Gebe veya emzikli iseniz veya kronik bir hastalığınız(şeker, tansiyon, böbrek hastalıkları, KOAH vb.) varsa oruç tutmadan önce mutlaka doktorunuza  danışın.
Ramazan ayında bireylerin günlük ihtiyaçlarının değişmediği ve Ramazan ayında da sağlığın korunması açısından yeterli ve dengeli beslenmenin gerekli olduğu unutulmamalıdır.
ÖĞÜN DUZENI
♦ Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.
♦ Ramazan ayında öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir.
SAHURA MUTLAKA KALKIN
3 ana öğünden olması gereken günlük beslenmemiz Ramazan ayında iftar ve sahur olmak üzere iki öğüne inmektedir. Sahur öğününün de kaldırılması tüm beslenmenin bir öğüne yoğunlaşması, aç kalma süresinin uzaması, kan şekeri düzeyinin bozulması demektir.
Açlık süresi uzadıkça sindirim sistemi rahatsızlıklarının görülme riski artar. Oruç tutanların mutlaka sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir.
 SAHUR MENUSU
Sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir.
Ancak gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durması uygundur.
FİZİKSEL AKTİVİTE
♦ iftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır.
POSALI YİYECEKLER TERCİH EDİLMELİDİR
♦ Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir.
GENEL ÖNERİLER
♦ Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır,
♦ Yemekleri hızlı yemekten kaçınmalı, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenilmelidir.
♦ Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir.   
Ramazan ayında kilo alımını önlemek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar:
♦ Öğünlerde tüketilen yiyecek ve içeceklerin kalorilerine dikkat edilmelidir.
♦ Bol su içilmelidir.( yaklaşık 2-2,5 litre)
♦ Tatlı tercihleri meyve ve süt tatlılarından yana olmalıdır. 
♦ Hangi tur tatlı olursa olsun haftada 1-2 günden fazla tüketilmemelidir.
♦ Hamur işlerinden, yağlı yiyeceklerden ve kızartmalardan uzak durulmalıdır.
♦ Oğünlerde sebze ve meyveye ağırlık verilmelidir.
♦ İftardan yaklaşık 2 saat sonra 30 dakika yürüyüş yapılmalıdır.
♦ Gece yatarken atıştırma yaparak veya sadece su içerek, sahura
kalkmadan oruç tutulmalıdır.