Birçok ulusal kanalda izlediğimiz bu ustayla birebir konuşup merak ettiğiniz soruları sorabileceksiniz. Ama biz Yerelgüç Gazetesi Olarak o Ödemiş’e gelmeden onu ve Refleksoloji konusunda sizleri bilgilendirelim istedik. Sağ olsun bizi kırmadılar ve bu röportajı gerçekleştirdik.

Bu tedavide  ünü ülkemiz dışına ulaşan bir isim çıkıyor karşımıza ..Onu başarılı kılan  refleksolojiyi Türkiyeye getiren ilk isimlerden biri olması değil elbette. Refleksoloji tarihinde dördüncü kuram olan sempatik parasempatik kuram ile, modern tıp ile refleksoloji örtüştürüyor Halil Tabur. Bu kuram tıp camiasının refleksolojiye bakışını tamamen değiştiriyor. Halil Tabur . Esat Başaran ile birlikte kuramı ünlü refleksoloji otoritesi Dr Kevin Kunz’ ada tasdik ettiriyor.. Kısaca bu tamamlayıcı tıp yönteminde Türk bilim adamları refleksoloji haritalarını değiştirecek önemli bir başarıya imza atıyorlar.

Halil Tabur aslında bir psikolog 19 Mayıs üniversitesi mezunu, ardından Atatürk üniversitesinde fizyoloji okuyup Belçika ve Abd de refleksoloji eğitimleri alıp ülkemizde çalışmalarını 2003  den beri reflekscenter markası ile Esat Başaran ile birlikte yürütüyor. Hastaları arasında siyasetçi ,sanatçı ve cemiyet dünyasının tanıdığı aşina olduğumuz isimler var. Çoğumuz onu televizyon programlarından da tanıyabiliriz..Şimdilerde daha çok eğitimli refleksoloji uzmanlar yetiştirmeye ağırlık veren Halil Tabur Brussels Capital Üniversity nin refleksoloji programamında öğretim görevlisi olarak vazife yapıyor..Programın amacı Halil Tabur a göre profesyonel uzun soluklu eğitim almış Avrupa standart’ında diplomalı refleksologlar yetiştirmek.

1.Biyografiniz  

1975 Gaziantep doğumluyum.İstanbul Haydarpaşa Lisesini bitirip 19 Mayıs Üniversitesinde psikoloji lisans eğitimi aldım.Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi fizyoloji bölümünde Prof. Şenol Dane beyden 2 yıl boyunca fizyoloji nörofizyoloji eğitimi aldım.Özel bir üniversitede klinik psikoloji master eğitimi aldım.Belçika ve Abd de iki yılı boyunca farklı kurumlardan sertifika ve diploma programı düzeyinde klinik refleksoloji eğitimi aldım.Hasan KALYONCU Üniversitesi aile den programını bitirip aile danışmanı unvanını aldım..Refleksoloji ile ilgili 2, psikoloji alanında 2, toplam 4 kitabın yazarıyım.Refleksolojiyi bilimsel platformlarda tanıtmak amacıyla 300 üzerinde ulusal kanalda canlı yayın konuğu oldum..Haliç üniversitesi ve Florans Nigtingen Üniversitesinin  düzenlediği kadın sağlığı ve hemşireliği kongrelerinde hamilelilik refleksolojisi ile ilgili bilimsel sunu yaptım.sağlık bakanlığı gebe eğitimcisi ebe ve hemşirelerin refleksoloji programlarında eğitimcilik yaparak 300 civarında ebe ve hemşireye klinik refleksoloji eğitimleri verdim..Şimdiye kadar 70 hemşirenin doktora tezinde refleksoloji ile ilgili eğitim almasını sağladım.

2.Refleksolojiye Nasıl Başladınız? Nerelerde Bu Konuda Eğitim Aldınız? 

2000 li yılların başında özel eğitim alanında çalışırken Belçika’da eğitim alıp gelen Esat Başaranın kurumumuzda yaptığı klinik refleksoloji çalışmalarının engelli çocuklarda meydana getirdiği inanılmaz gelişmeler beni bu alana iten en önemli sebep oldu..Sonrasında Esat Bey ile Almanya,Belçika ve Birleşik devletlerde farklı akredite kurumlardan refleksoloji eğitimi alarak kendi mesleki gelişimimize katkıda bulunduk..

3.Refleksoloji Nedir?

Refleksoloji sinir noktalarını belirli tekniklerle uyarmanın ortaya elektrokimyasal mesajları çıkardığını bununda nöronların yardımı ile ilgili organı uyardığını savunur.

Bunun yan ısıra psikolojide özellikle panik atak ve depresyon hastalığının tedavisinde destekleyici olarak uygulanmakta olup, başta Rusya ve Amerika’daki engelliler üzerinde özellikle otistik ve spastik engelli çocuklar ile felçli hastalar olmak üzere birçok engel grubunda ciddi gelişmelerin ortaya çıkması sebep olmuştur.

Ayak ve el refleksolojisi belli noktaların manüel uyarılarak vücuttaki sinirlerin ve kan dolaşımının uyarılmasıdır. En yaygın uygulanan ise ayak refleksolojisidir. Stres belki de günümüz insanlarının karşılaştığı en temel sorundur. Bu sorunun sinir sistemimiz üzerindeki etkisi son yıllarda yapılan araştırmalarla kanıtlanmış olup günlük hayatta yaşadığımız birçok sorun buna dayalıdır. Stres kan dolaşımını yavaşlatır. Refleksoloji ise kan dolaşımını hızlandırarak vücudun besin almasını ve toksin atımını hızlandırır.

Refleksolojinin Faydaları      

♦ Derin bir rahatlık hissi uyandırır.

♦ Gerilim ve stresi azaltır.

♦ Bedenin kendi kendini iyileştirmesini teşvik eder.

♦ Kan dolaşımını düzenler.

♦ Kan basıncını düzenler.

♦ İnanılmaz bir keyif yaratır.

♦ Daha çok güven hissi verir.

♦ Uykuyu derinleştirir ve uykusuzluğu azaltır.

♦ Kan sistemini rahatlatarak ağrı ve acıları azaltır.

♦ Eklem hareketliliğini artırır.

♦ Detoks etkisi yapar vücudu katkı maddelerinden ve toksinlerden arındırır.

♦ Hormonları dengeler.

♦ Menopoz ve adet öncesi gerginlik (PMT) gibi düzensizlikler de yardımcı olur.

♦ Cilt tipini ve cilt tonunu iyileştirir.

♦ Hazımsızlık, kabızlık, ishal ve diğer sindirim düzensizliklerini hafifletir.

♦ Solunumu yavaşlatır ve derinleştirir.

♦ Balgam çıkarmayı kuvvetlendirir.

♦ Mesane intihabı gibi idrar yolu problemlerinin iyileşmesine yardımcı olur.

♦ Hastalıkların oluşumunu önceden engeller.

♦ Zihinsel fonksiyonları harekete geçirir ve konsantrasyona yardımcı olur.

♦ Hastalığın nedenini araştırıp bulur.

♦ Duygusal dengesizlikleri düzenler.

♦ Vücudun herhangi bir bölümündeki aşırı çalışmayı hafifletir ya da az çalışan kısımları harekete geçirir.

 Nelere Uygulanır?   

Bu yönteme göre ellerimiz ve ayak tabanlarımızda vücudumuzun son bulduğu sinir noktaları mevcuttur. Bir başka deyişle her organın el ve ayak tabanında yansıdığı bir nokta vardır. Örneğin; ayaktaki karaciğer noktasına yapılan refleksoloji uygulaması karaciğeri uyarır.

Çoğu zaman özel tasarlanmış koltukta gerçekleşen seanslar 10 dakikadan 45 dakikaya varan sürede gerçekleşir. Tabi ki küçük bebekler ya da engelliler için çoğu zaman farklı bir uygulama vardır. Genelde bu tip vakalarda yumuşak bir minder ya da hastaların anne tarafından kucağa alınmasını tavsiye ederiz. Bu arada çoğu zaman karşılaştığımız bir soruyu da burada cevaplandırmış olalım. Refleksoloji etkisi yaşa, hastalığın seviyesine, hastanın psikolojisi, hatta hasta yakınlarının psikolojisine bağlı olarak değişir.

Bazen sadece denemek için bize gelen kişilerin içindeki kuvvetli şüphenin, terapinin verimini düşürdüğünü söylememiz gerekir. Ya da tam tersi olduğunda refleksoloji tekniğini mantıklı ve bilimsel bulan pozitif bakış açısına sahip kişilerin; iyileşme süreçlerinin daha hızlı olduğunu söyleyebiliriz.

Kimler Fayda Görür    

Refleksoloji Daha Çok Hangi Alanlarda Kullanılır?  

Nörolojik rahatsızlıkların tümünde destek tedavi olarak kullanılır. Engelli çocukların fiziksel ve zihinsel tedavisinde yoğun ve etkili bir yöntem olarak kullanılır. Psikolojik problemler ve otonom sinir sistemi hastalıklarında da kullanılır.

Refleksoloji Kimler Geliştirmiştir?  

Uzak doğuda Çin – Hint ve yakın doğuda Mısır refleksolojisinin doğup gelişmesine zemin hazırlamıştır. Amerika da ise şu anki sistemli refleksoloji geliştirilmiştir.

Normal İnsanlar Faydalanabilir mi?  

Normal insanların nörolojik rahatsızlıkların çoğunda kullanılabilir. Temelde ağrı tedavisinde ve psikolojik rahatsızlıklarda uygulanabilmektedir.

Neden Ayak Tabanında Bu Kadar Yoğunlaşılıyor?  

 Ayak tabanı deyip geçmeyelim.. Zira çoğumuzun önemsemediği bu uzvumuz aslında şifaya açılan gizemli bir kapının girişi sayılabilir. Ayak tabanımızın önemini keşfeden eski köklü uygarlıklar bu şifa çalışmasını 5000 yıldır uygulamakta ve kuşaktan kuşağa aktarmakta. Şimdilerde ise batı ve doğuda hastanelerden tutunda, özel kliniklere kadar birçok sağlık merkezinde en çok tercih edilen tamamlayıcı tedavi konumunda.. Refleksoloji kuzeybatı Avrupa ve Amerika da her yıl yüz binlerce kişinin nörolojik kökenli (migren,bel-boyun-fıtığı,panik atak,depresyon ve hormonal sorunlar,felç vb) hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor.Refleksolojinin Dünya Sağlık Örgütünün tanıdığı bir tedavi olduğunu da vurgulamamız gerekiyor.. Temel mantık itibariyle ayak tabanı ve ellerdeki sinir uçları ve damar sisteminin sistematik biçimde uyarılması, bununda merkezi sinir sistemi ve beyni uyarması prensibine dayanıyor. Bu açıdan akapunktura çok benzetiliyor.Otonom sinir sistemini düzenli çalıştırdığı için, tiroid ve reflü gibi sorunları yada kabızlık gibi problemleri çok kolay çözüyor.Çoğu kişi depresyon ve panikatak tedavisinde ek bir çalışma olarak kullanıyor.Aslında refleksoloji tüm bunları vücudun kendi kendini tedavi etme sistemini çalıştırarak yapıyor..

Refleksoloji anti aging etkisi ile yaşlılığı geciktirip bağışıklığı güçlendiriyor. Kişinin uykusu düzenli ve kaliteli hale gelip, dinginlik hissi veriyor.Kısaca refleksoloji herkesin mutlaka düzenli yaptırması gereken bir tamamlayıcı tedavi şekli.

Refleksolojinin tedavisini desteklediği rahatsızlıkları birkez daha anlatalım.

Bel-boyun fıtığı, depresyon-panik atak, felç ve migren, eklem ağrıları, menapoz belirtileri,

Cinsel işlev bozukluğu,reflü ,astım,otizm, gelişim geriliği, spastik bozukluklar, kas hastalıkları, MS,bağışıklık-anti aging, otonom sinir sistemi hastalıkları,şeker.tip 2

Son Olarak Neler Söyleyeceksiniz? 

Öncelikle beni Salihlili insanlarımızla buluşturduğunuz onları bilgilendirmeme vesile olduğunuz için teşekkür ederim.18. Ekimde birebir onların sorularını yanıtlamaya bilgilendirmeye hazırım.

Yukarıda sözünü ettiğim problemlere sahip olanların normal tıbbı tedaviyle birlikte refleksoloji almalarını şiddetle öneriyorum. Ağrısız, sızısız ,yan etkisi olmayan bu doğal tedavi iyi bir uzmanın elinde size şifa olarak geri dönüyor. Kanuni Sultan Süleyman’ın dediği gibi ‘ olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi’ Neyin sahibi olursak olalım, sağlıklı isek sahip olduklarımızın tadını çıkarabiliyor ve hayatı dolu dolu yaşayabiliyoruz.. Herkese sağlıklı ağrısız mutlu günler dileğiyle..

Halil TABUR iletişim bilgileri :

https://www.facebook.com/halil.tabur.50

www.refleksoloji.org

www.reflekscenter.com

Editör: Haber Merkezi