Restorasyon çalışması tamamlanan hamam, bu yıl halkın hizmetine açılarak tarihte olduğu gibi kadın ve erkek hamamı olarak kullanılacak

Haber: Dilek Ayvalı

Sadrazam Ferhat Paşa’nın oğlu Hasan Çavuş tarafından 16. Yüzyıl ortalarına doğru külliye ünitesi olarak inşa edilen Yalınayak Hamamı’nın 715 gün önce Tire Belediyesi tarafından başlatılan restorasyonu tamamlandı.

Yarısı Tire Belediyesi'ne, yarısı ise Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait Yalınayak Hamamı'nda restorasyon, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait pay 49 yıllığına kiralanarak yaklaşık 2 yıl önce başladı. Öncelikle enkaz temizliği yapılan hamamda neredeyse tamamı harap halde olan çatı yalıtılarak onarıldı ve aslına uygun olarak yeniden yapıldı. Döşemeleri iyi durumda olduğu için korunan hamamın cehennemlik diye tabir edilen, dumanın içinde dolaştığı eski hamam sistemi olan kanallar tamamen temizlendi. Dışarıda bulunan büyük kazanı yenilenen yapı aslına uygun olarak hamam haline getirildi. Son olarak da hamama bitişik halde bulunan iki adet bina kamulaştırılarak yapının çevresi de temizlenmiş oldu.

-“Valiliğe en fazla restorasyon projesi sunan ve onay alan ilçe”

Restorasyon başladığı andan bu yana aslına uygun olarak devam eden çalışmalar tamamlanarak Yalınayak Hamamı her şeyiyle kullanıma hazır hale getirildi ve Tire'ye kazandırıldı.

Kesme taş, moloz taş ve tuğladan, dikdörtgen planlı olarak yapılması, soğukluk, ılıklık ve sıcaklık olarak 3 ayrı bölümden meydana gelmesiyle diğer hamamlara göre farklı bir yapıya sahip olan üzeri pandantifli kubbelerle örtülmüş Yalınayak Hamamı'nın restorasyonu tamamlandı.

Biten restorasyon çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ''Tire, tarihin her kesimine ev sahipliği yapmış, tarihin her döneminde yer almış bir ilçe. Geçmişten günümüze kadar ayakta durabilen bütün eserlerin restorasyon çalışmaları için Valiliğe en fazla proje gönderen ve bu projeleri onaylanan ilçelerin en başında geliyoruz. Çalışmalarımıza destekleri nedeniyle eski valimiz Sayın Mustafa Toprak'a ve Valimiz Sayın Erol Ayyıldız'a çok teşekkür ediyorum. 715 gün önce başlayan restorasyon çalışmalarımızı tamamladık ve Tire'de bir tarihi yapıyı daha ayağa kaldırdık. Yaklaşık 1.6 milyon TL'ye mal olan restorasyon çalışmaları sonunda hamamımız aslına uygun olarak baştan aşağıya yenilendi, hazır hale getirildi. Ata yadigârı bu eserlerimizi gelecek nesillere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. İlçemize hayırlı uğurlu olsun'' dedi.

Hamamın şu an ısıtılmaya başlandığını kaydeden Çiçek, “Şu an hamam ısıtılıyor. Önümüzdeki aylarda halkın hizmetine açılarak geçmişteki hamam kültürü yaşatılmaya devam edecek” dedi.



Editör: Haber Merkezi