HABER:DİLEK AYVALI
 Yakın tarihin önemli halk kahramanlarından biri olarak bilinen Atçalı Kel Mehmet Efe’nin gerçek hayat hikayesinden esinlenerek beyaz perdeye Güler Film ve TRT ortak yapımı ile taşınacak olan ‘Atçalı Kel Mehmet Efe’ filminin 11 Temmuz 2016’da başlayacak olan çekimleri Tire, Ödemiş, Bayındır ve Kiraz ilçelerinde yapılacak.

Sinema filmi ile ilgili bilgi veren filim yapımcısı Güler Film adına konuşan Güler Nalbantoğlu, “Atçalı Kel Mehmet Efe sinema filminde hikaye ve eser sahibi Araştırmacı Yazar Ali Haydar Avcı’dır. Avcı’nın hikâyesi Burcu Över, Senaryo Doktoru Dr. Funda Özşener, Tarihçi Senarist Ozan Badur ve Süpervizör Hakan Şahin tarafından revize edilerek sinemaya uyarlandı. Filmimizin yönetmenliğini Paramparça, Öyle Bir Geçer Zaman ki ve Tatar Ramazan dizilerinden hatırlayacağınız Ulaş Cihan Şimşek yapacak. Ali Rıza Cankorur uygulayıcı yapımcımız. Çekim bölgesi olarak Atçalı bu bölgede yaşadığı için Tire, Ödemiş, Birgi, Bayındır ve Kiraz olacak. Bu bölgede mekân seçimi yapıldı. Plato kurmadan doğal dokuyu kaybetmemiş olan Küçük Menderes Ovası’nda çekim yapacağız. Çekimlerimiz 5 hafta sürecek ve yılbaşından önce filmimiz vizyonda olacak” dedi.

ISSIZ ADAM ATÇALI’DA

Filmin başrollerinde sürpriz ama çok popüler iki ismin yer alacağını kaydeden Güler Nalbantoğlu, “Başrolde günümüz dizi ve beyaz perde izleyicilerinin severek izlediği genç sanatçılar rol alacak. Issız Adam’ı canlandıran Cemal Hünal, Atçalı’ya el veren Yusuf Efe karakterini canlandıracak. Film çekimleri için plato kurmayarak doğal dokuyu kullanmayı ve doğal dokusunu kaybetmemiş bakir yerleri seçtik. İzmirli bir yapımcı olarak Ege’nin efesinin İzmir’de filminin çekilmesini uygun gördük. Atçalı Aydın’da valiliğini ilan etmiş ancak Kütahya ve Denizli’ye kadar hükmetmiş, kızanları Tire ve Ödemiş’te barınmış bir efe. Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü desteği alarak TRT ortak yapımı olan sinema filmimizin türü dram, tarihi aksiyon ve dönem filmi. Atçalı Kel Mehmet Efe filmimizden sonra bölgedeki diğer efelerle ilgili de filmler yapmayı düşünüyoruz. Atçalı bir başlangıç” şeklinde konuştu.

YERLİ ROBİN HOOD

Yapımcı Güler Nalbantoğlu, Atçalı Kel Mehmet Filmi’ni sinemaya taşımasının nedenini şöyle açıklıyor, “Atçalı’nın hikâyesi beni çok etkiledi. Benim yapımcı olmama sebep olan Atçalı’dır. O aslında bizim yerli Robin Hood’umuz denilebilir. Zenginden alıp fakire veren bir Atçalı Kel Mehmet. Hikâye şöyle, O dönem (1829-1830) ağaların ve voyvodaların halkı ezdiği bir dönem. Atçalı, ağaların ve voyvodaların halka yaptığı haksızlığa bir başkaldırıda bulunuyor. Aydın’da valiliğini ilan ederek mührünü bastırıyor. ‘Valiy-i vilayet, Hademe-i Devlet Atçalı Kel Mehmet’ yazıyor mührün üzerinde yani vilayetin valisi devletin hademesi Atçalı Kel Mehmedim ben diyor. Zulmedilen halkı koruyup kollamak amaçlı. Atçalı’nın şöyle ilginç bir özelliği de var. Savunduğu fikirlerden bazıları Tanzimat fermanında yer alıyor. Atçalı ezik bir ırgat bekçisi iken bir halk kahramanına dönüşüyor. Bu hikâye etkileyici bir hikâye. Senaryomuz da gerçek hayat hikâyesinden kurgulandı. Hakikaten başarılı bir hikâye oldu” dedi.

YARIM ASIR SONRA İLK EFE FİLMİ

Filmin aynı zamanda Ege’nin gururu olacağını söyleyen Nalbantoğlu, “Bu egenin gururu çünkü tarihte ilk defa 1964’te Fikret Hakan’ı Fikret Hakan yapan filmdir Atçalı Kel Mehmet Efe. O yıldan bu yana filmi yapılmadı. O günden bugüne 9 Dağın Efesi ve bizim çok beğenerek izlediğimiz Çakırcalı filmi çekildi. O yıldan bu yana hiç efe filmi çekilmedi. Bu bir ilk olacak. Ege’de birçok Ege filmi ve dizisi çekildi ama hiç efe filmi çekilmedi.

TÜRKİYE VE DÜNYA EFE YEMİNİNİ ÖĞRENECEK

Filmin en etkileyici ve izleyiciyi etkileyecek olan sahnesini paylaşan Nalbantoğlu, “Efelik zeybeklik kültürünü anlatan bir efe yemini sahnesi var filmde. Orada herkes çok etkilenerek ağlayarak çıkacak filmden. Türkiye ve dünya efe yeminini öğrenecek. Bilinen Cevat Ş. Kabaağaçlı’nın yazdığı Efe yemini değil. 19. Yüzyıl’da Atçalı’nın gerçek hayat hikâyesinde yaptığı gerçek efe yemini filmde yer alacak” dedi.

Yüzü aşkın kişiden oluşan film ekibi 11 Temmuz 2016 günü Küçük Menderes Ovası’nda Atçalı Kel Mehmet sinema filmini sinemaseverlerle buluşturmak üzere motor diyecek.

Editör: Haber Merkezi