Bildim bileli halkımızın arzusunun bir türlü tahakkuk ettirilemediği bir husustur. Nöbetçi Eczanenin 2’ye çıkarılması. Daha eskiye gitmeyeceğim; benim bildiğim 60 yıldır, Ödemiş’te geceleri tek eczane nöbetçidir. Ödemiş Belediyesi İnternet Web. Sitesinde, şehrimizin yıllara göre nüfus artışı görülebilir. Nüfus artışı göz önüne alınırsa. Eczane sayısı ise, 4 den 5’e çıkmıştı, 1955 de. (Türkiye Ecz.-Kanaat Ecz Yeni Ölçer Ecz.-Nur Ecz.-Sağlık Ecz.). Bugüne gelecek olursak eczane sayı 10 kattan fazla arttı.

                Bu konuyu yazmam için, bir sade vatandaş yolda durdurdu. Ayni gece yaşadığı iki olayı anlattı. Devlet Hastanemizden veya Özel Hastaneden yazılan reçetenin ilâçlarını almak için, tam bir saat beklediğini söyledi. Mübalâğa olmasın kardeşim dedim, ciddiyim dedi. Ayrıca eczanenin küçük olması dolayısıyla içeri giremeyip soğukta beklediğini söyledi. Kendisi ile birlikte gelen bir başka hasta yakınının da ayni süre bekleyip, Hastanede bıraktığı bebeğinin iğnesinin bu gecikme ile yapılabildiğini belirtti. Sokağa çıkıp, insanımıza sorsak böyle yüzlerce örnek duyabiliriz. Araştırdım, Kaymakamlıkça, Ödemiş Eczane Temsilcisine yazı yazıldığını da söylediler. Ödemiş hem nüfus olarak, hem şehrin fiziki yapısı itibariyle büyüdü. Ayrıca Sağlık hizmetlerinin iyi veriliyor olması, Kiraz ve Beydağ İlçelerimizin de eksiğini tamamlamada Ödemiş’teki Sağlık kuruluşlarının yükünü arttırmış durumda.  Geceleri iki nöbetçi eczane tayini için, acaba bazı meslekdaşlarının mağdur edilme endişesi mi var? Bu nasıl telâfi  edilebilir ona kafa yormamız gerekecek. Meselâ, halkın ulaşmasının zor olduğu uzak eczaneler, örneğin diğer eczanelerden iki saat sonra kapatır. Altında aracı olmayan insanımızı da düşünmek zorunda değil miyiz? Hele kış şartlarında, hasta sahibinin çektiği azabı bir düşünelim. Tabii ben meslekdaşlarımı da düşünüyorum. İki nöbetçi eczane olduğunda, hastaneler yakınındaki eczane, örneğin 200 reçete yaparsa, çarşı içindeki veya daha uzaktaki eczane 20-30 reçetede kalır. Bu da farklı bir adaletsizlik. Yani her halükârda tam eşitlik sağlanamıyor.

                Bu durum Ödemiş’in coğrafi genişlemesinden, şehrin yayılması işi daha da zorlaştırıyor. Sade vatandaşa bunu anlatmak gerçekten zor.Ayrıca, bir mekân kolay çalışmıyor elbette bunun idrakindeyim. Herhalde, yeni bir uygulama Devlet Hastanemizin yeni binasına taşınması ile ele alınabilecektir. Günlerdir bir formül düşünüyorum, hakkaniyetli bir sonuca ulaşamadım. Ben saygıdeğer okurlarımdan rica ediyorum; Adaletli bir çözüm önerileri olursa lütfen gazetemizin veya benim mail. Adresime ([email protected]) yazsınlar, hem halkımız, hem güler yüzleri ile bize hizmet veren eczacı ve eczacı teknisyenlerimiz mağdur olmasın.

                Saygılarımla.