Haber: Dilek Ayvalı

Tire’nin Gökçen Mahallesindeki, 100 yıl önce baskının yaşandığı meydanda düzenlenen törene Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, Tire Jandarma Komutanı Okay Cansu, Tire Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Adnan Güven, Tire Kurtuluş Ortaokulu Müdürü Turhan Eke, Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, Gökçen Mahallesi Muhtarı Mestan Kurt, Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, efe torunları ve yakınları ile Gökçenliler katıldı.

TİRE’DE İLK BÜYÜK DİRENİŞ BURADA YAŞANMIŞTIR

16 Ağustos 1919 tarihinde Fata Baskınının sona erdiği 19.00’da başlayan anma töreninde istiklal marşı ve saygı duruşunun ardından konuşan Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, “Bundan tam 100 yıl önce işgalci yunan ordusuna karşı Tire’de aldığımız ilk zaferi kutlamak ve milli mücadele şehitlerimizi anmak için toplandık. 29 Mayıs 1919 işgal edilen Tire işgalin ilk günlerinden itibaren pek çok acılar yaşamış pek çok zulümle karşılaşmıştır. Bu zulme karşı askeri ve sivil kesimden sesler yükselse de işgal karşısında ilk büyük direniş 16 Ağustos 1919 tarihinde tam olarak şu an bulunduğumuz noktada yaşanmıştır. Gökçen Hüseyin Efe ve emrindeki 52 zeybek 100 yıl önce bugün Fata’daki yunan karakolunu basmıştır. Gökçen efenin emriyle karakolu basan zeybekler saat 16.30’da çatışmayı başlatmış yaklaşık 2,5 saat sürmüştür. Nihayetinde Yunan karakolu düşman askerlerinin tamamı yok edilmiştir. Zaferin etkisi öyle büyük olmuştur ki Tire’deki yunan işgal kuvvetleri büyük telaşa düşmüştür. Bölgeye askeri sevkiyat yapmak zorunda kalmıştır. Bunun karşısında da Tire Kuvayi milliyesine katılımlar artmış ve güç kazanmıştır. Bu ve güzel etkinliklerde ve şehrimizin kültürel konularında destek veren başta Tire Kültür Derneği olmak üzere tüm Sivil Toplum Kuruluşlarına teşekkür ediyorum” dedi.

Daha sonra Tire Halk Eğitimi Merkezi ve Eğridere Gökçen Efe Derneği zeybek gösterileri sundu. Efe torunu 6 yaşındaki Aylin Öcalan İstiklal Marşını ezbere okudu. Öcalan dakikalarca alkışlandı. Tire Kuvayi Milliyesi mensuplarının torunlarına onur belgesi verildi.

FATA ZAFERİ ANITI AÇILDI

Yapımı Tire Kültür Derneği tarafından tamamlanan Fata Zaferi Anıtının açılışı gerçekleştirildi. Fata Zafer Anıtının açılışının ardından değerlendirmelerde bulunan Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, Kuvay-i Milliye’nin İstiklal Mücadelesindeki önemine değinerek, efeler ve zeybeklerin batı Anadolu’da düşmana karşı ortaya koyduğu direncin bu toprakların Türk milletinin ebedi vatanı olmasında tarihsel bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

KAHRAMANLARIMIZI MİNNET VE RAHMETLE ANIYORUZ

“İzmir’in işgal edilmesi ile birlikte ayağa kalkan ve adeta küllerinden yeniden doğan Türk Milletinin kutlu direnci, kuvay-i milliye zaferleri ve destanları ile tarihte silinmez izler bırakmıştır” diyen Ayvalı, “Bu gün burada yüzüncü yılını anmakta olduğumuz Fata Zaferi de bu kutlu destanın ilk hamlelerinden biriydi. Şehit Gökçen Hüseyin Efe ve arkadaşlarının işgalci Yunan karakoluna baskın yaparak elde ettiği bu zafer, aynı zamanda Türk milletinin umudu, onuru olmuştu. Bu tarihten sonra vatanın her karış toprağında başbuğ Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde sürdürülen milli mücadele, Cumhuriyetle taçlanarak bizlere bu gün onurlu bir vatanda yaşama imkanı sağlamıştı. Bu gün burada canlarını vatan için feda eden tüm Kuvay-i Milliye ve İstiklal mücadelesi kahramanlarımızı minnet ve rahmetle anıyoruz.  Bu kutlu tarihin sorumluluğu ile Tire Kültür Derneği olarak uzun süredir planlamış olduğumuz tarih anıtlarından ilkini bu gün burada geleceğe kazandırmaktan mutluluk duyuyoruz.”

ZİNCİRLİKUYU ANITI DA HAZIR

“Projemizi Sayın Belediye başkanımız Salih Atakan Duran’a aktardığımızda aldığımız destekten dolayı kendisine şükranlarımız sunuyoruz.  Bu anıtla birlikte yine kuvay-i milliye destanının ilçemizdeki önemli bir dönüm noktası olan Zincirlikuyu İlk Kurşun anıtını da hazırladık. Tire Kültür Derneği olarak tarih anıtları projemizi ilçemizin her bölgesinde sürdürmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Ben bu vesile ile projemize desteklerini esirgemeyen başta Barem Ambalaj A.Ş. yönetim kurulu üyesi sayın Recep Taşyanar olmak üzere, Tire Süt Kooperatifi başkanı sayın Mahmut Eskiyörük’e, derneğimizin yönetim kurulu üyelerine ve Tire Belediyesi Kültür Müdürü Sayın Duygu Hazırol’a  sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Derneğimiz geçmişte olduğu gibi, bundan böyle de birçok projesiyle Türk kültürüne ve ilçemize hizmet etmeyi azimle sürdürecek” dedi.

Editör: Haber Merkezi