Haber: Dilek KART

 

Bergama’da yapılacak olan Zeybek Ateşi 3. Ulusal Efe Kurultayı için tüm hazırlıkların tamamlandığını, üçüncü kurultay için yoğun geçen bir çalışma döneminin ardından sona gelindiğini açıklayan Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, “Bilindiği üzere, Zeybek Ateşi 3. Ulusal Efe Kurultayı’nı bu yıl Bergama ilçesinde gerçekleştireceğiz. Bu kurultay derneğimizin en büyük projelerinden biri olarak, bu gün tüm Türkiye’de ve yurtdışında on binlerce kültür sevdalısı tarafından bilinmekte ve ilgiyle izlenmektedir.  Zeybek Ateşi ile Tire’yi ilçemizin dışında gururla temsil edebildiğimiz için çok mutluyuz. Geçtiğimiz yıl Ödemiş ve Gaziemir’de düzenlenen Zeybek Ateşi etkinliklerinden dolayı derneğimize hala takdir mesajları gelirken, Zeybek Ateşi gösterisi ile vermeye çalıştığımız mesaj tüm izleyenler tarafından alınmış durumda. Biz bu gösteride efeliğin Türk tarihinin her döneminde var olan ve Türklerin ayak bastığı tüm coğrafyalarda kendini gösteren köklü bir kültür olduğunu, özünün doğruluk, mertlik, dürüstlük, adaletten yana tavır koyan ve vatan sevgisinden geçtiğini, bunlarında sadece halk oyunları ve kostümler ile tarif edilemeyeceğini anlatmaya çalışıyoruz” dedi.

 

Ayvalı, "KÜLTÜRE YAPILAN DESTEKLER BOŞA GİTMEZ

 

Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı’na üçüncü kez ana sponsor olarak destek olan TECO Petrolcülüğe de teşekkürlerini ileten Ayvalı, “Bu tür etkinlikler ciddi destek ve imkanlar ile yapılabiliyor. Bu bakımdan ilk kurultayımızdan bu yana bizlerle birlikte Zeybek Ateşi’nin her yıl daha da güçlü yanmasına katkı koyan Teco Petrolcülüğün yönetim kurulu başkanı Sayın Mustafa Yalçınkaya’ya çok teşekkür ediyorum. Mustafa Bey, bu desteği ile eşine ender rastlanacak şekilde bir Türk kültürü aşığı olduğunu fazlasıyla gösterdi. Kültüre Yapılan destekler boşa gitmez. Umarım diğer kurum ve kuruluşlarımız da kültürümüzün yaşatılması için aynı hassasiyeti gösterir. Öte yandan bu yılki kurultayımıza ev sahipliği yapan Bergama Belediyesi’ne de samimi ve güçlü katkılarından dolayı teşekkürlerimizi sunuyorum. Bergama Belediye Başkanı Sayın Mehmet Gönenç, bizleri çok içten bir şekilde karşıladı ve dinledi. Bu yılki kurultayımıza efelik kültürün yoğun olarak varlığını sürdürdüğü Bergama’da ev sahipliği yaparak ciddi bir kültür hizmetini vermiş oldu. Tüm Bergamalıları ve efe yüreklileri Zeybek Ateşi’nde görmekten büyük onur duyacağız” dedi.

 

PANELDE ZEYBEK VE EFE KÜLTÜRÜ KONUŞULACAK

 

Dernek olarak ortaya konulan bu kültür projesinin her geçen gün büyüyerek gelişmesinden onur duyduklarını sözlerine ekleyen Başkan Ayvalı kurultay programı hakkında bilgiler verdi. “Geçtiğimiz yıl Türk Tarihinde Efe ve Zeybek Kültürü adlı sempozyumu gerçekleştirmiş ve sempozyum kitabımızı basmıştık. Bu yıl iki panel gerçekleştireceğiz. 13 Eylül Cuma günü gerçekleşecek olan panellerde Türk Kültüründe Efelik Kültürü ve Bergama Yöresi Zeybek Kültürü konuşulacak. Panele katılacak olan çok önemli isimleri şöyle sayabiliriz,  Pamukkale Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyat Bölümü öğretim görevlileri Doç Dr. Mustafa Arslan ve Doç. Dr. Turgut Tok, Tire Kültür Derneği Onursal Başkanı, Araştırmacı Yazar A. Munis Armağan,  Araştırmacı Yazar Etem Oruç,  Gazeteci Yazar Yaşar Aksoy, Gazi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğrencisi Çağrı Pala, Türk Dünyası Sanatçılar Birliği Ege Bölge Başkanı ve Ressam Mustafa Ali Kasap, Araştırmacı ve Derlemeci Vehbi Yazıcıoğlu, TRT İzmir Radyosu Eski Yöneticisi İsmail Özboyacı” dedi. Panelin ardından konuşmacıların katılımıyla Bergama Kültür Gezisi yapılacak.

 

SÜMER EZGÜ SAHNE ALACAK

 

14 Eylül cumartesi günü yapılacak olan Zeybek Ateşi Programında ise saat 19.00’da efelerin ve halkın katılımıyla Zeybek Yürüyüşü yapılacak. Saat 20.00’de başlayacak olan Zeybek Ateşi programında zeybek gösterileri ile birlikte, savunduğu ve mücadelesini verdiği değerler sebebiyle her biri efelik kültürünün birer halkası olan Türk tarihindeki kahramanların ve efelerin temsil edildiği Zeybek Ateşi adlı tiyatral gösteri ile birlikte Zeybek Ateşi yakılacak. Ege Folklör Dernekleri Federasyonu’nun ödül töreninin ardından ise türkülerin efesi Sümer Ezgü sahne alacak.

Editör: Haber Merkezi