Kent konseyleri, resmi gazetede yayınlanan yönetmeliğe göre; kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışan kent konseylerinin çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.

Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında kabul edilen 21. yüzyıl yönetim sistemlerini belirlemeyi amaçlayan Gündem 21 Eylem Planı 1997 yılında Türkiye tarafından uygulanmaya başlanmıştır. Merkezi yönetimin, yerel yönetimin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve sivil toplumun ortaklık anlayışıyla, hemşerilik hukuku çerçevesinde buluştuğu; kentin kalkınma önceliklerinin, sorunlarının, vizyonlarının sürdürülebilir kalkınma ilkeleri temelinde belirlendiği, tartışıldığı, çözümlerin geliştirildiği ortak aklın ve uzlaşmanın esas olduğu demokratik yapılar ile yönetişim mekanizmalarının birleştiği bir kurum olarak pek çok yerel yönetimin güç kaynağıdır.

Kadın, Genç Meclisleri başta olmak üzere pek çok çalışma alanlarında yerel yönetimlerle işbirliği yapılabilirse hemşeri bilincinin gerçek gücü olarak aktif rol oynayacağı tartışmasızdır. Bu çerçevede benim de şehrimiz adına söyleyebileceğim fikirlerimi paylaşmak ve bu konuda sorumluluk alacak veya bir şekilde daha güzel bir şehirde, daha mutlu yaşamak için çaba sarf eden herkesin de düşüncelerinin bir kısmını dile getirmek istiyorum. Gördüğüm sorunlar ve çözüm önerilerimi şöyle sıralayabilirim:

1-Ödemiş'te hepimizin bir şekilde rahatsız olduğu en önemli sorun çarpık ve hızlı yapılaşma, verimli arazilerin, zeytinliklerin arsa ve evlere dönüşmesi.

Çözüm önerim ise kentin tamamının planının çıkarılarak eski yapıların incelenmesi, yıkılması gerekenlerin yıkılarak yeni binaların inşasının yapılması, kente giriş ve çıkışta bulunan alanların düzenlenerek en az 10 yıllık mimari planlar yapılması; yolu, kaldırımı, parkı, yürüyüş yolları ile herkes için sağlıklı, yaşanır, modern bir kente dönüştürülmesi için mimar ve mühendislerle ortak çalışma grupları oluşturulması.

2-Temizlik konusu ve çevreye duyarlı olma bilincinin yerleştirilmesi ,dağlarımızın, derelerimizin, Küçük Menderes yatağının ,topraklarımızın evsel veya kimyasal atıklarla kirlenmesi

Çözüm: Herkeste temizlik bilinci geliştirilmesi amacıyla önce gerekli eğitimlerin verilmesi, eğitim ve sağlık kuruluşları ile belediyenin ortaklaşa yapacağı projeler geliştirilmesi gerekmektedir. Sadece çöp toplamakla temizlik sağlanmıyor maalesef. Kirletmemek, gereksiz tüketmemek, doğaya gereken önemi göstererek doğal çözümler üretmek pek çok sorunu çözecektir. ÇEVRE TEMİZLİĞİ ve düzeni için çocuk ve gençlere yönelik önce eğitim sonra canlı performansa dayalı yarışmalar düzenlenebilir.

3-Milli Eğitim, Kütüphane ve Belediye işbirliği ile gezici kütüphaneler oluşturulabilir. Gezici kütüphanelere kitap temini konusunda halk desteği de istenebilir.

4-Doğal bitki örtüsü korunarak daha yeşil bir Ödemiş oluşturulabilir. Bu çerçevede Ahrandı gibi dağ etekleri Bitki Müzeleri kurularak, çocuk ve yetişkinlerin çeşitli bitkileri tanıyabileceği hobi bahçelerine dönüştürülebilir. Orman Müdürlüğü ve Bademli Fidan Kooperatifi gibi kurumlar ile işbirliği içinde dağlarımız ekonomik değeri olan (Antep Fıstığı, Ceviz, Kestane, Paulownia, mazı, kavak vb )ağaçlarla doldurularak bunların bakımı orman köylüsüne, hemşehrilerimize bırakılarak (bir zamanlar herkesin bir zeytin ağacı olmuş dağlarda, onun gibi) çifte kazanç sağlanması hedeflenebilir. Ayrıca günden güne artan astım, bronşit, alerjik reaksiyonlara karşı doğru ağaçlar ve bitkilerin ekimi artırılarak ilçemizin temiz havaya kavuşması sağlanabilir.

5-Spor ve sosyal aktiviteler için kent merkezinde farklı alanlar açılarak halkın katılımının sağlanması. Kadınların buluşup, dertleşebildiği, çeşitli faaliyetlerini gerçekleştirebildiği mahalle evlerinin açılması.

6-Gençler için ucuz, güvenli eğlence ve spor merkezlerinin kurulması için gerekli yatırımların yapılması.

7-Bozdağ, Gölcük, Bademli,Horzum,Çamyayla gibi mahallelerin geliştirilmesi ve tanıtılması için yerel geziler düzenlenmesi, gerekli tanıtımlar için görsel sunumlar hazırlanması.

8-Tarım kurultayları düzenlenmesi, patates festivali yapılması.Tarıma ve turizme dayalı etkinliklerin birleştirilerek ilçemiz ekonomik değerlerinin tanıtılması,

9- İlçemizde tarım ve spor liselerinin açılması için gerekli alt yapının ve düşünce birliğinin sağlanarak gerekli yerlerle temas halinde çözümler üretilmesi. Böylece ilçede yapılan tarım ve hayvancılığın daha bilinçli yapılmasının sağlanması.

10-Kadın el emeğinin değerlendirileceği kooperatiflerin ve ortak yapıların oluşturulması, geliştirilmesi, tanıtılması

11-Genç müzisyenlere, yerel tiyatrolara, sanatçılara destek verilerek ayda bir tiyatro, müzik, resim sergileri düzenlenmesi, ilçemiz tanıtımını da yaparak ulusal çapta değere sahip Tmolos Edebiyat gibi dergilere, Ömer Akşahan, Ethem Oruç, Mustafa Ali Kasap, Ayhan Dayan gibi sanatçılara maddi, manevi destek olarak eserlerinin ve dolayısıyla ilçemizin kültürel hayatının desteklenmesi.

12-Su sebili, meyve suyu, kar şerbeti, ekmek gibi halkın ilgi gösterdiği gıda sektörlerinde belediye büfelerinin kurularak, halka ucuz ve sağlıklı beslenme kaynakları yaratıldığı gibi belediyeye de maddi kaynaklar sağlanabilir.

13-Şehrimizi paylaştığımız hayvan dostlarımız için yiyecek, mama ve su kaplarının her mahallede oluşturularak, belediye veterinerinin kontrolünde gerekli bakımlarının yapılması ve çocuklarla kaynaştırmak için çeşitli sosyal aktiviteler düzenlenebilir.

...

gibi bir kaç önerim olabilir.

Ödemiş en güzelini hak ediyor. Çalışkan, dürüst ve hoşgörülü hemşerilerimizle mutlu ve huzurlu yaşamayı hak ediyoruz.

11.06.2019.Ümran Akça  Ateş