Kleptokrasi, bir ülkede iktidarı ele geçiren bir ailenin ya da siyasal grubun, o ülkenin kaynaklarını sistemli olarak soyması demektir ve kısaca “Hırsızlar rejimi” veya “Hırsızlar Yönetimi” anlamına gelir.
Demokrasinin bütün kurumlarıyla yerleşmediği ülkelerde görülen bu durum, o ülkelerin gelişmesinin önündeki en büyük engellerden biri olmaktadır.

Hırsızlar rejiminin egemen olduğu bir ülkede, yerli sanayi ve tarımsal üretim zayıflar ve iç pazar büyük sermaye gruplarına açılır. Siyasal alanda da; insan haklarını çiğneyen, baskıcı bir yönetim kendini gösterir. Çalışanlara düşük ücretler ödenirken, neredeyse bürokrasi rüşvetsiz iş yapmaz hale gelir. Etnik milliyetçiliği, ırkçılığı ya da dini kullanarak geniş kitleleri yönlendirmeleri, bu tür yönetimlerin en karakteristik özellikleri arasındadır.

Yönetim şeklini parlamenter demokrasi olarak belirtmesine rağmen, ülke diktatörlük ile yönetilir. Devlet başkanı tüm ülkedeki karar mekanizmalarının başında bulunur.

Dünyada bu türden ülkeler olduğu söyleniyor. Ben de bir çok analistin ifadesine göre kleptokrasi düzeni ile yönetilen bir ülkeyi sizlere aktarmak için seçtim.

Bu ülke yine çok sayıdaki analiste göre dünya üzerindeki en yozlaşmış sistemlerden birine sahiptir. Devlet başkanı yargıdan eğitime, ekonomiden silahlı kuvvetlere hatta sanata kadar pek çok konuya müdahale etmektedir.

Bu ülkede çok sayıda askeri personelin yanında yarı askeri, polis ve polis benzeri görevliler ile birlikte sayıları neredeyse belirsiz güvenlik görevlisi bulunmakta. Ülkenin kleptokrat lideri halkın ve muhaliflerin korkusundan hayli kalabalık bir koruma ordusuyla dolaşmakta.

Ülkede çok partili sistem olsa da uzun yıllardır tek partinin egemenliği devam etmektedir. Ülkedeki yer altı kaynaklarının önemli oluşu sebebiyle A.B.D. ile ilişkiler iyi düzeydedir.

Benzer birçok ülkedeki sansür burada da kendini göstermekte. Ülkede basının önemli bir kısmı iktidarın elindedir.

Ülkenin başındaki kleptokrat vasfına sahip yöneticiler ve yakın çevresi her geçen gün zenginleşmeye devam etmekte, zenginle fakir arasındaki gelir adaletsizliği her geçen gün büyümekte ve ülkenin kaynakları birilerine adeta peşkeş çekilmektedir.

Bu ülkeyi tanıdınız mı?

Evet, doğru cevap!

Bu ülke Ekvator Ginesi.

Ülkenin ilk AVM’nin yapımını bir Türk firmasının üstlendiği Ekvator Ginesi’ni geçtiğimiz günlerde ziyaret eden Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Devlet Başkanı Mbasogo’nun misafiri oldu. Bu arada hatırlatmadan geçmeyeyim Mbasogo ve diğer yöneticilerle ilgili kleptokrat yorumunun kaynağı ben değilim. Bunları başta wikipedia olmak üzere birçok kaynaktan derledim. Malum ister istemez Erdoğan’la arkadaş olan Mbasogo’ya böyle yakıştırmalar yaptık diye birilerinin gücüne gider maazallah.

Tam da yazımı bitirmişken bir arkadaşım geldi, yazımı okumaya başladı. Yazımın sonuna yaklaşırken doğru cevabı göstermeden yorumunu sorduğumda bambaşka bir cevap aldım. Bu cevap beni hem şaşırttı hem de düşündürdü.

Yoksa sizler de başka kleptokratları ve hırsızlar rejimini tanıyor musunuz?