Haber: Yüksel Balcı

Ödemişli hayvansever Emine Canalp, "Ödemiş'te hayvanlar için ultrason ve rontgen cihazı bulunmaması büyük bir eksikliktir. Bu iki cihaz bulunmadığı için kazaya kurban giden hayvanlar, İzmir'e kadar yetiştirilmekte zorluk çekilmekte. Bu da hayvanların telef olmasına sebep oluyor. Yetkililerin Ödemiş'e hayvanlar için 
ultrason ve rontgen cihazı konusunda gerekeni yapmasını rica ediyoruz."

Ödemiş Zübeyde Hanım Anadolu Kız Meslek Lisesi karşısında ki bir apartmanda oturan bir çocuk sahibi, PTT emeklisi Emine Canalp’in sokak hayvanlarına düşkünlüğü ve bu hayvanları sevmesiyle Ödemiş'te halkın takdirini kazanıyor. Bu arada, üniversite mezunu arkadaşı Münire Göktürk ile birlikte hayvanseverlikleriyle ilçede gönüllere taht kurdular. Ödemiş Belediyesi Barınağı Veterineri Aylin Aktaş'tan da yardım alan iki arkadaş, bu davranıştanda son derece mutlu olduklarını belirtiyorlar. 

3 günlük esaret

Emine Canalp’in Yumak adında ki dişi kedisi, 5 erkek kedi tarafından kovalanmaya başlaması üzerine, Yumak çam ağacının zirvesine tırmanarak kendisini zorlukla kurtardı. Bazıları, ağaçtan indi. 3 kedi, Yumağı beklemeyi başladılar. Yumak, 3 gün boyunca korkudan aşağı inemedi.

Mahalleli seferber oldu

Kedi sahibi Emine Canalp, çok iyi bir hayvan sever olduğu için ve kedisini de son derece sevdiği için durumu itfaiyeye bildirdi. Biraz sonra itfaiye geldi. Ancak, yol kenarındaki mantarlar yüzünden itfaiye, çam ağacının olduğu yere giremeyerek geri döndü. Toplanan kalabalık, kediyi aşağı indirmek için çeşitli yollar denedi. Sonunda gençlerden ağaca tırmananlar oldu fakat o da sonuç vermedi. Daha sonra, orada bulunan kalabalık kediye su sıkarak indirmeyi planladı. Emine Canalp, evinde bulunan hortumu getirerek yüksekte bulunan kediye su sıkmaya çalıştılar. Büyük korku için olanları kuş bakışı izleyen Yumak, bir süre sonra kendiliğinden ağaçtan indi.

“Sokak hayvanlarına yemek ve su verelim”

Emine Canalp ve diğer hayvan sever arkadaşı Münire Göktürk, “Biz sokak hayvanlarını son derece seven insanlarız. Bunlar, dertlerini anlatamayan canlılar. Biz insanlar, derdimizi rahatlıkla anlatıyoruz. Hastalandığımızda, doktorlara gidebiliyoruz. Ama bu hayvanlar, dertlerini anlatamadıkları için sokaklarda aç ve susuz dolaşıyorlar. Vatandaşlarımızdan dileğimiz, fazla yemeklerini bir kap içerisinde çöp konteynerlerinin yanına su ile bırakmaları. Aksi takdirde, bu hayvanlar ölüme mahkum oluyor. Bu arada, şunu da belirtmek isteriz. Bazı vatandaşlar cam kırıklarını çöp konteynerlerine atmaktadırlar. Bu da çöp konteynerlerinde bulunan yiyeceklerle karıştığı için hayvanlar bunları yiyeceklerle beraber tüketerek, büyük rahatsızlıklar geçirmektedirler. Vatandaşlarımız, bu konuda duyarlı olmalarını rica ediyoruz”

Yumak aç, susuz 3 gün ağaçta bekledi

Emine Canalp, “Yumak adında ki dişi kedim, 5 erkek kediden korkarak çam ağacına tırmanmış.  Ben bunu sonradan gördüm. Diğer erkek kedilerde çam ağacına tırmanmaya başlamaları Yumak’ı iyice ürküttü ve çam ağacının sonuna kadar tırmanıp orada korku içinde beklemeye başladı. Benim bundan gönlüm razı olmadığı için bir an önce Yumak’ı kurtarmayı planladık. Erkek kedilerden bazıları geri dönerken, 3 erkek kedi ağaçta beklemeye başladı. Bir süre sonra aşağı indiler. Ancak, Yumak korktuğu için bütün çağrılarımızı yanıtsız bıraktı. Tam 3 gün yüksek çam ağacının tepesinde aç, susuz bekledi. Daha sonra, itfaiyeyi çağırdık. İtfaiye yol kenarında bulunan mantarlardan dolayı Yumak’ı kurtaramadı. Bu kez, etrafımızda bulunan arkadaşlar, ‘Kendimiz su sıkalım’ diyerek hortum aradılar. Hortumu getirdik. Su sıkmaya başladık. Ancak, ağaç yüksek olduğu için su Yumak’a zor erişiyordu. Biraz sonra, Yumak kendiliğinden indi ve hayvan severler olarak bizde son derece sevindik.”

 

Editör: Haber Merkezi