Yapılandırmanın son gününe yaklaşılması Ödemiş Sosyal Sigortalar Kurumu önünde kalabalığa neden oldu.
Vatandaşlarımız tarafından “Torba yasa” olarak da bilinen borçların yapılandırılmasına ilişkin kanunda vatandaşlara verilen son gün 1 Aralık. Ve son güne yaklaşırken hala borçlarını yapılandırmak için Sosyal Sigortalar Kurumuna başvuran vatandaşlar kuyruk oluşturdular. Torba Yasa uyarınca Türkiye çapında borçlarını yapılandırmak için bugüne kadar başvuru yapanların sayısı toplam 1 milyon 655. Bu tarihten sonraya başvurularını bırakanların ise başvuruları kabul edilmeyecek ve borçları tahsil edilecek. Bunun için Ödemişli vatandaşlar son güne kadar Sosyal Sigortalar Kurumu önünde zaman harcayacağa benziyor.

SGK Borçları Nasıl Yapılandırılacak?

Torba Kanun’un 84. maddesi ile 5510 sayılı Kanun’a eklenen geçici 60. madde ile 30 Nisan 2014 tarihinden önceki döneme ilişkin olup bu maddenin yayımlandığı tarihten önce tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan sosyal güvenlik prim borçları ile idari para cezaları yapılandırmaya tabi tutulmaktadır.

Yapılandırma Kapsamındaki Borçlar

Sosyal güvenlik prim yapılandırması; beş ana başlık altında, 30 Nisan 2014 ve öncesine ait olup ödenmemiş olan 4/1-a, 4/1-b, 4/1-c sigortalılığına ilişkin primler, kesenek ve karşılıklar, ödenme imkânı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta ile topluluk sigortası primleri, sosyal güvenlik alacaklarına ilişkin damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, ihaleli işler ve özel bina asgari işçilik primleri ile 60/1/g kapsamındaki GSS prim borçları ile idari para cezaları, kamuda çalışmaya başladığı halde yersiz olarak emekli aylığını da birlikte alanlardan tahsil edilecek aylık borçları için söz konusudur (60/1/g kapsamındaki GSS sigortalıları büyük oranda sosyal güvencesiz ve bakmakla yükümlü olunan kişi olmayan kişilerin zamanında gelir testi yaptırmayanlarından oluşuyor.

Yapılandırma Esasları

Prim borcu yapılandırmasında;
Sayılan borçların asılları ile bu alacaklara ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden bu maddenin yayımlandığı tarihe kadar geçen süre için yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, belirlenen süre ve şekilde ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilmektedir.

İdari para cezası asıllarının yarısı ve bu tutara Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar ödenmesi durumunda idari para cezaların kalan yarısı ile bunların gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçiliyor.

Haber:
 Gamze ONAN

Editör: Haber Merkezi