Dinimiz İslam insanın sağlığını korumayı hedeflemiştir. Sağlık Allah’ın insanoğluna verdiği büyük bir nimettir. İnsanın Allaha karşı ibadetlerini eksiksiz bir şekilde yapabilmesi için ailesine, çevresine ve kendisine karşı olan görevlerini rahatça yapabilmesi için sağlıklı olması şarttır. Sağlığı bozuk olan insan hem başkaları ile girdiği ilişkilerde hem de Allaha karşı görevlerini yerine getirmede üzerine düşeni düzgün yapamaz. Sağlıklı insan kuvvetli insandır. Kuvvetli olan ise zayıf olandan daha hayırlıdır.

İnsan, sağlığını korumakla mükelleftir. Sağlığı korumanın en basit yolu da tedbir ve tedavidir. Kur’anı Kerimde “ Kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayın” buyrulmaktadır. Hz. Muhammed (sav) de bir hadisi şerifinde “ İki nimet vardır ki insanların çoğu bunda aldanmıştır. O nimetler: Sağlık ve boş zamandır. buyurarak bizi tedbirli olmaya çağırmaktadır.


Temizliğe dikkat etmek, mikropların yoğun bir şekilde bulunduğu el ve ayakları yıkamak ve mikropların bedenimize en kolay şekilde girdiği yer olan ağız ve diş temizliğine önem vermek, yağlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak durmak, çok yemek yememek, dengeli beslenmek, sigara, alkol ve uyuşturucu gibi maddelerden uzak durmak, iklim şartlarına göre giyinmek alınacak tedbirlerden bazılarıdır. Sağlıklı olabilmenin bir başka yolu da spor yapmaktadır. “Çocuklarınıza yüzmeyi ve atıcılığı öğretiniz” diyen Peygamberimiz (sav) bize hareketli olmayı tavsiye etmektedir.


İnsanın beden sağlığı kadar ruh sağlığı da çok önemlidir. Stres, gürültü, uyuşturucu maddeler, inançsızlık gibi faktörler insanın ruh sağlının bozulmasına neden olur. Kamil bir iman ihlaslı ibadet gönülden yalvararak dua ve tövbe etmek ruh sağlığını korumada çok etkilidir. Nitekim Peygamberimiz (sav) “ Kur’an okumakta şifa vardır” buyurmaktadır.


Alınan tüm bu tedbirlere rağmen hastalığa yakalanmışsak anında tedavi yolları aranmalıdır. Çünkü İslam inancında şifası olmayan hastalık yoktur. Tedavi olup olmama konusunda fikrini soran insanlara Peygamberimiz (sav) şu cevabı vermiştir. “ Ey Allahın kulları! Tedavi olunuz. Çünkü Allah verdiği her hastalığın şifasını da yaratmıştır. Şifası olmayan tek hastalık yaşlılıktır.” Son yıllarda çevre temizliğinin önemi insan için artmıştır. Müslümanın buna da uyması zorunludur

Hayat mücadelesinde başarılı olmak için düşünen, üreten ve faydalı bir insan olmak için yüce Yaratıcıya karşı kulluk vazifesini eksiksiz yerine getirebilmek için sağlıklı olmalıyız. Yqzımı sağlık konusunda Peygamberimizin bir duası ile bitiriyorum. “ Allahım senden sağlık ve afiyet dilerim. Allahım bedenime afiyet ver.” Amin.