Haber: Dilek Ayvalı

Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şube Başkanı Eğitimci yazar A. Levent Ertekin tarafından yazılan iki yeni kitap yayınlandı.

“İzmir’in Manevi Yıldızları” adı altında yayınlanan yazarın 44. Kitabı İzmir ili ve ilçelerinde 1317 yılından 1926 yılına kadar yaşamış maneviyat büyükleri Osmanlı devlet arşivi kayıtları, alanda mezar kitabeleri başta olmak üzere birçok yazılı doküman incelenerek hazırlandı. Toplam 348 sayfadan oluşan eser altı ana bölümden oluşmakta. Birinci bölümde İzmir’in Manevi hayatı, ikinci bölümde Dergâhlar, tekkeler, üçüncü bölümde manevi yıldız şahsiyetler, dördüncü bölümde şehrin fethinde bulunan horasaniler, alperenler, kolonizatörler, beşinci bölümde ise İzmir mezarlıkları ve önemli manevi şahsiyetler, altıncı bölümde ise İzmir hazireleri ele alındı.

“İzmir’in Manevi Yıldızları” kitabı Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Saffet Köse’nin önsözü, Müsiad İzmir Şube Başkanı Bilal Saygılı’nın takdimiyle okuyuculara sunuldu.

Kitaplarla ilgili olarak yazar Ertekin “Uzun yıllardır zihnimizde projelendirdiğimiz bir çalışma olan İzmir’in manevi Yıldızları esrimiz üç yıllık alanda yaptığımız ciddi bir çalışmanın ürünüdür. Çalışmamızda bir önceki İzmir valisi Erol Ayyıldız’ın teşvikleri, Müsiad İzmir Şube başkanı Bilal Saygılının esere sahip çıkması bu çalışmanın araştırmacıların istifade edeceği bir eser olmasında payı büyütür “ dedi.

İzmir’in Manevi Yıldızları eseri İzmir ili merkezinde bugün unutulan İzmir Mevlevihanesi, İzmir Mısriye dergâhı gibi mekânları yeniden gündeme getirmesi açısından oldukça çarpıcı.

Şehitlerle ilgili yayınlarıyla tanınan Ertekin’in 45. kitabı olarak yayınlanan “Torosların Kınalı Kuzuları” isimli eseri ise Adana ilinin Feke, Kozan, Saimbeyli, Tufanbeyli ilçelerini kapsayan 1911 Trablusgarp savaşı ile 1974 Kıbrıs barış Harekâtının içine alan çeşitli cephelerdeki düzenli askerlerden oluşan yaklaşık 600 şehidi künyeleriyle birlikte kitapta yer aldı.

Her iki kitapta İzmir’de son dönem Osmanlı mimarisinin mükemmel örneğini teşkil eden Bilal Saygılı Camii ve Külliyesi kültür yayınları arasında çıktı.

Editör: Haber Merkezi