ÖZEL HABER:CEREN ERCİH
Hemen hemen her sabah Ödemiş Devlet Hastanesi’nde poliklinik hastaların muayene olabilmek için sabah erken saatlerde kuyruk oluşturduğu hastaların muayene olana kadar beklemek zorunda kaldığı sistem geri de kalsa da vatandaş sisteme alışmakta zorluk çekiyor. Konu ile ilgili bilgilendirme yapan Ödemiş Devlet Hastanesi Başhekimi Ömer Koçak: “Sabah 07:30 – 08:30 arasında hastanede randevu almadan gelen vatandaşlarımızın oluşturduğu bir kuyruk oluyor. Dolayısıyla bu kuyruğu azaltmak için ve belli yaştaki insanlarımızı bekletmemek adına saatimizi 07:00’a almayı düşünüyoruz ancak bunun kesin çözümü randevu sisteme vatandaşın alışabilmesi” dedi.
Hastalar randevu sistemine alışmalı
Vatandaşların randevulu sistem sayesinde sabahın erken saatlerinde hastaneye gelmek zorunda kalmadığını herhangi bir evrak ve sıra numarası vb. işlemlerle uğraşmadığını ifade eden Koçak, randevu alan hastaların muayene olabilmek için on, on beş dakika öncesinde gelmelerinin yeterli olacağının da altını çizdi.  Doktorların randevulu hastaya öncelik vermek zorunda olduğunu ifade eden Koçak:  “Randevulu hastalar konforlu hasta grubunu oluşturuyor bir de hiç randevu almadan polikliniğe gelen hastalar hem kayıt olmak zorunda oluyor hem de yüzlerce insan belli saatler arası bir anda oraya yığılıyor kuyrukta beklemek zorunda kalıyor. Randevu almadan gelen hastaların bir öncelikleri olmadığı için poliklinik önünde de daha çok beklemek zorunda kalıyorlar. Tabi ki bizde acil öncelikli olanlar engelli, gaziler ve şehit yakınlarımız. Dolayısıyla siz aşağıda bir numarayı dahi alsanız saat ona kadar beklemek zorunda kalabiliyorsunuz.  Bunun kesin çözümü hastalarımızın randevu alarak hastaneye gelmeleri ve randevu saatinde gelmeleri” dedi. Randevu aldıktan sonra randevu saatinden saatlerce önce gelen hastalarında olduğunu belirten Koçak, “Ben burada bakıyorum hasta saat 15:30’daki randevuya 09:00’da gelmiş. Eğer, sizin 15:30 randevunuz varsa sizin en geç 15:15 ‘te gelmeniz gerekir. Onlar şöyle düşünüyor randevunun da bir sırası var. Hayır randevulu hasta demek hangi saatte geleceğini bildiğimiz, doktorun ve  sistemin bildiği hastadır. Randevulu hasta hiçbir kuyruk kayıt olmadan direkt doktorun karşısına gelen ve muayene olan hastadır.”
Acil hastalar da polikliniğe geliyor
‘Acil hastalarında polikliniğe geldiğini çok gördüm’ diyen Koçak acil hastaların poliklinikte sıra beklememeleri gerektiğini de şu sözlerle ifade etti: “Poliklinikler acil hasta bakım yeri değildir. Poliklinikler acil olmayan, kontrol amaçlı ve acil durumu olmayan hastaların muayene olduğu yerlerdir. Örneğin, çocuğun ateşi çıktı. O acile gidecek, orada uzman hekimlerimiz var. Uzman hekimlerimiz görüp ilgili branşında görmesini istediğinde sistem üzerinde ilgili uzman acile gelerek hastaya bakıyor. Acil hastaların buraya gelip sıra alması onlar için uzun bir süreç oluyor. Çocuğunuzun ateşi var, enfeksiyonu var siz burada sıra beklerken diğer çocukları da hasta edebilirsiniz. O zaman acille ilgili bir sıkıntısı olan kişilerin acile başvurmaları ve orada daha konforlu şekilde muayene olmaları lazım.”
Yeni hastane tamamen dijital bir hastane olacak
Yapımı süren yeni devlet hastanesine yaklaşık üç ay sonra geçileceğini kaydeden Koçak, yeni hastanenin tamamen dijital bir ortamdan oluşacağını dolayısıyla hem çalışanların hem de vatandaşların randevulu sistemi bir an önce benimsemesi gerektiğine vurgu yaptı. Koçak, sözlerini şöyle tamamladı: “Yeni hastanemiz bittiği andan itibaren bölgenin üst düzey, en iyi hastanesi olacak. Ama o hastanemize bu alışkanlıklarla geçmemiz gerekiyor. Artık çalışanlar ve hastalar olarak da oradaki sisteme ve teknolojik yapıya hazırlanmamız gerekiyor. Orası dijital hastane olacak kağıt işlemleri olmayacak her şey elektronik ortamda olacak burada gördüğünüz birçok uygulama orada olmayacak. Pilot çalışmalarla hem hastaları hem de çalışanları yeni hastaneye hazırlama çalışmaları yapıyoruz buna da herkesin katkı vermesini bekliyoruz. Yerel basından, yerel ileri gelenlerden, muhtarlardan, eczacılardan da destek bekliyoruz.  Sağlıkta dönüşüm ile ilgili hasta odaklı sistemi insanlarımıza anlatıyoruz ben Ödemiş’in ve çevre ilçelerin buna adapte olabileceğine inanıyorum.  Yeni hastaneye geçtiğimiz andan itibaren çevrede fark yaratmış yeni bir hastane ile halkımıza hizmet vereceğimizi düşünüyorum.”

Editör: Haber Merkezi