HABER: SÜLEYMAN GÜLEROĞLU (ÖZEL HABER)

Ödemiş ilçesinde dağların zirvesinde biriktirilen karlar, zorlu bir yolculuk sonrası kent merkezlerine ulaştırılıyor. Meyve şuruplarıyla tatlandırılarak bardaklarda servis edilen kar helvası, daha hafif olması nedeniyle dondurmaya alternatif tercih ediliyor.

Kar helvasının yapıldığı doğal kar, sonbahar aylarında başlayan çalışma sonucu elde ediliyor. Bozdoğan ilçesindeki Madran Yaylası’nda yaşayan bir grup vatandaşın gelir kaynağı olan ‘karcılık’ bin 800 metre rakımlı tepede ‘kar kuyusu’ adı verilen yaklaşık 4 metre çapındaki zeminde yapılıyor. Biriktirilen karlar, | | kepçe yardımıyla istiflendikten sonra naylon örtüyle kaplanıyor. Üzerine ısı kaybını engellemesi için toprak ve ot karışımı atılan ‘kar kuyuları’, haftada bir kontrol ediliyor. Haziran’ın gelmesiyle ihtiyaca göre testereyle kesilerek traktörlere yüklenen karlar, il ve ilçe merkezlerindeki buz toptancıları götürülüyor.

İş yerinde kar helvası satan Kübra Baskın” Sabah 8.00 ile gece saat 01.00 e kadar Üç Eylül Parkı içerisinde bulunan tezgâhımda, müşterilerime hizmet veriyorum. Bu işle beş yıldır uğraşıyorum, genelde vişne şurubu ile sevilen Kar helvası her meyve ile yapılabileceğini ifade etti.”

Editör: Haber Merkezi