ÖRNEK İNSAN NASIL OLUNUR ?

Yaratıkların en şereflisi olan insana yüce Allah akıl ve irade vermiş ve bunun gereği olarak ona bir takım sorumluluklar yüklemiştir. Bu sorumlulukları yerine getirebilmesi için de peygamber ve kitaplar göndermek suretiyle ona rehberlik etmiştir. “Hiçbir toplum yoktur ki aralarında uyarıcı bir peygamber gelip geçmiş olmasın” âyeti bu gerçeği ifade etmektedir.

Peygamberler, örnek ve önder insanlardır. Müminler peygamberleri örnek edinirler. Kendileri de insanlara örnek olurlar. Bu hususu yüce Allah; “Andolsun, Allah’ın Resulünde sizin için; Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, Allah’ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır.”buyurmaktadır.

Mü’min, imanı, ibadeti, ahlakı ve davranışlarıyla dürüst ve örnek insandır.

Mü’min; Allah’ı ve peygamberini seven, hayatına Kur’an ve Sünnete göre yön verip bu sayede onların sevgisini kazanmaya çalışan insandır.

Mü’min; Allah katında kurtuluşa erenlerden olabilmek için ibadetlerini yerine getiren, faydasız ve boş şeylerden yüz çeviren, zekatını veren, her zaman herkesin maddi ve manevi yardımına koşan , sözünde ve özünde doğru olan insandır.

Mü’min; Kur’an’ın ‘oku’ emri gereğince ilme değer veren, bilgisiyle insanlığa hizmet vermeye gayret eden , öğrendiği ilmi ile amel eden insandır.

Mü’min; Allah’ın verdiği nimetlere şükreden, bir günah işlediğinde derhal tövbe eden, günah ve hatada ısrar etmeyen, insanlara iyiliği tavsiye edip onları kötülüklerden alıkoymaya çalışan insandır.

Mü’min; insan haklarına saygılı olan, bütün insanları Allah’ın kulu olarak gören, uyumlu, insanlara yol gösterici, birleştirici, ayrılıklara fırsat vermeyen bilinçli bir insandır.

Mü’min; tevazu sahibi, merhametli, insanlar için hayırlı, her işinde Allah rızasını gözeten insandır.

Mü’min; haksız yere cana kıymayan, iftira etmeyen, her türlü günahtan kaçınmaya çalışan, din ve toplum için hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan insandır.

Yüce Rabbimiz ve sevgili Peygamberimiz, bu güzelliklere sahip birer mümin olmamızı istiyor. Bilmeliyiz ki, dünya ve ahirette bizi ancak, Kur’an ve Sünnet’e göre yaşayışımız kurtaracaktır.

İşte bütün bu saydıklarımı yerine getiren insan iyi bir mümin iyi bir Müslüman kısacası iyi bir insan olur, kendisi hem kendine hem de topluma faydalı olur, ondan herkes ilham alır ve peşinden gidilir, o bol meyve veren ağaç gibidir. Ne mutlu böyle olabilenlere.