Sözünü edeceğim husus tabii ki; Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin halkımıza verdiği, bu sayfalara sığmayacak kadar kapsamlı ve bir o kadar da mükemmel SAĞLIK MİZMETLERİ
olacak. Yüce Allah Devletimizden ve bunu biz Türk Milletine sağlayanlardan razı olsun.
Geçen hafta yaşadığım iki olay, böyle bir yazının sebebidir. Birincisi, hafta içinde torunum Sıla yatılı olarak misafirimizdi. Sabah kendisini okuluna götürürken, Ödemiş Hükümet
Meydanında toplanmış, kadınlı erkekli 50-60 kişilik gurup dikkatimi çekti. Mezarbaşı Taksi’den dostum kardeşim Çerkez Kâmil’e sordum, kalabalığın sebebini. İzmir’deki Özel bir Kulak Burun Boğaz Kliniği, Ödemiş’li hastalarını servis araçları ile İzmir’e götürüyor, muayenelerini müteakip Ödemiş’e geri getiriyormuş. Millet gezmeye gidiyor ağabey dedi Kâmil kardeşim.
Özel Hastane, Devlet Hastanesi…Allah eksik etmesin hizmet veren kurumlar. Ödemiş Devlet
Hastanesi, her yönüyle halkımıza mükemmel hizmet veriyor. Üç Uzman Kulak Burun Boğaz
Hekimi var, belki daha da fazla olabilir. Üç Göz Hastalıkları Uzman Hekimi mevcut. Belki duymamışsınızdır, Ödemiş Devlet Hastanesinde Estetik Cerrahi Uzmanı Doktorumuz var. Diyeceğim o ki; Özel’e falan hiç gerek yok.Bizim hastanemiz ve doktorlarımız oradakilerden daha başarılı ve hastasına ilgi gösteriyor. Nokta...
İkinci yaşadığım olay; kız kardeşimi ziyarete gitmiştim. Zemin katta oturuyor. Eski mahalle komşularından emekli memur Sema hanım geçiyordu, elinde bir torba dolusu ilâçla. Beni görmüyor, ayni zamanda çocukluk ve mahalle arkadaşı olan kardeşime, hastalıklarından şikâyetle sözü Başbakan’a getirdi. Ağza alınmayacak hakaretler, sövgüler gırla gitti.
Kardeşim ne olduğunu bilemedi. Ha, kardeşim sıkı bir AK.Partilidir ve Başbakan’ımızı çok sever. Bunu bilen Ulusalcı Sema hanım kinini kustu ve kardeşimin canını yaktı siyasi görüş farkı sebebiyle. Ben ya sabır çekerek ne dediğini söyleyeyim. Başbakan, halkı Özel Hastanelere yönlendiriyormuş. Bunca yıllık yaşımla hayatın hep içindeyim. Ne Başbakan’ın ağzından ne de  bir Hükümet veya parti üyesinden, Sağlık Bakanı’ndan bir şey duymadım özele yönlendirme bahsinde, herhangi bir Aile Hekimi’nin de bu şekilde bir hastayı Özel Hastane’lere sevk ettiğini ne gördüm ne de duydum. Duyan varsa bizim de haberimiz olsun. Daha birkaç yıl önce SSK. Hastanesi’nin koridorlarında ömür tükettiğimizi, neler çektiğimizi Sema Hanım ve onun gibiler ne çabuk unuttular (kendisi de SSK.lı idi) İnsaf yahu!..
Aralık ayı başında İzmir’de bir sağlık sorunum sebebiyle kızım Bostanlı’daki bir Özel Hastane’nin ilgili Hekimi için randevu aldı.
15’er dakikalık aralarla veriliyor randevular, inanın bizim Ödemiş Devlet Hastanesi Doktorları daha fazla zaman ayırıyor hastalarına. Duvarda hangi branş muayene ücretinin kaç TL. olduğunu yazan tabelâda rakamlar 27-30 TL. den başlıyordu.
Özel Hastane’nin lobisi beş yıldızlı otellerinkini aratmayacak kadar lüks ve orta ölçekli bir spor salonu kadardı. Deri koltukların çokluğu dikkatimi çekti. İsteyen, istediği Hastane’ye, istediği Doktor’a gidebilir. Ne zorlayan var, ne yönlendiren. Ha kuzum, eskiden doktor seçmek gibi bir lüksümüz var mıydı ?
Ne olur, nankörlük yapmayalım…Dua etme erdeminden yoksun olsak da bu hizmetleri biz insanımıza sağlayanlara, Doktorlarımıza, Hastane Yönetimleri ile halkımıza hizmet veren tüm sağlık görevlilerine bühtan etmeyelim, Allah razı gelmez deyip bu konuyu kapatıyorum.
112 Acil’e lâhmacun ve sigara siparişi!
Biz nasıl bir toplum olduk. İşte ibretlik haber:
Rize İl Salık Müdürlüğü, geçen yıl acil servis hattına gelen çağrıların yüzde 90’nın asılsız olduğunu açıkladı. Acil Sağlık Hizmetleri Ambulans Servisi Başhekimi İlyas Gökhan Günaydın, 2012 de servise 230 bin 361 çağrı geldiğini kaydetti.
Dr. Günaydın “ Bu çağrılardan sadece 21 bin 695’ine hasta çıkışı yapıldı. Yaklaşık yüzde 90’ı asılsız çıktı. Çağrılar arasında lâhmacun siparişi verenler, cep telefonu için kontör ya da acilen sigara isteyenler bulunuyor. Sabah ezanının okunup okunmadığını soranlar da var. Hasta yakınları aradığında verilen adrese giden ekiplerimiz; “Gitmem gereken yere kadar götürün! diyenlerle bile karşılaşıyor.” dedi.
Allah bu milleti ıslah etsin. Amin…
Saygılarımla.