HASTALIK OLDUĞUNU KABUL ETMİYORUZ!

Bu dönemde en önemli yanlış yargı; bağımlılığın yalnız irade ile ilgili olduğu düşüncesi. Her şeyden önce bunun bir hastalık olduğu, diğer hastalıkların tedavisi gibi kendine özgü tedavinin gerekli olduğu kabul edilmeli.

ARKADAŞ ÇEVRESİNDEN ETKİLENİYORUZ!

Yakın çevrede sigara içmeyi sürdürenlerin oluşturduğu baskı, bırakmak isteyenler üzerinde zorlaştırıcı bir etken oluyor. ”Sen de yak bir sigara!” teklifi reddedilemiyor çoğu zaman.

GEÇİCİ BELİRTİLERDEN KORKUYORUZ!

Nikotin içeren tüm tütün ürünleri (puro, pipo, sigara, nargile) hem psikolojik hem de fizyolojik bağımlılık yapıyor. Bundan dolayı bırakmaya çalışıldığında şiddetli yoksunluk belirtileri ortaya çıkıyor. Nikotin arayışı içinde olmak, düşünceleri toplamada zorluk çekmek, sinir, gerginlik gibi. Her ne kadar karar verdiğimizi zannetsek de ortaya çıkan bu belirtilerden korkuyor, bırakmakta zorlanıyor hatta maalesef pes ediyoruz.

BİTKİSEL ÜRÜNLERDEN FAZLA MEDET UMUYORUZ

Son yıllarda bitkisel ilâçlar, tozlar tiryakilere tez zamanda sigarayı bıraktırmayı vaat ediyor. Oysa hepsine güvenmemek gerekiyor. Uzmanlar sadece Sağlık Bakanlığının ruhsatlandırdığı ürünlerin kullanımını öneriyor.

HER AN ELİMİZİN ALTINDA

Fizyolojik belirtiler kadar olmasa da sigaraya ulaşmanın kolay olması bırakmayı engelleyen bir durum. Ayni şekilde içme davranışının rahat yapılabilmesi de. Kapalı alan sınırlamasının sigarayı bırakma eğilimini arttırması buna en bariz örnek.

MANTIKLA ŞİDDETİNİ HAFİFLETİYORUZ!

Her ne kadar kendimize ve çevremize olan zararlarının farkında olsak da, iş bırakmaya gelince kendimizce mantık üreterek içimizdeki sesi bastırmaya çalışıyoruz.”Benim bunca yıllık dostum! Hiç yalnız bırakmadı. Tam bırakacaktım, dertler bitmiyor ki! Gibi.

N A R G İ L E

Gençler için en büyük tehlikeyi oluşturuyor. Şehirlerimizde inanılmaz derecede artan kafeler nargileyi de cazip şekillerde sunuyor müşterisine. Özellikle sahil şehirlerimizde, bu kafelere ve nargileye olan düşkünlük bizi düşündürmeli. Gençler arkadaş guruplarıyla kızlı erkekli buralarda zehirleniyor. Kapalı mekânda sigara içilmesini yasaklayan kanunu bu gazino, restoran ve kafeler bir şekilde delmeyi başardılar. Kış günlerinde naylon branda ve ısıtıcı konularak faaliyetlerini sürdürüyorlar. Nargileye özenerek başlayan kız olsun erkek olsun gençlerimiz tiryakilik derecesinde buna bağlanıyorlar. Nargileye başlamak bence sigaraya başlamaktan daha kolay olduğu için; Sağlık Bakanlığı’nın fevkalâde başarılı ALO 171 sigarayı bırakma hattı gibi farklı bir mecrada gençlere yönelik tütünden caydırıcı program yapılması da çok yerinde olur düşüncesindeyim. Zira gençliğimiz çok boşlukta, sahip çıkmalıyız.

Saygılarımla.