ÖZEL HABER: OĞUZ AKTÜRK/ EGEMEN SÜLEYMAN TURGUT
Birçok medeniyete ait kalıntıların bulunduğu bu eşsiz ilçede, tarihle birlikte süre gelen mesleklerde bulunmaktadır. Geçmiş tarihi çok eskilere dayanan bu eşsiz ilçenin, tarihle beraber mesleğe olan ilginin azalması, çırak kalfa yetiştirmenin zorluğu ile birlikte unutulmaya yüz tutan meslek grupları arasında yer alan kalaycılığın modernleşmeye karşı direnişi devam etmektedir. Ödemiş’te kalaycılık mesleğinin tek örneği olarak bilinen baba mesleği olarak 42 yıldır bu işi yaptığını belirten Mustafa Topçu, mesleğin unutulmasının ve çırak yetişmemesinin nedenlerini anlattı. Ödemiş Katırcılar Sokağında 42 yıldır kalaycılık mesleği ile uğraşan Topçu, “ Bu mesleğe 1972 yılında İlkokuldan ayrıldıktan sonra Ödemiş’in en eski kalaycılarından babam Necip Topçu’nun yanında başladım. Babam 1929 doğumlu, çıraklık hayatına 1940 yılında bakırcı olarak işe başlamış daha sonra kalaycılığa geçiş yapmıştır.  2003 yılında babam vefat edince mesleği tek başıma ilerletmek zorunda kaldım. 42 yıldır bir fiil bu işi yapıyorum.” 
Kalaycılık kolay meslek değil    
İlkokul döneminden beri bu işi severek yaptığı belirten Mustafa Topçu, “ Bu meslek diğer mesleklere nazaran daha zor, hava sıcaklığının çok yüksek olmasıyla birlikte yaptığımız işte yaz aylarında daha zor hale geliyor, kışın tabi hava şartlarından zorluğu yok. Yıkanmasından, doğrultulmasına kadar uğraşıyoruz. Bakır işiyle Ödemiş’te uğraşan yok kalaycı olarak biz varız, Bakır müşteriden bize geldiğinde akşamdan ilaç atılır, sabaha kadar sabun sulasında durur, sabah yıkanıp doğrultulması yapılır daha sonra kalayına geçilir.
Şuan Ödemiş’te eskiden beri iki kalaycı var
Ödemiş’te eski tarihlerde 14 kalaycının olduğunu, zamanla mesleğe olan ilginin azalmasından ve çırakların yetişmemesinden şuan hali hazırda kendisiyle birlikte iki kalaycının olduğunu belirtti.
Eğitim sisteminin değişmesinden çırak yetişmiyor  
Eski yıllarda çırak yetiştirmenin kolaylığından bahseden Mustafa Topçu, “  Okulların 12 yıl olması çıraklık olayını bitirdi. Eskiden eğitim sistemi beş yıldı rahat çırak geliyordu, şimdi çırak gelmiyor şuan yaz tatili nedeniyle bir çırağım var, çalışkan ve azimli fakat okulların açılmasıyla o da öğrenim hayatına devam edecek, bize çekirdekten yetişecek çırak lazım.”
Kalay’ları yurtdışından alıyorum
Kalaycılık hakkında bilgi veren Mustafa Topçu, “ Kalayın ham maddesi nişatır’dır. Hem kalayı yürütür, hem de bakırı temizler. Kalay bizde yok biz üretmiyoruz, tamamen ithal olup Amerika, Rusya ve Brezilya gibi ülkelerde var ithal ediyoruz.”

Kalaycılık mesleği ilgimi çekti
2016-2017 Eğitim ve Öğretim yılının tatil olmasıyla yaz tatilini kalaycı Mustafa Topçu’nun yanında değerlendiren 14 yaşındaki İbrahim Bozkurt kalaycılık mesleği ile ilgili olarak, “ Bu meslek ilgimi çekti, yaz tatilimi değerlendirmek ve bu meslek hakkında tecrübe ve bilgi almak için Mustafa amca’nın yanına geldim. Ondan öğreneceğim çok şey var.”  

Editör: Haber Merkezi