Haber: Ahmet ŞENKİ

 

Tire Kültür Derneği ve Bergama Belediyesi işbirliğinde Bergama’da yapılan Zeybek Ateşi 3. Ulusal Efe Kurultayı, zeybek gösterileri ve Zeybek Ateşi özel gösterisi ile gerçekleştirildi.

 

İlk gününde Türk Tarihinde Efelik Kültürü isimli bir panel ile başlayan Zeybek Ateşi 3. Ulusal Efe Kurultayı’nın ikinci gününde ise Chp İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, Teco Petrolcülük Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yalçınkaya, dernek ve federasyon temsilcilerinin yanı sıra Bergamalıların katılımıyla gerçekleştirilen Zeybek Yürüyüşü ile devam etti. Kurultay kapsamında bir araya gelen Efeler ve zeybekler, Bergama Cumhuriyet Meydanı’ndaki etkinlik alanına marşlar ve ellerindeki bayraklar ile yürüdüler.

 

5 BİN KİŞİ İZLEDİ

Torbalı, Dikili, Bergama, Dursunbey ilçelerinden kurultaya katılan ekiplerin gösterilerinin ardından sahnelenen Zeybek Ateşi Özel Gösterisi, Bergama Cumhuriyet Meydanı’nı dolduran yaklaşık 5 bin kişilik izleyici topluluğu tarafından beğeni ve coşkuyla izlendi.

Zeybek Ateşi’nin yakılmasının ardından ulusal efe kurultayı tarafından gerçekleştirilen ödül töreninde, emperyalizme ve popüler kültüre karşı verdiği mücadeleden dolayı yılın Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ‘Efe Kurultayı Tarım Efesi’, Teco Petrolcülük Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yalçınkaya ‘Efe Kurultayı Ekonomi Efesi’ ve Ege Folklor Dernekleri Federasyonu Başkanı Nebi Kayan da ‘Efe Kurultayı Kültür Efesi’ ilan edildiler.

 

Ayvalı, “EFELİK RAHAT UYUMAMAKTIR”

Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı ise, “Uzunca bir süredir yaşamakta olduğumuz kültürel yozlaşma;  her geçen gün kendini biraz daha hissettirmekte ve binlerce yıllık Türk tarihinin kılcal damarlarını oluşturan, davranış biçimlerimizi ortadan kaldırmaktadır. Yaşadığımız yozlaşma öylesine etkili olmaya başlamıştır ki, toplumsal reflekslerimizi, gelişmeler karşısındaki duruş ve tavrımızı etkisizleştirerek; kendimizi tanımlarken kullanmamız gereken öz değerlerimize karşı hepimizi yabancılaştırmaktadır. İşte efelik kültürü tamda bu noktada en çok ihtiyaç duyduğumuz bir davranış biçimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü efelik denildiğinde öncelikle mertlik, doğruluk, dürüstlük, cesaret, zulme rıza göstermeme, her daim adaletten yana olma, hürriyet aşkı ve pek tabii ki her koşulda karşılıksız bir vatan sevgisi akla gelmelidir” dedi.

 

Başkan Ayvalı, “Sonuç olarak diyoruz ki, Türk kültürünün dejenere edildiği, ezeli düşmanlarının aziz vatanın bütünlüğüne ve bağımsızlığına kastettiği bir süreçte efelik, rahat uyuyamamaktır. Efelik yaşadığımız süreçte vatanın birliği ve dirliği için sürekli uyanık kalmaktır. Bu duygu ve düşünceler ile ilkini Tire’de gerçekleştirmiş olduğumuz Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayının üçüncüsünü Bergama’da gerçekleştirmekten büyük bir onur ve mutluluk duyuyoruz. Kurultayımıza ev sahipliği yaparak tüm imkânlarıyla bu kültür hizmetine kucak açan Bergama Belediyesine ve sayın başkanı Mehmet Gönenç’e, Sponsorumuz Teco petrolcülülük yönetim kurulu başkanı Sayın Mustafa Yalçınkaya’ya, Katkılarıyla bizlere güç veren Ege Folklor Dernekleri Federasyonu başkanı Sayın Nebi Kayan’a, ekip arkadaşlarımıza ve tüm katılımcılara teşekkür ediyor kurultayımız kutlu,  birlik ve beraberliğimizin sonsuz olması dileklerimizle, Zeybek Ateşi 3. Ulusal Efe Kurultayının ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

 

Eskiyörük, “ATATÜRK’TEN İLHAM ALDIM”

Kurultay tarafından Tarım Efesi ilan edilen ve Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı tarafından efe fesi giydirilen Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük de törende yaptığı konuşmada, “Ben Mustafa Kemal Atatürk’ten aldığım ilhamla yola çıktım. Efelik insanın ruhundadır sonradan öğrenilecek bir şey değildir. Tarihteki efeliğin tanımını yaparken efelerin, zalimin karşısında mazlumun yanında olduğunu söylüyoruz. Tire Süt Kooperatifi olarak yaptığımız mücadele bu tanımla örtüşüyor. Biz, dev işletmeler karşısında yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan küçük üreticilerin devamını sağlamak için mücadele ediyoruz. Dünyada esen vahşi kapitalizm rüzgârına karşı, köyden kente göçü önlemeye karşı ve bu anlayışın ülke çapında geliştirilmesi için mücadele ediyoruz. Tarihe baktığımızda efelerimizin de verdiği mücadele buydu. Biz ezilenin yanındayız. Türkiye’nin yapısı bozulmadan, tarım köylünün elinden alınmadan, yüzyıllardır tarımsal üretim yapan küçük üreticinin yok olmaması mücadelemizdir” dedi.

 

Zeybek Ateşi 3. Ulusal Efe Kurultayı Halk Müziği Sanatçısı Sümer Ezgü’nün konseri ile sürdü. Konserde, Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Teco Petrolcülük Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yalçınkaya, Tire Kültür Derneği Seyfullah Ayvalı ve Sümer Ezgü hep birlikte harmandalı zeybeği oynadılar.

Editör: Haber Merkezi