Ofis ergonomisi nedir?
Ofis ergonomisi, çalışma ortamını çalışana en uygun hale getirme bilimidir. Ofis çalışanının yorgunluk ve rahatsızlığını en aza indirerek verimliliğini arttırma yolunda ofis mobilyaları tasarımı ve çalışma ortamı düzenlemesinin uygulamalı bilimidir.
Ofis rahatsızlıkları nelerdir?
Kas ve iskelet sistemi üzerinde, yanlış oturma biçiminden dolayı, omurga üzerine düzensiz yük dağılımı oluşur. Bu düzensiz yük dağılımı bazı kaslarımızı aşırı derecede çalıştırıp, bazı kaslarımızı ise neredeyse hiç çalıştırmamaktadır. Böylelikle hayatı boyunca sadece ofis ortamında çalışmış, kesinlikle ağır yük kaldırmamış kişilerde bile aşırı kas kaybı nedeniyle belde ve boyunda fıtıklaşma görebiliyoruz. Öncelikle dizlerde oluşmak üzere eklemlerde kıkırdak kaybı veya fonksiyon kaybı gözlenebilyor. Yine düzensiz yük dağılımı ve hareketsiz yaşam, ilerleyen yaşlarda kemik erimesi, yani osteoporoz riskini de arttırmış oluyor.
Ayrıca yine devamlı masa başında oturup mouse kullanan, dirseği masadan ayrılmayan kişilerde çeşitli sinir sıkışmaları, dirsek, önkol ve el bileği rahatsızlıkları sıklıkla görülmektedir. Uygun kol desteği kullanmayan kişilerde ise kürek kemiği çevresinde halk arasında kulunçlaşma dediğimiz fibrözit oluşumu başlar. Yoğun sırt ağrıları ile ilk belirtilerini gösteren bu rahatsızlık zamanla kişinin uyku kalitesini azaltır, yaşam aktivitelerinde kısıtlılıklara neden olur. İleri evre fibrözitlerde bu ağrılar kişinin kolunu veya boynunu oynatmasına engel olacak seviyeye kadar gelebilir, ileri derece boyun fıtığı ağrıları ile karıştırılabilir.
Ayrıca yanlış duruş veya oturuş dolaşım sistemi üzerinde de etkilerini göstermektedir. 6-8 saat sürekli masa başında çalışan kişilerde dolaşım sizteminin görevini yeterince yerine getirememesinden kaynaklı özellikle ayaklarda ve baldırlarda varis oluşumu gözlenebilir. Uzun süre oturarak çalışan kişilerde ilerleyen yaşlarda kalp ve damar hastalıkları görülme riski artar.
Ofis ağrılarından nasıl kurtulurum?
Genellikle ofis ortamında veya devamlı oturarak çalışan kişilerde boyun, sırt ve bel ağrıları kronikleşmiş bir şekilde yıllar boyu gözardı ediliyor ve ağrılar katlanılamayacak seviyeye geldiğinde profesyonel yardım isteniyor. Kronik bel-boyun ve sırt ağrıları olan ofis çalışanları, fizyoterapist eşliğinde birkaç seansta ağrılarından kurtulabiliyorlar. Bir çok hasta ilk seansta yıllar boyu taşıdıkları ağrıları hafifledikten veya yok olduktan sonra kullandığımız hasta masasında derin bir uykuya dalıyorlar. Ayrıca fizyoterapist verdiği egzersizlerle ileride tekrar edebilecek bu rahatsızlıkların da önüne geçerek kalıcı bir tedavi sunmuş olur.
Ofis ortamı nasıl olmalı?
Koltuk yüksekliği koltuk yanında durulduğunda maksimum diz kapağının altına gelecek şekilde ayarlanmalıdır. Koltuk derinliği, oturulduğunda beli arkadan desteklerken önden diz arkasına temas etmemelidir. Doğal bel eğriliğini desteklemek için bel kısmına hafif bir kavis eklenebilir. Kol destekleri ise kollar yaklaşık 30 derece omuzdan ayrık olarak dirsekler desteklere değecek şekilde ayarlanmalıdır. Masa yüksekliği ise dirsek seviyesinde olmalıdır.
Klavye ve fare kullanırken el bileği önkol ile aynı doğrultuda olmalıdır. Monitor gözlerden en az 65 cm uzaklıkta olmalıdır.
Oturuş açıları:Eski araştırmalar en uygun duruşun dik boyun, kalça diz ve ayak bileği 90 derece olduğunu belirtir. Fakat çalışanların uzun mesailer boyunca bu duruşta sabit kalmaları mümkün olmamaktadır. Yeni araştırmalara göre; boyun mumkün olduğunca gövde hattına paralel olmalıdır. Kalça eklemi 90-120 derece arası, diz eklemi 90-130 derece arası ve ayak bilegi eklemi 90-120 derece arası olabilir
Uygun egzersiz her saat başı 30-60 sn yapılarak kas-eklem sistemi ve dolaşım sistemine yardımcı olunabilir.
Kronikleşmiş veya yeni başlamış ağrılarınız için mutlaka bir Fizyoterapiste danışın.
Fizyoterapist Cihad Sazcı
05358809161 [email protected]