Haber: Dilek KART

 

Tire Kültür Derneği, Bergama Belediyesi ve Ege Folklor Dernekleri Federasyonu işbirliğinde düzenlenen Zeybek Ateşi 3. Efe Kurultayı Bergama’da yapıldı. Kurultay kapsamında düzenlenen panelde, Türk Tarihinde Efelik Kültürü ve Bergama Yöresinde Efelik kültürü isimli iki oturum ile efeliğin tarihsel ve sosyolojik yönleri ele alındı. .

 

Oturum Başkanlığı’nı TRT İzmir Radyosu Eski Yöneticisi ve Araştırmacı İsmail Özboyacı’nın yaptığı panelin konuşmacıları; Araştırmacı Yazar Etem Oruç, Ressam ve Türk Dünyası Sanatçılar Birliği Ege Bölge Başkanı Mustafa Ali Kasap, Gazi Üniversitesi Tarih Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Çağrı Pala, Halk Oyunları Derlemecisi Melih Damar, Halk Oyunları Derlemecisi ve Araştırmacısı Vehbi Yazıcıoğlu, Tire Kültür Derneği Onursal Başkanı Araştırmacı Yazar A. Munis Armağan, Halk Oyunları Derlemecisi ve Araştırmacı Hasan Türken oldu.

 

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ve Bergama Kaymakamı Uğur Kolsuz’un da katıldığı panelde; Belediye Meclis Üyeleri, Sivil Toplum Kuruluşu Yöneticileri ve çok sayıda vatandaş da dinleyiciler arasındaki yerlerini aldılar.

 

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç,

“EFELİK, ULUSAL BİR DEĞER”

Panelin açılış konuşmasını Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç yaptı. Bergama’nın öz kültürünün evrensel değerleri ile harmanlanmasının önemine vurgu yapan Gönenç, “Bergama, tarihi ve biriktirdiği hazineleri ile çok önemli bir kent. Efe, zeybek kültürü de Bergama’da halen yaşayan, yaşatılan bir unsur. Ulusal bir değer bizim için. İki gün sürecek kurultay, efe ve zeybeği sadece folklorik dans olarak görmenin ötesinde bütün unsurlarıyla; hem akademisyenlerin sunumları hem de bu işin çekirdeğinden yetişen uzmanların değerlendirmeleriyle ele alınması bakımından büyük önem taşıyor. Bu panelin kitabını da belediyemizce yayınlayarak kültürümüze ve gelecek nesillere bu bilgileri aktaracağız” dedi.

 

Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı,

“BİLİMSEL ÇALIŞMALARI ÖNEMSİYORUZ”

Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı ise panelde yaptığı konuşmada, “Efelik kültürü asli tavırları ve duruşu ile Türk tarihinin en zorlu ve kritik dönemlerinde, millet olarak temsil ettiğimiz toplumsal karakterin en belirgin hamlelerini yapmış; kimi zaman yerel, kimi zaman da evrensel mesajlar vererek milletimizin yüz akı olmuş köklü bir kültürdür. Bu kültür, öylesine köklü ve belirgin bir kültürdür ki,  tarih boyunca kimi zaman siyaset kimi zaman hukuk, ekonomi, ilim, ahlak hatta din gibi tüm toplumsal kavramlarda kendini göstererek doğruluk düsturunu ezeli Nasuh tövbesiyle ortaya koyarak her alanda ifade etme cesaretini göstermiştir.     Ancak uzunca bir süredir yaşanmakta olduğumuz kültürel yozlaşma;  her geçen gün kendini biraz daha hissettirmekte ve binlerce yıllık Türk tarihinin kılcal damarlarını oluşturan oldukça önemli davranış biçimlerimizi ortadan kaldırmaktadır. Yaşadığımız yozlaşma öylesine etkili olmaya başlamıştır ki, toplumsal reflekslerimizi, gelişmeler karşısındaki duruş ve tavrımızı etkisizleştirerek; kendimizi tanımlarken kullanmamız gereken öz değerlerimize karşı hepimizi yabancılaştırmaktadır” dedi.

 

Efelik kültürünün olumsuz süreçten nasibini alan köklü kültürlerden biri olduğunu hatırlatan Ayvalı, “Oysa efelik, günümüzde yaygın olarak bilinen zengin ve özellikli kostümleri, hepimizi coşturan zeybek oyunları, türküleri, hatta ‘Milli mücadelede aklanmış eşkıya’ gibi kısıtlı ve kasıtlı tanımlamaların ötesinde öncelikle mertlik, doğruluk, dürüstlük, cesaret, zulme rıza göstermeme, her daim adaletten yana olma, hürriyet aşkı ve pek tabii ki her koşulda karşılıksız bir vatan sevgisi ile anılmalıdır. Bu düşünceler doğrultusunda kültürümüzün konuşulacağı ve değerli panelistlerimizin birikimlerini sunacağı bu tür bilimsel çalışmaları oldukça önemsiyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından başlayan panel oturumlarında,  ilk olarak Araştırmacı Yazar Etem Oruç ‘Gazi Umur Bey’den Atatürk’e Efelik’ konulu bir konuşma yaptı. Ardından Ressam ve Türk Dünyası Sanatçılar Birliği Ege Bölge Başkanı Mustafa Ali Kasap ‘Efe Kadınlarımız’, Halk Oyunları Derlemecisi Melih Damar ““Zeybek Oyunları ve kaynakların değerlendirilmesi”,  Gazi Üniversitesi Tarih Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Çağrı Pala “Öntürkler ve Efelik” , konularında katılımcılara bilgiler verdiler.

 

EFELERİN RESSAMI SERGİ AÇTI

Birinci oturum konuşmaların ardından, Bergama Belediyesi Haluk Elbe Salonu’nda Ressam Mustafa Ali Kasap’ın tablolarından oluşan serginin açılışı yapıldı. Başkan Gönenç, açılış kurdelesini serginin sahibi Kasap ve Oturum Başkanı Özboyacı ile birlikte kesti. Kasap’ın efe ve zeybek kültürüne atıfta bulunan tabloları, Bergamalıların yoğun ilgisini çekti. Resim sergisini Bergama Protokolü, Kurultay katılımcıları ile birlikte çok sayıda vatandaşın gezdi.

Panelin öğleden sonra yapılan son bölümünde ise, Araştırmacı ve Derlemeci Vehbi Yazıcıoğlu   “Bergama Yöresi Zeybeklik kültürü” , Araştırmacı ve Derlemeci Hasan Türken “Bergama Yöresi Zeybek oyunları” ve Tire Kültür Derneği Onursal Başkanı Araştırmacı Yazar A. Munis Armağan da “Türkleşme sürecinde Bergama” konulu sunumlarını yaptılar.

 

Panel değerlendirme konuşmaları ile son buldu.

Editör: Haber Merkezi