Haber: Süleyman Güleroğlu

Günümüzde hat sanatı olarakta bilinen, bir yazı türü olan kaligrafi sanatıyla ilgilenen Murat Can Bölce kaligrafi yazısı ile ilgili olarak şunları söyledi.

Bölce, “Kaligrafi sanatı İslam Medeniyetinde Osmanlı döneminde yeri olan bir sanat türüdür. Yunanca kallos ve grapposs (güzel yazı) ismini almıştır. Günümüzde birçok kaligrafi yazı türü vardır. Başta Cin olmak üzere batıya kadar ulaşmış olan bu yazı türü birçok alanda kullanılmaktadır. Ben bu kaligrafi sanatı ile 4 yıldır uğraşıyorum bu kaligrafi sanatını bana öğreten ve sevdiren ustam Murat İncekara’dır. Ondan öğrendiklerimin üzerine kendimde bir şeyler katarak kendimi geliştirdim ve birçok sanat türü kaligrafi ile birleştirdim. “

“Kaligrafi sanatını bayanların kullandığı oje, ruj, far ve bunun yanı sıra kahve, salça, tereyağı, süt, bal katarak kaligrafi sanatını Ödemişlilere tanıtarak kaligrafi sanatının ne kadar önemli ve değerli olduğunu Ödemişlilere tanıttı. Birçok yerde sergi açtığını söyleyen Bölce tüm yazı türlerini incelemiş yazının günümüzde ve İslam medeniyetinde ne kadar değerli ve önemli olduğunu göstermiştir. Kaligrafi yazılarını Ney müziğinden ve ilahilerden ilham aldığını söyledi. Bunun yanı sıra yazı yazarken geçmişte yaşanan Türk İslam medeniyeti uygarlıklarını araştırarak farklı yazı stilleri keşfetmiş. Yazı yazarak kendini tanıtan Bölce Ödemişlilerinde kısa sürede beğenisini ve sevgisini kazandı. Şu anda Gençlik ve spor müdürlüğünde, Halk Eğitim merkezinde ve Birgivi kolejinde kaligrafi sanatının dersini vermektedir. Dokuz yaşında resim ve karakalem çalışmalarına başlayan Bölce daha sonra müziğe merak sarmış Yirmi Yaşına kadarda gitar çalmış ve askerlik sonrası kaligrafi sanatını Murat İnce karadan kaligrafi sanatını öğrenmiş ve kaligrafi ustası Ethem Çalışkan’dan sözlerinden ilham alarak Allah’ın ilk yarattığı kalem diyerek yazıyı büyük bir tutkuyla bağlanmış. Ve büyük hat üstadı dediği gibi aşk olmadan meşk olmaz diyen Bölce geleceğin yazı üzerine kurulu olduğunu ve yazı geleceğin ve medeniyetin ışığıdır. Prof. Dr. Seyyid Hüseyin Nazr düşünürün dediği gibi her harfin neredeyse kendi hayatı vardır. Her harf bir varlıktır. Harfin noktası bütün yaratılışın ilkesini sembolize eder diyen Bölce sözlerini bu güne kadar kaligrafi sanatında yardımlarını esirgemeyen eski Halk Eğitim Merkezi Müdürü Yunus Ergin, Murat İnce kara, ailem, Yerelgüç Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Dilek Acar Özdemir, Mehmet Kamer, Nazif Eker, Örsan hocama, Ödemiş Şamil giyime teşekkür ediyorum” dedi. 

Editör: Haber Merkezi