıdaki köşedeki malların satımı bunda ön planda. Ağaç, Ceviz, Kestane, İncir ve Zeytin gibi. Ya da ağaçları başkasının, toprak bizim olan, Bize ait ağaçlar ve toprağı başkasının olan yerleri satmaya çalışıyoruz. Satılan mallarda köy tüzel ve beldelerin tüzel kişi mallarından oluşmakta.

 

 NAZİF HARUPÇU

 

 

Editör: Haber Merkezi