Türkiye’nin en büyük açık pazarlarından biri olma unvanını özenle koruyan Tire Salıpazarı bu hafta hava sıcaklığının hissedilir derecede artması ile şehir dışından da oldukça fazla ziyaretçi alarak yine tıklım tıklım doldu.
Ot pazarı olarak da nam salan Tire Salıpazarı’nda dalından henüz dün akşamüzeri koparılmış olan yemyeşil sebzeler, mevsim meyveleri ve sera ürünleri ile sergilerde yerlerini sabahın erken saatlerinde alarak alıcılara ulaşıyor.
SARMAŞIK 1 NUMARA
Mart ayının ortalarından nisan ayına kadar, dağlardaki çalılıklardan binbir emekle toplanan sarmaşıklar pazarın ve Tire dışından gelenlerin bir numaralı tercihini oluşturuyor. Pazarcılık yapan bayanlar, genellikle köylülerin küçük pazar sergilerinde bulunan sarmaşık bitkisine taze sarımsağın iyi eşlik ettiğini söylediler.
Köylülerin yoğunlukta sergi açtıkları Tire Salıpazarı’nda köy peyniri, köy tereyağı ve ev yapımı çeşitli zeytinleri bulmak da mümkün oluyor.
ÇEYİZ İÇİN DE TERCİH EDİLİYOR
Tire Salıpazarı’nda sebze ve meyve dışında giysi, çanta, zücaciye ürünleri de yer alırken Tahtakale mevkiinde çeyiz eşyaları satanların yoğunluğu dikkat çekiyor. Tamamı el yapımı ve tığ ile yapılmış dantel masa örtüleri, oda takımları, havlu oyaları ve elde işlenmiş kanaviçe yatak örtüleri, nevresim takımları, havlular ve yastık kılıfları Tireli genç kızların çeyizlerini oluşturuyor.
Tire Salıpazarı’na Ödemiş’ten gelen ve ev tekstil ürünleri satan Nurettin Gürkan, “El yapımı ürünler emek ve zaman istediği için yüksek fiyatlarda. El yapımı ürünlerin hemen hemen aynıları günümüzde makinelerde yapılıyor ve çok da alıcı buluyor. Hanımlar bütçelerine uygun olanı alarak da çeyizlerini donatmış oluyorlar” dedi.
İĞNE OYALARI SALIPAZARI’NIN BAŞ TACI
Tire’nin ünlü Tahtakale Meydanı’nda iğne oyaları satan Ödemişli Nermin Derin, çok uzun yıllardan bu yana Tire’de sergi açtığını söylüyor. Nermin Derin’in çok fazla müşterisi olduğu gözlerden kaçmazken Tireli hanımların alışveriş yaparken ustaca pazarlık yaptıkları dikkat çekiyor.
Tireliler’in “İğne ile kuyu kazmak” deyimi ile söz ettikleri iğne oyalarının yapımının zaman ve emek istediğini hatırlatan Derin, “İğne oyası el yapımı süs eşyaları içerisinde bence en zor olanı. Tamamen el emeği ve göz nuru ürünler. Öyle ürünlerimiz var ki, bir çiçeğin yapımı bazen bir günümüzü alabiliyor” dedi.
İpekten yapılan iğne oyası bir oda takımının fiyatı ciddi bir pazarlıkla 300 liradan alınabiliyor.
Editör: Haber Merkezi