İzmir Üniversitesi, Tire Kültür, Sanat, Çevre ve Turizm Derneği ile İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği tarafından düzenlenen "İpek Yolu Üzerinde Tire" fotoğraf yarışması sonuçlandı. 
Geleneksel el sanatları ve tarihi envanterinin web ortamına aktarılması ve 4 farklı dile çevrilmesi çalışmaları ile Tire'yi Unesco'nun Dünya Tarih ve Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne hem tarihi eserler bakımından, hem de geleneksel el sanatları açısından aday yapmayı hedefleyen İzmir Üniversitesi ve Tire Kültür, Sanat, Çevre ve Turizm Derneği'nin İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği'nin desteği ile düzenlediği "İpek Yolu Üzerinde Tire" fotoğraf yarışması Tire tarihini ölümsüzleştiren kareler ile sona erdi.
İstanbul’dan Konya’ya, Bursa’dan Kastamonu ve Amasya’ya kadar Türkiye’nin dört bir yanından fotoğraf sanatçılarının Tire’de düzenlenen Foto-Safari’de çektiği fotoğraflar arasından yapılan değerlendirmede Erkan Kalenderli birinci, Cihan Karaca İkinci ve Bülent Suberk üçüncü oldu.
İzmir Üniversitesi’nde düzenlenen ödül törenine, İzmir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, Mütevelli Heyeti Üyesi Ali Rıza Doğanata, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Tekir, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Merdan Hekimoğlu, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Gülnur Erciyeş, Tire Tarihini Koruma Komisyonu Başkanı ve İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztürk başta olmak üzere, Tire’den gelen konuklar, öğrenciler ve fotoğrafseverler katıldı.
İzmir dışında bulunan finalistler adına birincilik ödülünü Prof. Dr. Kayhan Erciyeş’ten Gizem Güran, ikincilik ödülünü Prof. Dr. Sabri Tekir’den Berna Kazazlar ve üçüncülük ödülünü Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztürk’ten Yılmaz Kalpalp aldı.
İzmir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kayhan Erciyeş,
“DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEK”
Törende konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, “İzmir Üniversitesi tarafından başlatılan proje ile Tire hakkında bilinen ancak detayları unutulan pek çok bilgi yeniden gün ışığına çıktı. İzmir Üniversitesi olarak bu tür projelere destek vermeye devam edeceğiz” dedi.
600’den fazla eserin katıldığı yarışmada seçilen fotoğraflar, Tireli tarihçi Munis Armağan’ın aktardığı resmi arşiv bilgilerine dayanılarak hazırlanan Tire Tarih Kataloğunda yer alacak. Roma’da yapılacak Uluslararası İpek Yolu Bienali sırasında düzenlenecek olan İpek Yolu Üzerindeki Üniversitelerin Rektörleri Sempozyumu’nda da yarışma için çekilen fotoğrafların sunumunu gerçekleştirmek istediklerini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztürk ise, tarihinde 3 büyük dinin buluştuğu, eserleri ile eşsiz bir merkez olan Tire hakkında çekilen yarışma fotoğraflarının, sözcüklerden daha fazla anlam ifade ettiğini söyledi.
Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı,
“TİRE FOTOĞRAF ALBÜMÜ ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ”
Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı da İpek yolunda Tire fotoğraf yarışması ile Tire’nin belgesel ve kültürel zenginliğine pek çok eserin kazandırıldığını ifade ederek, “Derneğimiz daha önce de bir Tire fotoğraf yarışması düzenlemiş ve yüzlerce eseri Tire arşivlerine kazandırmıştı. İkincisini düzenlediğimiz bu yarışma ile de ilçemizin kültürel ve tabi zenginliklerini bir kez daha belgelemiş olduk. Bu yarışma sayesinde Tire’nin tanıtımını da ülke genelinde etkin bir şekilde gerçekleştirmiş olduk. Şimdi de ilk hedefimiz bu yarışmadan dereceye giren ve sergileme kazanan eserleri bir Tire Fotoğraf albümünde toplayarak ölümsüzleştirmek olacaktır” dedi.
Ayvalı, İpek yolunda Tire fotoğraf yarışmasında katkılarını esirgemeyen İzmir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kayhan Erciyeş’e ve yarışma boyunca canla başla emek veren hukuk fakültesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Meltem Öztürk’e de teşekkür ederek, “Onlar olmasaydı bu denli kapsamlı bir organizasyonu gerçekleştiremeyebilirdik. Bu yarışmaya katılan eserlerden oluşan sergiyi, geçtiğimiz günlerde ilçemizi ziyaret eden Kültür bakanımız sayın Ertuğrul Günay da izledi. Ve Tire’nin zenginlikleri hakkında kapsamlı bilgiler edinerek faydalandığını bizzat kendisi ifade etti. Tire’mizin elde ettiği bu kazanımlardan dolayı emeği geçen herekse ve tüm katılımcılarımıza sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.
Ayvalı, yarışmada dereceye giren ve sergileme kazanan fotoğrafları çok yakında Tire’de açacakları bir sergide gösterime sunacaklarını da ifade etti.
Editör: Haber Merkezi