HABER:YÜKSEL BALCI/GÜLÇİN ÖNEM
Yurdun her yerinden akın akın Yıldız Kent Arşivi Müzesini ziyarete gelen ziyaretçiler, el yapımı Türk Bayrağını. İlk Kurşun odasında görünce, bayrak etrafında toplanıp, hatıra resmi çektirerek bayrağa olan sevgilerini göstermektedirler.

Ödemiş Kent Arşivi Müzesinin restorasyonu Belediye Başkanı Mahmut Badem’in ilk döneminde yapılmış,  25 şubat 2012 yılında zamanın belediye başkanı Bekir Keskin tarafından açılmıştır. Burada, müzenin müdürlüğünü yapan şu anki Ege Üniversitesi İktisadi Ticari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Engin Berber’in emeği hiçbir zaman unutulamaz.
Bayrağın öyküsü
9 Eylül 1922 yılında, Yunanlıların İzmir’i işgali sırasında, şimdiki Mimar Kemalettin caddesinin olduğu Manifaturacılar çarşısına asılan Yunan Bayrağı işgalden sonra indirilmişti. Ödemiş’te yaşayan Tevfik Fikret Serter’in eşi, Emine Hanım’ın diktiği eni 2x4m ölçüsündeki el emeği Türk Bayrağı, Yunan Bayrağının olduğu yere asılmıştı.

 Müze yetkililerinin verdiği bilgiye göre, kırmızı kumaşın üzerine beyaz çarşafın ay ve yıldız şeklinde kesilmesiyle dikilen Türk Bayrağı, Yunan işgalinin son günlerinden kalan sayılı hatıralardan biri olarak gösteriliyor.
Ay ve yıldızı nizami olmayan bu bayrak, Yunan işgalinin son günlerinde, gizlice İzmir’deki Türk evlerinde dikilen bayrakların en güzeli olduğu gösteriliyor.
Müze görevlileri arşiv memuru Sezgi Üzdürmez, kütüphane görevlisi Tuğba Akbörk ve arkeolog Müjgan Özkancan tarafından tarihi bayrak, büyük bir itinayla müzede saklanmaktadır. 

Editör: Haber Merkezi