HABER: DİLEK AYVALI
Tire Hangar Çok Amaçlı Salon'da yapılan basın açıklamasına Tire Kaymakamı Hasan Tanrıseven, Tire Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Turhan Eke, proje yürütücüleri ve vatandaşlar katıldı.
Kaymakam Tanrıseven burada yaptığı konuşmada Projenin ana amacının kanserle mücadele eden hasta ve hasta yakınlarına psikolojik ve sosyolojik destek sağlamak olduğunu belirtti. Tanrıseven şunları kaydetti,
“Projemizin paydaşları, bu konuda yetişmiş insan gücüne sahiptir. Benim, vatandaşlarımızdan ricam çağın vebası olarak nitelendirilen bu hastalıkla mücadele eden hasta ve hasta yakınlarının Halk Eğitim Merkezimize müracaat etmeleri, yaşadıkları süreç hakkında bilgi ve destek almalarıdır. Bu projeyi mümkün olduğu kadar fazla vatandaşımıza duyuralım, yardım alabilecekleri profesyonel bir oluşumun varlığından haberdar edelim.”
Tanrıseven, “Umudunuzu kaybetmeyin”
Proje ekibini tebrik eden Tire Kaymakamı Hasan Tanrıseven, kanser hastalığı ile mücadelede moral ve motivasyonun son derece önemli olduğunu belirterek, “Hastalar ile hasta yakınlarına psikolojik destek sağlayalım. Umudumuzu asla yitirmeyelim” dedi.
Proje hakkında davetlilere bilgi verildikten sonra Psikolog İnci Becerik tarafından aşağıdaki basın bildirisi okundu.
“Yeniden Doğmak İçin Yaşamak” projesi
“Günümüz çağdaş tıbbının ve insanının en önemli ve güncel sorunlarından olan kanser; kişinin fizyolojik ve psikolojik bütünlüğüne karşı tehdit oluşturur. Etkilenen kişide varoluşsal kaygılar yaratır. Kişi bu durumun ne kadar süreceği ve normal yaşamına ne zaman geri döneceği ile ilgili kaygılar duyar. Çok ileri tıbbi araştırmaların yapıldığı bu alanda, birçok gelişmeler kaydedilmiştir. Ancak kanser olgusu, tıbbi-fiziksel bir hastalık olduğu gibi, ruhsal ve psikososyal bileşkeleri yoğun olan bir sorundur.”
“Onkoloji bilim dallarında, tanı ve tedavide sağlanan ileri gelişmeler paralel olarak, son 15-20 yılda kanserde psikiyatrik ve psikososyal araştırmalar da hızlanmıştır. Sonuçlar göstermiştir ki kanser hastasına en iyi hizmet ve kanser ile en etkin mücadele şekli kanser hastasının psikolojisini de ele almayı gerektirir. Kanseri tedavi edip, kanser hastasına psikolojik ve sosyolojik destek sağlamamak eksik bir tedavi olacaktır. Yapılan çalışmalarda, kanser hastalarının yüzde 47’sinde tanı konacak düzeyde ruhsal bozukluk bildirilmiştir. Diğer hastalar genelinde bildirilen yüzde 20-40 oranına göre bu oldukça yüksek bir orandır. En sık görülen ruhsal bozukluklar; depresyon, kaygı bozuklukları ve organik beyin sendromu’dur. Kanserli hastalarda ortaya çıkan ruhsal problemlerin bazılarını şu şekilde sınıflandırabiliriz:
•             Anksiyete bozukluğu %4
•             Depresyon %13
•             Uyum bozukluğu %68
Yeniden doğmak için yaşamak ekibi olarak bizlerin amacı;
Hasta ve hasta yakınlarının, tedavisi bitenlerin ve risk grubunda olanların ilgi alanları doğrultusunda Tire Halk Eğitimi Merkezi kurslarımıza yönlendirilmesi,
Projemizin konusu ile ilgili olarak tüm halkımızın bilinçlendirilmesi,
Tedavisi devam eden kişilerin psikolojik kaygısının azaltılmasına yönelik çalışmaların herkes tarafından ulaşılabilir şekilde yürütülmesi,
Kişilerin yaşam kalitelerinin arttırılmasına yönelik çalışmaları yürütülmesi,
Tedavisi süren katılımcıların ve yakınlarının duygularını ifade etmede yardımcı olunması mücadele  ve yaşam gücünün arttırılması,
Kişinin çok yönlü krizleri ile sağlıklı başa çıkabilmelerine yardımcı olunmasıdır.
Tire Kaymakamlığı Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından oluşturulan ve yürütülen projemiz kısa zamanda bir çok destekçiye ulaşmıştır. Tire Belediyesi,  Tire Devlet Hastanesi,  Toplum Sağlığı Merkezi, Mavi İnci Psikolojik Danışmanlık Merkezi, projeyi kurum olarak desteklerken; Dokuz eylül üniversitesi onkoloji ana bilim dalı profesör Dr. Aziz KARAOĞLU, Tokat Gaziosmanpaşa üniversitesi cerrahi onkoloji uzmanı Doçent Dr. İsmail OKAN, Ankara Zekai Tahir Kadın Sağlığı Eğitim Araştırma Hastanesi Genel cerrahi uzmanı Sabahattin AYTEKİN bireysel olarak desteklerini sunmaktadırlar.
Proje Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından yürütüleceği için kursların devam ve takibi proje bittiğinde de devam  edebilecektir.”
Proje kapsamında oluşturulacak organizasyon kendi kendine  yetebilen bir yapıda kurulmaktadır. Proje paydaşları ile yapılan işbirliği sayesinde etkililik ve ulaşım ağı genişletilecek böylece kırsal kesim  de dahil olmak üzere katılımcılara ulaşılacaktır.  Katılımcılar kurslar ve seminerler sayesinde ilgi alanları doğrultusunda gelişmenin yanı sıra psiko eğitim temelli seminer, atölyeler ve bireysel çalışmalar ile yeni katılımcılara rehberlik edecek donanıma sahip olacaklardır. Proje ile ilgili Uluslar arası bir yetişkin projesi hazırlanıp Ocak-Şubat ayında Ulusal Ajansa sunulacaktır.”
Projenin paydaşları
Proje hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü Tire HEM Müdürü Turhan Eke, Kaymakam Tanrıseven’in talimatları doğrultusunda en ücra yerdeki kanser hastaları ve yakınlarına ulaşacaklarını belirtti. Tire Belediye Başkan Yardımcısı Mengü Önler de projeye her türlü desteği sunacaklarını kaydetti.
Tire Kaymakamlığı himayesinde başlatılan projeye, Tire Belediyesi, Tire KETEM Merkezi, Tire Devlet Hastanesi, psikolojik danışmanlar, doktorlar ve Tire Halk Eğitimi Merkezi destek sunuyor.


Editör: Haber Merkezi