Merhabalar, çocuğum çok uzun zamandır online eğitim sürecinde olduğu için yüz yüze eğitim sürecine adaptasyon konusunda herhangi bir problem yaşar mı?

Sevgili takipçim,

Eğitim-öğretim sürecinin okulda yüz yüze bir şekilde yapılması, hem eğitim-öğretim hayatının daha sağlıklı olması hem de çocukların sosyalleşmesi açısından oldukça önemli. Ancak uzunca bir süre okuldan uzak olunması, ev içerisinde bir veya iki ebeveynle birlikte normal zamana göre daha fazla zaman geçirilmesi, çocukların yaptığı faaliyet ve etkinliklerin pandemi döneminde azalması ve genellikle ev ortamında olunmasından dolayı bu süreçten tekrar okula başlama sürecine geçerken bazı zorlanmalar yaşanabilir. Bu her çocuk için geçerli olmasa bile özellikle mizaç yapısı daha kaygılı, çekingen olan çocuklar açısından daha zorlayıcı olabilir.

Burada en sık görebileceğimiz durum çocukların evden ve ebeveyninden ayrılmaya direnme, ayrılmak istememek, ayrılma konusunda ve okul başlama konusunda aşırı kaygı duymasıdır. Normalde 1. sınıf, kreş veya anaokuluna yeni başlayan çocuklarda okul korkusu, ayrılma kaygısı gibi durumlar görülebilir. Ancak özellikle pandemi döneminde çocukların evlerinde ebeveynleri ile daha sık zaman geçirmesi, ebeveynlerin normalde olmadığı kadar ev içerisinde çocuklarıyla birlikte zaman geçirmesi, çocukların daha önceden alıştığı ve sıklıkla yaptığı etkinliklere, sosyalleşme durumlarına katılamaması dolayısıyla çocukların bu sürece alışması, çocuğun evden ve ebeveyninden ayrılması konusunda daha fazla kaygı yaşamasına neden olabilir.

Bir diğer uyum sorununa yol açan sebep ise hane içindeki kaygı durumunun yüksek olması ve bu kaygının çocuklara bulaşma durumudur. Unutulmamalıdır ki kaygı bulaşıcıdır. Hane içinde konuştuğunuz konular, okul ile ilgili edilen sohbetlerde aşırı kaygı içeren cümleler, çocuğun sık sık temkinli olması için tembihlenmesi çocuğun okul konusunda yaşayacağı kaygısını artırabilir, uyumunu zorlaştırabilir.

Salgın ve hastalık korkusundan onu nasıl uzak tutabilirim?

Bir diğer yaşanabilecek uyum zorluğu, virüsten korunmak amacıyla düzenli olarak maske takılması olabilir. Çünkü dışarıda maske takmak ve dışarıda maskeli kişileri görmek ile bir sınıfta tüm öğrencileri ve öğretmenlerini maskeli bir şekilde görmek aynı etkiyi yaratmayabilir. Yine mizaç yapısına göre değişmekle birlikte bazı çocukların hastalık kapma, kendisinin veya sevdiklerinin hasta olması veya ölümle ilgili kaygıları diğer çocuklara göre daha yüksek olabilir. Özellikle pandemi döneminde yakınlarını kaybetmiş olan, daha öncesinde OKB ya da anksiyete düzeyi yüksek olan çocuklar da okula adaptasyon konusunda maske takmak, sınıf arkadaşlarının maskelerini düzenli takması veya takmaması, kapalı bir ortamda kalabilmekle ilgili kaygıları oluşabilir.

Burada kaygıyı tetiklememek önemlidir. Çocuklar da kaygı en çokta ev içerisinde tetiklenir. Bu yüzden çocuğun bilmesi gerekli olmayan virüsle, virüsün varyantları, virüsün yarattığı ölümler gibi sohbetlere veya görüntülere şahitlik etmesini engelleyin. Özellikle aile içerisinde okulla ilgili duyduğunuz kaygıları çocuğun duyabileceği şekilde konuşmayın ve mümkünse çocuğa aşırı temizlikle ilgili tembihler yapmayın. Aşırı tembih çocuğu temkinli değil, korkak bir vaziyete getirir. Çocuklarınıza güven sağlamaya çalışın. Hayatın ne kadar karmaşık, etrafın hastalıkla dolduğunu duymak onların daha çok korkmasına neden olacak ve gitmek istemeyeceklerdir. Bulunduğu yerde güvende olduklarını hatırlatın. Bir problem yaşadıklarında kimlerle konuşabilecekleri konusunda konuşmalar yapın. Örneğin ''Okulda tüm tedbirler alındı. Senin de dikkatli olacağını biliyorum. En önemlisi maske temizlik ve mesafe. Eğer herhangi bir problem yaşarsan öğretmeninle konuşabilirsin" gibi...

“ALIŞVERİŞ ÇILGINLIĞI”

 Merhabalar , karım  son zamanlarda alışveriş hastalığına yakalandı. Sürekli bir şeyler satın alıyor. Bütçeyi zorlamasından geçtim, gereksiz ıvır zıvır şeylerle evi dolduruyor. Bir süre bekledim, vazgeçer veya azaltır diye ama azaltmadığı gibi, şimdi de salon koltuklarını değiştirelim diye tutturdu.

Koltuklar yepyeni, daha alalı üç yıl olmadı. Ama biliyorum değiştirmeden içi rahat etmeyecek. Sonra eminim başka bir masraf kapısı açılacak. Ne dediysem faydası olmadı. Bir de size sormak istedim.

Sevgili takipçim ,

Abartılı alışveriş davranışının altında yatan bir neden mutlaka vardır. Ancak bunu anlamanız için en erken zamanda bir psikiyatrist veya klinik psikolog ile görüşmeniz doğru olacaktır.

Bazı kaygı bozuklukları veya depresif etkenler, bazı davranışların sıklığını artırabilir veya azaltabilir. Karınızda bu durdurulamayan ve artış gösteren davranışın altında yatan nedenlerin anlaşılması ile çözümleme süreci başlayabilecektir.

Yerel Güç gazetesi aracığıyla tarafıma iletilen sorularınız "gizlilik" ilkesi gereğince kişisel bilgileriniz saklı tutularak yayınlanacaktır.

Sizler de kimliğinize dair bilgileri bizimle paylaşmadan sorularınızı bize iletebilirsiniz.

Sorularınızı [email protected] mail adresine veya @dorukantufann instagram adresine DM yoluyla iletebilirsiniz.