Sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın pekiştiği, saygı, sevgi ve kardeşlik duygularının daha da güçlendiği bir Ramazan ayına daha ulaşmak üzereyiz. Sizlerin de bildiği gibi Ramazan ayı onbir ayın sultanı olarak kabul edilmekte ve İslam aleminde özel bir yeri bulunmaktadır. Bu akşam ilk teravih namazını kılacağız, aynı gece sahura kalkıp yarın da inşallah ilk orucumuzu tutmaya başlayacağız. Rabbim sağlık ve afiyetle Ramazana ulaşmayı ve bu güzel ayı en güzel şekilde ihya ve idrak edip bayrama kavuşmayı nasip eylesin.
Yüce Allah Ramazan ayı ile ilgili olarak Kur’an-ı Kerimde “Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu yanlıştan ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır...” buyurmaktadır.
Ramazan ayı bir taraftan Kur’an-ı Kerimin indirildiği, diğer taraftan İslam’ın beş temel esasından biri olan orucun tutulduğu, beş vakit namaza ilave olarak teravih namazlarının kılındığı, içerisinde bin aydan hayırlı olduğu haber verilen Kadir Gecesinin bulunduğu bir aydır. Ramazan ayı, zekat ve fitrelerin verildiği, fakir fukara, dul ve yetimlerin daha fazla görülüp gözetildiği, ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarının karşılandığı, her türlü kötülüklerden korunma konusunda daha fazla titizlik gösterildiği önemli bir zaman dilimidir.
Bu ayda tutulacak orucun farziyeti ile ilgili ayette Cenab-ı Hak: "Ey iman edenler! Kötülüklerden sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı" buyurulmakta, orucun farz kılınmasındaki hikmetlerden bazılarını açıklamaktadır. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) da "Bir kimse, inanarak ve sevabını sadece Allah’tan bekleyerek, Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.” müjdesini vermektedir.
İnsanın, tutmuş olduğu orucundan beklediği manevî hazzı alabilmesi ve günahlarının bağışlanması için, kişinin sadece midesine değil, bütün organlarına da oruç tutturması gerekir. Yani insan, nefsinin aşırı isteklerine karşı koyabilmeli, öfkesini yenebilmeli, eline, ayağına, gözüne, kulağına ve tüm organlarına oruç tutturabilmelidir. Bu şekilde tutulan oruç; insanın kanâat, şükür ve sabır gibi ahlâkî güzelliklere sahip olmasına, aç kalarak nimetlerin kadir kıymetini bilmesine ve bu vesîle ile yoksulların halini düşünüp, onlara şefkat ve merhamet hisleriyle yaklaşmasına sebep olur.
Bu duygu ve düşüncelerle şimdiden Yüce Mevlâ’dan; Ramazan ayı’nın, şahsınız, aileniz, aziz milletimiz ve tüm İslâm alemi için hayırlara vesile olmasını diler, sıkıntılar içerisinde kıvranan ve huzur arayan insanlığa huzur, barış ve esenlikler getirmesini yüce Allah’ tan niyaz ederim. Herkese hayırlı Ramazanlar, hayırlı iftarlar ve bereketli iftar ve sahur sofraları dilerim.
Ramazanınız kutlu, umutlu ve mübarek olsun sevgili kardeşlerim….