CHP Ödemiş İlçe Örgütü, patateste yaşanan krize dikkat çekmek amacıyla “patates tüketelim” eylemi yaptı. İlçe merkezindeki Üç Eylül Tayyare Parkı’nda yapılan eylemde biraraya gelen CHP’li kadınlar, patates üreticisinin zor durumda olduğunu belirterek, patates tüketiminin önemini hatırlatmak ve üreticinin içinde bulunduğu duruma dikkat çekmek amacıyla sembolik bir eylem yaptıklarını söyledi. CHP Ödemiş İlçe Örgütü’nün düzenlediği organizasyona Belediye Başkanı Bekir Keskin de katıldı. Maliyetin çok altında yapılan satışlara dikkat çeken dövizlerin de asıldığı eylem hakkında bilgi veren CHP Ödemiş İlçe Başkanı Mehmet Eriş, çözümün ihracatı geliştirici politikalarda olduğunu ifade etti. Eriş, yaptığı açıklamada hükümete çağrıda bulunarak şöyle konuştu: “Türkiye’nin itibarının dış ülkelerde arttığını söylüyorsunuz. Eğer itibarımız arttı ise bu itibarımızı ihracat yaparak gösterelim. İtibarımız artsa idi, komşu ülkeler, patates alımını durdurmazdı. Patateste deyim yerinde ise afet yaşanmakta, maliyetinin yarısını bile kurtaramayacak durumdadır. Üreticilerimiz adına sayın başbakanımıza seslenmek istiyorum. Sayın başbakanımız, Ticaret Bakanımızı görevlendirin üreticinin elinde kalan patatesi, İzmir Alsancak limanından patates çuvallarına yüklesinler ve itibarlı olduğumuzu söyledikleri ülkelere göndersinler.”
Ödemiş ve çevresinde en iyi tarım üretiminin yapıldığını söyleyen Eriş, şunları söyledi: “Yapılan eylemle, patatesin insan sağlığı açısından yararı hatırlatılırken, iç tüketimin artırılması yönünde de halkımızın ve bakanlıkların dikkatini çekmek istiyoruz.”
TARIMSAL AFET
Türkiye’nin en verimli topraklarında, en iyi patates üretimini yapan Ödemiş’te patates üreticilerinin tarımsal afet yaşadığını ifade eden Eriş, “Dünyanın en pahalı mazotunu ve tohumunu kullanarak üretim yapmaya çalışan Ödemişli çiftçimiz bu yıl, dönümünde 1500 TL harcama yapmasına karşın patatesini 10 kuruşa dahi satamamakta, alıcı bulamamaktadır.
Patates pazarında bugünlerde bayram gibi alışveriş canlılığı yaşanması gerekirken, pazarımızda dışarıdan tüccar bile alışveriş için gelmemekte, pazar oluşmadığı için çiftçinin zararı daha da artmaktadır. Ekim mevsiminin gecikmesiyle yaşanan olumsuzluk birden bastıran sıcaklıklarla çiftçimizi telaşa düşürmüştür. Bazı çiftçilerimiz ürün sulamayı bırakırken, bazı çiftçilerimiz de ızgara çekerek ürününü imha etmektedir. Yaşanan bu olaylar bile çiftçimizin umutsuzluğunu açıklamak için yeterlidir” dedi.
PATATES İÇİN YAPILABİLECEKLERİ ANLATTI
Patates üreticisinin yaşadığı afetin yanında hayvancılıkta ve zeytinyağı üretimindeki yaşanan zor günlerin de ilçe esnafını zor durumda bıraktığını söyleyen Eriş, “CHP İlçe Örgütü olarak patates üreticisinin bu zor durumdan çıkarılması için Başbakana ve hükümete seslenmek istiyoruz. Patates üreticisinin sıkıntısının aşılması için acil olarak ihracatçının önü açılmalı, ihracatçı desteklenmelidir. Somali, Libya, Tunus gibi ülkelere yardım amaçlı gemilerle patates gönderilerek pazarın önü açılmalıdır. Bölgedeki itibarımız kullanılmalıdır. Alsancak Limanı’ndan patates yüklenen gemi daha Somali’ye doğru yola çıkmadan fiyatlarda bir canlanma yaşanacaktır. Sayın Başbakan bir an önce Ticaret Bakanımızı bu konuda görevlendirmelidir. Çiftçimiz adına bu davranışı yürekten bekliyoruz. Bölgemiz çiftçisi 5 kg patates satıp da 1 çay içebilecek duruma gelmiş, 1 litre zeytinyağı ile 1 litre mazot aynı değere gelmiş, hayvancılıkta ise önünü göremez durumdadır. Bu durumda çiftçimizin elektrik, tarım kredi borçları faizsiz olarak ertelenmelidir. Yeni kredi olanağı sağlanmalıdır. 2006 yılında çıkarılan tarım yasasına dayanarak, patates üreticisi desteklenerek mağduriyeti giderilmelidir. Patates üreten çiftçi devletin üvey evladı değildir. Ekonomik afet yaşayan çiftçimize sanayiciye sağlanan ‘üretim teşvik ve destek’ sağlanmalı, devletin babaeli çiftçiye de uzatılmalıdır.
İnsan sağlığı için en yararlı sebzelerden olan patatesin yurtiçinde de tüketimi teşvik edilmeli, kanserle mücadele de dahil çocuk beslenmesinde yeri, önemi herkesçe bilinmeli, tüketimi özendirilmelidir. Amacımız; üzüm yemek, bağcıya kızmak değil. İşin siyasi çıkar hesabında değiliz. Yaşanan sıkıntıyı her partili yaşıyor, önemli olan çiftçinin sesini duyurmak” dedi.
Editör: Haber Merkezi