Gazetemiz Yerel Güç dünkü (Cuma) sayısında Küçük Menderes Havzasında son 30 yılın en soğuk günlerinin yaşandığını yazıyordu. Konuyla ilgisini düşündüğüm, herkesin soğuk ortamlarda yaşayabileceği bir konuya değineceğim bu günkü yazımda.
Donma (sıfır derece) ya da donmaya yakın ısılarda yaşanan durumlarda vücut ısısının düşmesi söz konusudur. Buna tıp dilinde “Hipotermi” deniyor. Kaldı ki; yaşadığımız şu günlerde bölgemizde sıfırın altında bir hayat yaşıyoruz. Doktorlar bu durumda vücut ısısının düşme ihtimalinin ölümcül bir durum meydana getireceğini söylüyorlar.
Kışın, evsiz kişilerin veya evlerinde yeterince ısınamayanların büyük risk altında olduğu gerçeğine değiniyor doktorlar. Malûm yaşlılık, hastalık halinde insan bünyesi soğuğa daha az dirençli oluyor. Kas hareketleri giderek yavaşlıyor, ısı düştükçe de kas hareketleri duruyor. Bu hallerde kişide uyku eğilimi görülüyor. Nabzın yavaşlaması ile birlikte solunumun ve kan dolaşımının durması ihtimali yüksek.
Bu belirtiler görüldüğünde yapılacak çok basit uygulamaların hayat kurtarabileceği ifade ediliyor uzmanlarca..İlk yardım için gerekenler şöyle sıralanıyor: “Hasta 20 derece civarında oda ısısına alınmalı. Birden hamam gibi aşırı sıcak ortama konmamalı. Islak giysisi varsa çıkarılıp, kuru giysi giydirilerek battaniyeye sarılmalı. Tabii ki, bu arada 112 Acil Servis Aranmalı.
Donma olaylarında en sık; el, ayak, burun etkileniyor. Uzmanlar donmanın bu organlarımızdan başladığını söylüyorlar. Böyle tehlike anlarında; yüzük, saat, bilezik gibi takıların hemen çıkarılması gerekiyor.
Donmuş organ aleve, ateşe tutulmamalı. Aşırı sıcak suya sokulmamalı. Donmuş kısımların yeniden ısıtılması için; araba egsozu veya doğrudan doğruya ateş kullanılması, hassas dokularda daha fazla hasara yol açabiliyor.
Hastanın soğuk ve ıslak ortamdan uzaklaştırılması gerekiyor. Bu hallerde kuru bir bezle veya yünle bu organ sarılmalı. Şişmeye karşı donan veya donmaya yüz tutan organ yukarıya kaldırılmalı ve öyle tutulmalı. Donma ayaklarda meydana gelmişse asla yürütülmemeli. Sedye ya da sırt tahtasıyla taşınmalı. Sıcak ellerinizle ya da nefesinizle etkilenen bölgeyi ısıtmaya çalışılmalı. Bunları yaparken de yukarıda değindiğim gibi 112’yi arayarak hastanın en kısa sürede acil servise ulaşması sağlanmalı.
Saygıdeğer okurlarım, cumartesi (bugün) ya da Pazar günü kar görmek ve o güzellikleri yaşamak için pek çoğumuz yaylalarımıza çıkacağız. Allah korusun, böyle bir durumla karşılaşılabileceği düşüncesiyle bu yazıyı kaleme aldım. Sağlıklı bir hafta sonu dilerim.
Saygılarımla.