Ülkemizin geçmişteki temel sorunlarından olan “Sağlık sistemi” günümüzde de bir hayli sorunla karşımıza çıkmaya devam ediyor. Yapılan düzenlemelerle bir hizaya sokulmaya çalışılan sağlık sistemi bazen iyi niyetli görünen ancak akla mantığa pek de uygun olmayan girişimlerle bizleri şaşırtmaya ve üzmeye devam ediyor. 
Sağlık Bakanlığı 26.01.2011 tarihli ve 3972 sayılı onay ile yürürlüğe giren “Sağlık Bakanlığı Bağlı Hastaneler Ve Ek Sağlık Tesislerinin Açılması Ve İşleyişi ile Hizmet Birleştirmesi Yapılması Hakkında Yönerge” ile muhtelif yerlerde halkın ulaşılabilirliğinin sağlanması ve yoğunluğun azaltılması amacıyla genel ve dal hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerine bağlı faaliyet göstermek üzere semt polikliniği, ek bina ve bağlı hastane açmaktadır. 
İlk bakışta ne kadar anlamlı ve göze hoş geliyor değil mi? Bir semt polikliniği de Ödemiş Devlet Hastanesi'ne bağlı olarak Beydağ ilçesinde açıldı. Evet yanlış duymadınız bir başka ilçede “semt polikliniği” açıldı. Yönergede semt kavramı net olarak açıklanmasa da konu başlığına baktığımızda ve Devlet Memurlarının başka bir ilçede görevlendirilmesine ilişkin düzenlemeler karşısında başka bir ilçede semt polikliniği açılması ne kadar doğru? Tartışılır…
Ancak konuyu işlememin sebebi amaca hizmet edememesi! Sayın yetkililer seçime birkaç hafta kala halka hizmet için (!) Beydağ ilçesinde semt polikliniği açtı. Ödemiş Devlet Hastanesi doktorları hizmet vermek için ilçeye gidiyor.  Her gün bir Çocuk sağlığı uzmanı ve Dahiliye uzmanı ile haftada 2 gün de Kadın Doğum ve Genel Cerrahi uzmanları Beydağ'a gitmek zorunda kalıyor. Ödemiş Devlet Hastanesinde çocuk bölümünde 4 uzman, dahiliye bölümünde ise 5 uzman görev yapıyor. Hastanede Çocuk polikliniklerine günde ortalama 350-400 hasta müracaat ediyor. Dahiliye polikliniğinde ise icapçı doktor poliklinik yapmadığından kalan 4 uzman doktor yine 350 civarında hasta bakıyor. Peki Beydağ'da durum nedir ? Beydağ'da ise günde 20 ila 40 hastaya hizmet veriliyor. Hem de bu hastaların en az %30-%40'ı Ödemiş ve Kiraz ilçesinden geliyor.(!)
Bir ilkokul öğrencisi bile bu işin matematiğinin yanlış olduğunun farkına varır ancak nedense yetkililer bu konudan bihaberler, açılışını yaptıkları polikliniğin amaca hizmet edip etmediğini ne gören ne de soran var. Dedim ya matematikte bir hata var. Tüm doktorların çalıştığını farz edersek (dua edelim de doktorlarımız hasta olmasın, yakınları ölmesin ve tabii azimle çalışıp hiiiç izne de çıkmasınlar) Ödemiş'te dahiliye ve çocuk polikliniklerinde görev yapan doktor başına yaklaşık 100-120 hasta düşüyor. Beydağ'da ise en az 1/3'ü yine Ödemiş'ten gelen 30-40 hasta düşüyor. Yani Ödemiş'li hastalar mağdur oluyor. Sınırları zorlayarak hasta bakan doktorların yıpranmaları da ayrı bir konu. 
Hastalar birçok şekilde mağdur oluyor. Haddinden fazla hasta bakmak zorunda kalan doktorların doğal olarak hasta başına ayırdığı muayene süresinin daha az olma riski doğuyor ki hiçbir hasta bundan memnun olmuyor. Ayrıca çok sayıda hasta sıra beklediği için hastalar ve yakınları zamanının önemli kısmını hastanede geçirmek zorunda kalıyor. Hastaların alıştığı ve kendini rahat hissettiği doktordan uzak kalması, doktorun ise geçmişini bildiği hastasına hizmet verememesi de yine hastanın hiç istemediği bir sonuç. “Hekim seçme hakkı” ile seçtiği ancak o hafta semt polikliniğinde görevli olduğu için muayene olamadığı doktoruna ulaşmak için kendi imkanlarıyla Beydağ'a giden hastalar da gerek zaman gerekse gider yönünden kayıp içindeler ve mutsuzlar. Beydağ halkı ise her hafta değişen doktor sebebiyle şaşkın durumda çünkü tedavisine başlayan doktor ile tedavisine devam eden doktor farklı(!). 
Yaşananlar sadece vatandaşı mağdur etmekle kalmıyor yönergeye de aykırı. Yönergenin 9. maddesinin b bendi “… trafik yoğunluğu, hizmete erişimde uzaklık, toplu taşıma sorunları ve benzeri sebeplere bağlı olarak ana hizmet binasının bulunduğu kampüse ulaşım güçlüğü bulunan yerleşim merkezlerinde planlanır. “ der. Fakat iki ilçe arasındaki mesafe sadece 28 km. ve ulaşım sıkıntısı da yaşanmıyor. Aynı maddenin d bendinin “Hastanenin mevcut uzman tabip kadrosu semt polikliniğinde hizmet verilecek branşlardaki uzman tabip kadrosunu karşılayabilecek yeterlilikte olmalıdır.” hükmü ve yukarıda bahsettiğim arz-talep dengesizliği karşısında mağduriyetin varlığı ortadadır. 
Birileri çıkıp da “sen halkın ayağına hizmet götürülmesinden mi rahatsızsın?” gibi iktidar bodyguardlığı da yapmaya kalkmasın. Kütüğümün bağlı olduğu, öz memleketim ve baba toprağım Beydağ'a hizmet götürülmesini seçim öncesinde uydurma bir hizmet yapanlardan çok daha fazla istediğimden kimsenin şüphesi olmasın. Ama bunun yolu hem Ödemiş ile Beydağ halkını ve  doktorları mağdur eden bu uygulama olamaz. Sayın Bakan ve yetkililerden talebimiz ivedi olarak Beydağ'ımıza bir Devlet Hastanesi yapılmasıdır. O zaman kadar da Beydağ'dan Ödemiş'e gelecek hastaların ulaşımı için günden birkaç kez hastane servisi hizmetinin verilmesi daha ve doğru bir yol olacaktır. 
Birileri seçimde “lafa değil icraata bakarım” dedi ya ben lafa da bakmam, laf olsun diye yapılan icraata da.. Amaca hizmet eden akılcı ve mantık süzgecinden geçen icraatlara sözümüz yok ama vatandaşı mağdur eden, götürüsü getirinden çok fazla olan kötü projelere de “dur” demeye devam edeceğim.